IMG_4990

Jag tipsade ju om auberginebiffarna i mitt Fina fredag-inlägg och fick för mig att jag skulle göra dem idag. Efter att ha läst receptet så blev det inte riktigt samma sak. Dels för att jag inte hade en del saker hemma och dels för att jag tyckte att det fattades saker. 😀 Biffarna höll ihop väldigt dåligt så jag gjorde helt sonika så att jag blandade i sesamfröna i smeten istället för att panera i dem och använde en stor slev och ”kluttade” ner dem i pannan sen plattade jag till dem lite försiktigt.

Förutom att laga mat så lunchade jag med en väldigt trevlig doula och blev bjuden på vegetarisk lunch med bla. belugalinser. Hon berättade att hon inte åt ägg och produkter gjorda på komjölk pga. sin reumatism. Viss forskning visar att om man undantar de livsmedlena från sin kost så kan det hjälpa de med reumatiska besvär. Det funkar inte på alla men det kanske är värt ett försök? Med det sagt så kan man såklart undanta parmesanen och ha fårost gjord på får/getmjölk istället för komjölk. (Jo det finns faktiskt fårost gjord på komjölk, mycket märkligt. 😉 )

Ingredienser:
1 aubergine
7 stora champinjoner
1 vitlöksklyfta
2 dl kokt dinkelris
1 rödlök
4 romantica/cocktailtomater
1 halv fp fårost
1 dl riven parmesan
1 halv -1 dl sesamfrön
1 halv dl sojamjöl

paprikapulver
cayennepeppar
salt
vitpeppar

Koka dinkelriset enligt anvisningarna på förpackningen. Tärna aubergine & champinjoner och grovhacka rödlöken. Stek allt i lite olja. Lägg grönsakerna i en stor skål och blanda i finhackade cocktailtomater, dinkelris, fårost, parmesan, sesamfrön & kryddor. Alternativt kan du panera i sesamfröna istället. Mixa allt till en grov röra. Blanda ner lite sojamjöl (annat mjöl går också bra) tills de är hyfsat fasta. Forma till burgare och stek försiktigt i olivolja. Jag fick använda två stekspadar för att de inte skulle falla sönder så det är lite trixigt.
Hade ingenting att göra sås på hemma men tzatsiki, fåroströra eller västerbottenoströra funkar nog finfint till. Själv gjorde jag en sallad på vitkål (vad annars), sockerärter, finskivad broccoli & gurka. När jag var borta i helgen så rök all salladslök och andra salladstillbehör så det såg lite trist ut men gott var det. 🙂 Ska kora en vinnare ikväll men än finns det tid till att tävla. 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *