Jag hade aldrig gjort hoummus innan festen och enda skälet till att jag kom på att ha hoummus på festen (förutom att jag är en jäkla over-achiever) var för att nån skrev ett inlägg om hoummusens goda smak. Det jag hade att gå efter var ”en burk kikärter, en klatt tahini, lite olivolja, saften från en halv citron

Detta skulle jag tillämpa på en större sats hoummus.

Jag tog kikärterna vi hade hemma, det var ca 960 g. Konstig siffra I know men det var antalet.

Så:
960 g Kikärter
Några kvistar färsk persilja
Finhackad eller pressad vitlök (3-4 klyftor)
1-2 dl olivolja
En stor klatt tahini
Saften från 1-2 citroner
Salt & Peppar

Jag googlade lite på nätet och såg diverse grejer man kunde ha i, bl.a. spiskummin också men det struntade jag i.

Lägg ner persiljekvistarna först.
Öppna burken (arna) och häll av nästan allt spad. Förutsatt att du använder burkkikärter då´rå.
Häll i matberedaren /bunke att mixa i.

Släng i vitlöksklyftorna, jag hackar dem alltid innan just för att min matberedare ibland har nåt som kallas selektiv mixning. Stora bitar av vitlök är inte så gott som man kan tro.

Mixa en stund, tills det blir små små bitar och börjar gegga sig i mitten. Häll på lite olivolja, tahinin och citronsaften. I med kryddorna och mixa tills det blir en slät kräm. Om den är för tjock så kan du antingen ha i lite vatten eller lite mer olivolja.
Jag gissade på olivoljan förresten, jag bara hällde tills det såg bra ut. Smaka av och tillsätt mer kryddor/citronsaft/olja om det behövs.

Hoummusen håller ungefär en vecka i kylen. Se till så att du inte pillar i den med händerna bara.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

2 comments on “Hoummus”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *