web analytics

The Penguin Says: Cool baby cool!

Ok…. Vi har ett paket frusna bär…

Bär

En mixer……

Mixer

Arlas goda vaniljyoughurt….

Vaniljyoughurt

Återigen, jag är värdelös på att mäta upp grejer så ett regelrätt recept kommer inte här. Men om ni tar ett paket frusna bär, nån sked socker och ungefär halva tetran vaniljyoughurt och mixar så borde ni få en…………………………………………………………………………………………………………Smoothie!

Smoothie

Jag började med dem förförra sommaren och var mäkta poppis hos mina mammalediga vänner, det var ju bara jag som hade tid att göra smoothies arbetslös/rastlös som man var. Anyway, det är gott som bara den och funkar faktiskt jättebra när man är godissugen. Ta en smoothies istället.

Är förälskad i mango, färsk mango men tänkte att en smoothie på mango inte kan vara fel?
Återigen, ett paket mango (frusna)

Mango

Mixa i mixern med vaniljyoughurt, nu struntade jag till och med i sockret…. ja den där geggan är smoothies, ser inte särskilt aptitligt ut jag vet.

Mixad Mango

Men sen så har vi smoothies baby! Smoothies!

The penguin Says; Freeze me baby!

I närbild. Jag, Jonne & Maria tyckte de smakade gott i alla fall, fast jag måste säga att smoothies goda på bär är godare, frusen mango har en tendens att bli lite sträv. Men den var god!

Smoothie= Love

Print Friendly, PDF & Email

Café Lippi

Ibland undrar jag själv hur sjuk i huvet jag egentligen är. Ville tipsa om ett nyupptäckt favoritcafé men kan såklart inte göra det utan att visa bilder. Och hur gör man då för att ta foton utan att verka helt sjuk i huvet med en mobilkamera som låter! Högt!
Ja inte vet jag, jag lyckades inte i alla fall. Jag lyckades ta bilder men inte utan att verka helt knäpp i huvet.
Nåja, på första bilden så ser ni en del av lokalen med deras snygga logga målad på väggen, lite 50-tals inspirerad tycker jag.
Genom fönstret så är det Sveavägen som löper därute, Café Lippi ligger bredvid Nettobutiken i början på Sveavägen.

Café Lippi

Här är disken med alla coola piroger, mackor och fina burkar med olika tesorter i. Dessutom så serverade de sallader som verkar vara bättre än genomsnittet. Til lunch finns, lasagne, bakad potatis, sallader, ciabatta för runt 59:- Då får man en liten latte till också. Köpte lasagne idag och den var ok, inte mer men skälet till att jag ändå rekommenderar stället trots den halvbraiga lasagnen är för att de har supergoda frallor på morgonen.
Färsk fralla med ost & skinka + en liten latte kostar 20 spänn! Och då snackar vi dubbelfralla, inte enkel.
Sen så har de en meny som heter duga, smoothies, pajer, roliga sallader och fram för allt fräscht!

Café Lippi

Ska utvärdera resten av lunchmenyn vid tillfälle och då uppdaterar jag här. Om du varit där och testat nåt så får du jättegärna höra av dig!

Print Friendly, PDF & Email

Kyckling med ugnsstekta grönsaker & ris

Nu skippade jag bilder på hur jag hackar morötter, jag förutsätter att alla vet hur man gör 😀
Det ni ser på bilden här är faktiskt fuskkyckling, eller fuskkyckling och fuskkyckling, jag har inte marinerat den.
Jag och sambon har en enorm förkärlek för Signums citron & örtmarinerade kyckling så det är den ni ser på bilden. Tyvärr så kan marinaden variera kraftigt, den här gången var den inte alls lika god som annars.

Kyckling

Anyway, hade i lite färska morötter (knippmorötter), klyftade lite lök, hackade grekiska basilika, på med lite vitlök, olivolja, salt, peppar för att få mer smak på det. Nu i efterhand så borde jag nog haft morötterna under kycklingen, de var lite…. krispiga 🙂

Kyckling

In i ugnen i 35-40 minuter på 200 grader, de sista 5-10 minutrarna brukar jag sätta på grill.

Kyckling

Ser ni vilken fin färg det blev? Och morötterna var smaskiga 🙂

Kyckling

Duka upp på tallrik med Uncle Bens långkorniga ris (Vet ni inte hur man kokar ris så får ni baske mig läsa på baksidan av förpackningen, det gör jag! 😉 ) till kycklingen. Det behövs ingen sås till det här för kycklingen är saftig i sig, såvida du inte glömmer den i ugnen en timme eller så. Då smakar den sågspån.
Men vill du ha lite extra smak på riset så kan du ta lite av spadet från kycklingen som finns i formen. Den är förresten jättebra att göra sås på men det förklarar jag en annan dag.

Kyckling

Print Friendly, PDF & Email

Mina örter

Örter

Man kan faktiskt kalla örter för redskap så det så. Det är ju redskap/ingredienser som man använder i matlagningen. Jag är kär i mina örter. Jag har en speciell förkärlek för basilika så det ni ser är min vanliga basilika och dess grekiska kusin.
Tänkte lägga upp de ingredienser som jag använder mycket i matlagningen, ett litet kartotek liksom.
Jag brukar massakrera min basilika och ha den i princip allt jag kan ha i den i. 🙂 Den funkar bra som bas i marinader tillsammans med hackad vitlök, olivolja, balsamvinäger, vegeta, citronpeppar, svartpeppar, salt & paprikapulver.

Ju längre köttet/kycklingen får marinera desto godare blir det!

Basilika
Ocimum basilicum

Basilika är en ettårig växt med stora, mjuka blad och små vita blommor. Den härstammar från Indien och lär ha kommit till Nordeuropa på 1400-talet. Den kräver värme, tål inte kyla och är därför svår att odla i Norden. Inomhus och i växthus går det bra. Den behöver mycket ljus. Basilikaörten blir 30-60 cm hög. Örten doftar starkt och lär driva bort flugor.

Basilika har en mycket karakteristisk smak och arom. Smaken är på samma gång sötaktig och kraftig. Man använder bladen. Eftersom det är de eteriska oljorna i bladen som ger smak, bör de inte koka med länge i anrättningar utan tillsättas i sista stund.

Det finns flera sorters basilika:
Grön och röd basilika med medelstora blad.
Den röda är relativt sällsynt medan den gröna är vanlig.
Pastiche-basilika, kallas också ”citron-basilika” eftersom den smakar lite som citron.
Sallat-basilikan har större blad och mildare smak än den vanliga gröna basilikan och passar därför mycket bra att blanda med i sallader.

Basilika används i pastarätter, sallader, soppor och grönsaksrätter. Den passar utmärkt med tomat. Basilika är huvudingrediens i pesto, en klassisk italiensk pastasås, som i övrigt består av vitlök, pinjenötter, parmesanost och olivolja.

Källa: Frukt & Grönt Främjandet

Rosmarinen är också en smakrik ingrediens som passar bra till klyftpotatis och nån fin stek. Gnid in steken med olivolja, kryddor och färsk rosmarin, pula i lite vitlök i köttet (lammstek) och du får en världens godaste smaker, lövely!

Rosmarin
Rosmarinus officinalis

Rosmarin är en flerårig planta med blå blommor och smala, spetsiga blad. Den är känslig för frost.
Det är de barrliknande bladen som används som krydda. De är mörkgröna på översidan och grågröna under. Rosmarin innehåller eteriska oljor och bittra smakämnen som ger en söt, lite bitter smak som påminner om kamfer.

Smaken är mycket genomträngande och man bör använda kryddan sparsamt. Det går bra att låta kryddan koka med i anrättningar.
Torkad rosmarin är inte lika bitter. De torra bladen bör stötas i mortel innan de används. Rosmarin passar bra till vilt och feta kött- och fiskrätter. Den kraftiga kryddan bryter en lite fet smak. Kan kombineras med salvia.

Källa: Frukt & Grönt Främjandet

Print Friendly, PDF & Email

Karré med klyftpotatis & varma rödbetor

Bear with me, det här är ju trots allt mitt första inlägg. Kan ta lite tid innan jag hittar formen. Alltså inte matformen. Sen så kan jag avslöja att jag inte käkade det här igår. Kamera på villovägar och brist på tid. Men anyway, nu börjar vi!

Jag började med att hacka lite vitlök till klyftpotatisen. Enligt boken Kitchen Confidential så ska man alltid hacka vitlöken med kniv. Att använda vitlökspressen är ett helgerån. Skälet till att jag gör det är för att jag tycker det är roligare att hacka och så smakar det mer.

Vitlök

Använde färskpotatis till klyftisarna och det blev ovanligt bra, hällde på lite olivolja, grovt salt, Vegeta, svartpeppar och blandade det. Sedan la jag på lite färska rosmarinkvistar, in i ugnen på 200 grader med folie på det första 25 minutrarna, därefter utan i en kvart till. Lovely!

Klyftpotatis

Så tar man tag i den benfria karrén som ser lagom smaskig ut när den ligger i tråget men det blir den.
Min favoritkrydda just till karré är Knorrs Kött & Grillkrydda, den ger en bra bas som man kan spinna vidare på. På med lite mer svartpeppar, vegeta, hacka i lite färsk grekisk basilika, häll på lite olivolja och balsamvinäger, låt det dra åtminstone en kvart och Voilá! Då har man en jättegod marinad. Stek dem sen i en räfflad grillpanna på medelhög värme (4:an-5:an) tills de inte är blodiga längre så har du ett billigt gott kött med mycket smak.
Det blir supergott.

Benfri karré

Gjorde en djupdykning i kylen och hittade mina bortglömda rödbetor och då måste de såklart vara med på tallriken. Skalade dem, lät dem koka tills de blev mjuka och tog sen i en klick smör efter att jag hällt av vattnet. Inte alls jobbigt, extremt underskattat och väldigt gott. Gjorde en sås på skyn från karrén och så var det klart.

Tidsåtgång ca 45 minuter allt som allt.

Karré med klyftpotatis & varma rödbetor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Translate »