Man kan faktiskt kalla örter för redskap så det så. Det är ju redskap/ingredienser som man använder i matlagningen. Jag är kär i mina örter. Jag har en speciell förkärlek för basilika så det ni ser är min vanliga basilika och dess grekiska kusin.
Tänkte lägga upp de ingredienser som jag använder mycket i matlagningen, ett litet kartotek liksom.
Jag brukar massakrera min basilika och ha den i princip allt jag kan ha i den i. 🙂 Den funkar bra som bas i marinader tillsammans med hackad vitlök, olivolja, balsamvinäger, vegeta, citronpeppar, svartpeppar, salt & paprikapulver.
Ju längre köttet/kycklingen får marinera desto godare blir det!
Basilika
Ocimum basilicum
Basilika är en ettårig växt med stora, mjuka blad och små vita blommor. Den härstammar från Indien och lär ha kommit till Nordeuropa på 1400-talet. Den kräver värme, tål inte kyla och är därför svår att odla i Norden. Inomhus och i växthus går det bra. Den behöver mycket ljus. Basilikaörten blir 30-60 cm hög. Örten doftar starkt och lär driva bort flugor.
Basilika har en mycket karakteristisk smak och arom. Smaken är på samma gång sötaktig och kraftig. Man använder bladen. Eftersom det är de eteriska oljorna i bladen som ger smak, bör de inte koka med länge i anrättningar utan tillsättas i sista stund.
Det finns flera sorters basilika:
Grön och röd basilika med medelstora blad.
Den röda är relativt sällsynt medan den gröna är vanlig.
Pastiche-basilika, kallas också ”citron-basilika” eftersom den smakar lite som citron.
Sallat-basilikan har större blad och mildare smak än den vanliga gröna basilikan och passar därför mycket bra att blanda med i sallader.
Basilika används i pastarätter, sallader, soppor och grönsaksrätter. Den passar utmärkt med tomat. Basilika är huvudingrediens i pesto, en klassisk italiensk pastasås, som i övrigt består av vitlök, pinjenötter, parmesanost och olivolja.
Källa: Frukt & Grönt Främjandet
Rosmarinen är också en smakrik ingrediens som passar bra till klyftpotatis och nån fin stek. Gnid in steken med olivolja, kryddor och färsk rosmarin, pula i lite vitlök i köttet (lammstek) och du får en världens godaste smaker, lövely!
Rosmarin
Rosmarinus officinalis
Rosmarin är en flerårig planta med blå blommor och smala, spetsiga blad. Den är känslig för frost.
Det är de barrliknande bladen som används som krydda. De är mörkgröna på översidan och grågröna under. Rosmarin innehåller eteriska oljor och bittra smakämnen som ger en söt, lite bitter smak som påminner om kamfer.
Smaken är mycket genomträngande och man bör använda kryddan sparsamt. Det går bra att låta kryddan koka med i anrättningar.
Torkad rosmarin är inte lika bitter. De torra bladen bör stötas i mortel innan de används. Rosmarin passar bra till vilt och feta kött- och fiskrätter. Den kraftiga kryddan bryter en lite fet smak. Kan kombineras med salvia.
Källa: Frukt & Grönt Främjandet