pestolasagne

Det finns halvfabrikat och så finns det halvfabrikat. Saltå Kvarns paprikapesto är ett riktigt bra sådant. Den innehåller inget ”skräp” alls, smakar GUDOMLIGT och har många bra användningsområden. Dels i en lasagne, som den nedan, men även på bruschetta, eller en vanlig enkel macka, som smaksättning i bröd. Ja, möjligheterna är oändliga! Varför inte göra en riktigt god vegetarisk lasagne som lördagsmiddag? (Du hinner handla, jag lovar.)

För 6-8 personer

Ingredienser:
400 g romanticatomater (1 tråg)
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
250 g ricottaost
150 g parmesan
125 g mozzarella
Lasagneplattor, färska
2 burkar Saltå Kvarns paprikapesto
2 purjolökar
2 gula lökar
1 pkt sparris

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Skär av både stjälkarna och bladen på 1 kruka basilika och lägg den i en mixerkanna. Blanda ner 2 burkar paprikapesto, 2 skalade vitlöksklyftor, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Mixa allting slätt. Flytta över innehållet i en större skål.

3. Dela 400 g romanticatomater i klyftor och riv 150 g parmesan (ca 4 dl). Blanda tomaterna och 2½ dl parmesan med paprikaröran och rör om. Spara resten av parmesanen till gratineringen.

4. Finhacka 2 gula lökar och skär 2 purjolökar i strimlor (glöm inte att skölja). Skölj sparrisen och skär av lite av den grövsta delen på varje sparris (ca 2 cm). Dela resten i 1-cm långa bitar och ställ åt sidan.

5. Smält 1 msk smör i en stekpanna och fräs löken och purjon på medelhög värme utan att den får färg i ca 5 minuter. Tillsätt sparrisen och fräs alltsammans i yterligare 4 min på medelvärme. Krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Dra av från plattan och blanda ner 250 g ricottaost.

6. Grovhacka 125 g mozzarella. Lägg ett lager paprikaröra i botten med lite mozzarella och lägg på lasagneplattor. Lägg sen på lökoströran med lite mozzarella. Upprepa och avsluta sista lagret med att strö över parmesanen. Stek i mitten av ugnen i 20 minuter med aluminiumfolie på. När det är 10 minuter kvar tar du bort den så att lasagnen får lite färg.

7. Servera gärna med en sallad gjord på färsk vitkål, salladslök och solmogna tomater. Smaklig måltid!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *