Så här enkelt gör man ett trevligt tomat- och lökbröd, som passar alldeles utmärkt som grilltillbehör eller som vanligt matbröd om man vill det. Receptet är från Kronfågel – tro det eller ej 😉
7 dl vetemjöl
½ paket jäst
2 msk honung
½ msk salt
3 dl ljummet vatten
2 tomater
1 rödlök
Färsk timjan
Flingsalt
(Ugn: 200 grader)
Lös upp jästen i en liten del av vattnet. Tillsätt mjölet, honungen och saltet. Häll på vattnet och knåda till en fast och fin deg. Tänk på att det är en bra idé att tillsätta lite av vattnet i taget, så slipper man få den för lös. Blir den det i alla fall kan man bara lägga till lite mjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter. Skär upp tomaterna i så tunna skivor du kan. Gör samma sak med löken, men du behöver inte ta hela. Separera timjanslöven från ”kvistarna”.
När degen är jäst knådar du den ytterligare lite, sedan kavlar du ut den till ca 1 cm tjocklek. Låt jäsa i 25 minuter. Det blir fint om du penslar på lite vatten på brödet. Själv gjorde jag en liten penslings-specialblandning på vatten, lite olivolja och en tesked honung. För att få detta att blanda sig fint så kan man köra det en mycket kort stund i mikron. Håll ögonen på blandningen så ser du när den blivit varm. När du penslat på vattnet eller blandningen är det dags för de andra pryttlarna på. Lägg på tomaterna, löken och timjan. Strö över lite flingsalt. Skjuts in i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
Man kan skära flikar av den eller fyrkanter och servera snyggt med andra grilltillbehör.
Tänkte faktiskt ta och testbaka detta bröd jag med, såg så mumsigt ut i receptet som även jag fick från kronfågel