Det är inte ofta jag bakar söta saker med frukt i, mestadels för att jag tycker det är så förbaskat äckligt men när dottern säger att hon vill ha äppelkaka (Eller äppelpaj sa hon i och för sig men ändå) så får man offra sig. Dessutom hade jag en hel del äpplen eftersom jag fick leverans från Ekolådan och en leverans från Ecoviva med tillhörande fruktkasse. Testar lite olika hemleveranser för tillfället. Man har inte roligare än man gör sig. 😉
Det här är en kaka i långpanna så den passar bra till kalas och större sällskap. Tror att den går att frysa men har inte testat.
Ingredienser:
6 ekologiska ägg
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
100 g smör
2 dl mjölk
7 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl muscovadosocker
2 tsk kanel
rivet skal från 1 ekologisk citron
3 ekologiska röda äpplen
bakplåtspapper till formen
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Kärna ur och skiva 3 äpplen med en mandolin. Har du ingen går det bra att skiva dem i ½ cm stora skivor.
3. Blanda 1 dl muscovadosocker och 2 tsk kanel i en plastpåse. Believe me, det är det enda sättet. Smula sönder sockret med fingrarna så gott det går, det blir lätt hårt och klumpigt. Tillsätt äppelskivorna och ruska om påsen tills blandningen fastnat på skivorna.
Typ så här…
4. Lägg bakplåtspapper på en djup ugnsplåt och fördela skivorna på plåten.
5. Blanda ihop 7 dl vetemjöl, 4 tsk bakpulver, ½ tsk salt i en skål. Smält 100 g smör. Tillsätt 2 dl mjölk i smöret
Vispa ihop 6 ägg, 1 msk vaniljsocker och 4 dl socker i en annan skål tills det blir vitt och pösigt. Riv skalet från 1 citron och vänd ner det i smeten. Tillsätt smörblandningen och vispa ihop det. Vänd ner mjölblandningen i smeten.
6. Häll smeten över äpplena på plåten.
Jag var lite osmart och hade på äpplena EFTERÅT så jag fick försöka trycka ner dem i smeten. 😉 Så INNAN alltså. 😀
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Den lilla äppelkakebeställerskan övervakar så att allt går rätt till.
8. Pudra florsocker över kakan så ser den lite snyggare ut. Skär upp den i små rutor och servera!
Sen kan jag nog omvärdera min aversion mot frukt i kakor. Jag gillar i alla fall mina äppelkakor. 😉
