web analytics

Veckomatsedel nr 1

rosa_matsedel_sma

Denna vecka utgår jag från vår frys som jag inventerade häromkvällen och ungarnas önskemål och förslag. Har dessutom lagstiftat om soppa en gång i veckan så jag får se hur det går. Det kan ev bli lite ändringar beroende på kampanjpriser i butiken osv.

Måndag

Pastapaj med köttfärssås + tärnade grönsaker, lite tacostuk sådär.
(Har fryst färdig köttfärsås i frysen som ska användas)

Tisdag

Panerad torsk med kokt potatis, gröna ärtor & rå broccolisallad
(Har fryst torsk i frysen)

Onsdag

Solskenssoppa med vitlöksbröd & fetaostcréme
(Gör en variant på receptet med pasta, rivna morötter, majs och bönor som man kan ha som topping om man vill)

Torsdag

Citrusmarinerad lax med nudelsallad
(Tänkte typ frästa grönsaker blandat med nudlar och nån god asiatisk sås som jag måste hitta nåt recept till)

Fredag

Pasta- & kycklinggratäng med spenat
(Gjord på en färdig kycklingsås som jag redan har i frysen + fräst spenat som jag tänkte blanda i. Wildcard för kidsen)

Lördag

Ugnsrostade små potatisar med stekt halloumi och haricots verts
(Nike ville prompt äta halloumi på lördag och tyckte att det här funkade)

Söndag

Se vad som blivit kvar under veckan + kolla frysen

Print Friendly

Hembakade hamburgerbröd

hamburgerbröd

Man kan antingen låta degen jäsa två gånger. En gång i bunken och sen när de är utbakade. Jag hade inte riktigt tid så jag bakade ut dem på en gång och lät dem jäsa i 45 min- 1 tim och det är det receptet jag skriver ut. De blev väldigt goda.

Ingredienser:

2½ dl vatten
½ dl mjölk
1/4 pkt jäst
2 msk honung
2 tsk salt
1 ägg
50 g smör
6,5 dl vetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl grahamsmjöl

1. Smält smöret. Tillsätt vatten och mjölk och låt vätskan bli 37°. Smula ner jästen, tillsätt honungen och rör om tills jästne löst sig.
2. Vispa upp ägget.
3. Mät upp de torra ingredienserna i en bunke.
4. Lägg vätskan och ägget i hushållsassistenten (eller vänd ner dem i bunken med de torra ingredienserna om ni inte har en sån. Sen är det bara att knåda i typ 15-20 min).
5. Tillsätt de torra ingredienserna i assistenten och knåda i ca 10 min.
6. Rulla ca 10 bullar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Platta till dem lite lätt med handen.
7. Låt bröden jäsa under en handduk i ca 45 min. 1 timme. Se till att plåten står varmt.
8. Pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö på lite sesamfrön.
9. Grädda bröden i 13-15 min i ca 200° högt upp i ugnen.
10. Ta ut och låt svalna.

Vi åt dem med egna kycklingburgare och det blev så himla gott! De går även bra att frysa in.

Print Friendly

Örtiga fiskbiffar

Fiskbiffar
Jag var ju på en alldeles tokrolig workshop i Goa Göteborg för en tid sedan. Då bjöd Sonja på örtiga fiskkakor som var så himla goda. Det här är inte exakt samma recept men man kan antingen laga mitt eller Sonjas. De är båda goda.
Jag gör mina i matberedaren men det går bra att använda en stavmixer i en bunke, det blir lite meckigare bara. Örterna kan varieras. Idag passade jag på att fylla mammas frys med dessa. Hon smakade dem hos mig för en tid sedan tillsammans med Sonjas ärtskottsmajonnäs och älskade dem. Därav det fullkomlgt usla fotot men smaken är förhoppningsvis huvudsaken. :)

Ingredienser:
1-2 salladslökar
1 msk maizena
1 ägg
1 näve persilja
1 näve gräslök
5-600 g vit fisk
5-600 g lax
1-1½ tsk salt (jag använde mitt örtsalt
2 krm svartpeppar
(valfritt 1-2 msk citronsaft)
smör att steka i

1. Grovhacka örter, och salladslök och lägg i matberedaren med ägget, maizenan och salt och peppar (+ citronsaften om du vill ha det i). Mixa så att det blir hyfsat slätt, lite gröna bitar gör såklart ingenting.

2. Skär fisken i 5 cm stora bitar och lägg i matberedaren. När du mixar, se till att det inte blir helt slätt, det är godare med lite hela fiskbitar i.

3. Forma fisksmeten till biffar med blöta händer.

4. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna 2-3 min/sida på medel-medelhög värme.

5. Klart!

Print Friendly

She´s alive!

Man kan tro att jag har lagt ner bloggen. Eller slutat laga mat. Inget av det stämmer men jag har haft jävulusiskt mycket att göra på jobbet. Jag bloggar inte på jobbet alltså men när jag suttit vid datorn en hel dag så är jag som en sladdrig disktrasa hemma sen. Inte mycket liv i mig då ;) Däremot så vill jag komma igång igen men väntar tills det lugnat ner sig lite. Under tiden finns jag på Instagram och Twitter. Vill dessutom göra om designen på bloggen och nej, den kommer inte bli vit med bara stora foton. Fick en önskan om att den skulle bli mindre plottrig och det kan jag hålla med om men alla bloggar där allt är fint och vitt och luftigt är inte min stil helt enkelt. Jag gillar färg. (Med det menar jag inte att det är fult eller fel med vitt på andras bloggar, det är bara inte min stil).
Sen har jag en masterplan när det gäller ett större projekt som förhoppningsvis kommer tilltala alla er som är trötta på att planera maten själva och vill ha lite struktur i vardagen. Men som sagt, det kommer sen. Jag har inte bara jobbat. I helgen var jag på Stora Bloggdagen som Bromans Bravader anordnade och träffade massa fina bruttor! Jag säger då det, det finns tjejer och så finns det tjejer. Kloka, smarta, roliga, vackra, ja alla superlativ man kan komma på.

Print Friendly

Mamma mus fantastiska kycklingbiffar

Kycklingbiffar

Jag ljuger för mina ungar. Så att jag blir blå ibland. När jag försökte sälja in kycklingbollar innan jag lagade middag så var det idel skeptiska miner och nääää-iga läten. Men jag hade gett mig den på att göra nåt med kycklingfärsen så jag gjorde den ändå. Och kallade den ”Mamma mus fantastiska kycklingbiffar” och sa att jag hade hittat receptet på ”interneeet”. (Ett av tipsen i mitt Att få barn att äta-inlägg) Och ja, jag vet att kossor inte äter kyckling men nu blev det så här, ok?! Mina ungar är fortfarande såpass små att de inte kan kontrollera sanningshalten i det hela.
Uppenbarligen så var det nog inte biffarna i sig utan namnet som sålde in rätten men de åt som små grisar och mmmm-ade högljutt vid varje tugga. Jag får leva med min pinnocchionäsa om det går så här bra ;)

Rent tekniskt så kan jag säga hur jag gjorde så att ni slipper göra som jag. :D Jag gjorde dem i matberedaren och då blir det rätt kleggigt. Skopade först upp dem med sked och kluttade ner dem i pannan. Det funkade men blir inte toksnyggt. Bytte taktik och blötte händerna i ljummet vatten innan jag formade biffar och då blev de toksnygga så ja. Vatten är ett tips.

P:S Jag ljuger faktiskt bara om mat, inte andra saker.

Ingredienser:

500 g kycklingfärs
1 salladslök
1 ägg
2½ tsk potatismjöl
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
smör att steka i

1. Om du gör i matberedare: Hacka salladslöken och mixa med ägg, potatismjöl och kryddor. Tillsätt färsen och pulsmixa tills allt blandats.
Manuellt: Finhacka salladslöken, vispa ihop ägg, potatismjöl och kryddor. Tillsätt salladslöken och färsen och blanda om.

2. Forma till biffar och bryn dem på medelhög värme ca 1 min/sida. När alla är stekta, stek dem klart i ugnen i 10-15 min på 175°.

3. Servera med t ex. bulgur, äppelröra, vitkålssallad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

1 2 3 80

Translate »