web analytics

Slottsträdgården Ulriksdal – grön mat och njutning från trädgårdscaféet

slotts
#blogg100 nr.6

Alltså weeeei!
Jag lyckades byta till mig deras första bok Vegetariskt när den var slut överallt. Har gjort deras Feta- & broccolibiffar flera gånger och de är så himla goda. Har även gjort dem med salladslök och parmesan istället för fårost och det gick också hem.

Nu släpper de alltså en till bok: Slottsträdgården Ulriksdal – grön mat och njutning från trädgårdscaféet och jag har lagt den som bevakning på Bokus så att jag kan knipa åt mig den när den kommer ut. När det blir lite mer säsong tänker jag se till att laga både ur den och Plentykokboken jag köpte. Är sugen på Ottolenghis Jerusalem också men jag är rätt lat när de är på engelska. Ahum. Får se om jag hoppas på en översättning eller köper den ändå 🙂

Print Friendly

Snabblunch: Kycklingsallad med gucka, raw broccoli & aioli

#blogg100 Nr.5
Untitled

ibland går det fortare än vanligt. Har lite tips som kanske hjälper nån annan. Köp en förpackning kycklinglårfilé, brukar ligga på 900 g. skär den i bitar och stek den med smör, salt och peppar. Då kan du använda lite av det till en sallad. Frys in resten i portionsförpackningar om du inte ska använda allt på en gång. Då kan du lätt ta fram dem och göra en kycklinggryta, gratäng eller annat.

Jag gjorde en sallad på det jag hade hemma och masserade den råa broccolin i olivolja. Det. Blir. Så. Gott. Hade köpt aioli och guacamole, båda utan tillsatser så det ni ska titta efter är Kavlis färska aioli och Rydbergs guacamole. Båda i kyldisken.

Print Friendly

Lite spaning

#blogg100 Nr.4
Uh! Hamnar nog på önskelistan.

Jag försöker komma igång med fotograferingen igen men let´s face it, hur roligt är det när vi bor i ett land med nio månaders mörker? Jag har i alla fall anmält mig till en kurs i matfotografering hos Sonja som driver Dagmar’s Kitchen så den 23:e mars åker jag till Götlaborg och fotar mat. Funderar även på att införskaffa den här boken (142:- på Bokus) för ibland behöver man lite input. Har ingen fancy kamerautrustning utan roar mig med min Canon och ett extra 50 mm-objektiv. Får se om jag kommer igång, då borde jag kanske slå till på ett stativ och en reflexskärm i alla fall 😉

Print Friendly

Bouillabaisse på mitt vis

#blogg100 Nr.3
Bouilljabäääääs

I veckan fick jag hem min Middagsfridskasse. Det är Franska veckan-tema så förutom bouillabaissen är det ankbröst med sötpotatispuré och Kotletter med fransk potatissallad i min kasse. Nu är det ju så att trots att det är jag och Carina som skrivit recepten så kan jag inte låta bli att fippla själv. Just en tomatbaserad soppa är smidig om man har slattar i kylen man vill bli av med. Jag hade en halv burk med Saltås oliv/kaprispastasås som behövde tas om hand så den åkte ner. Trötta grönsaker kan man också hacka ner i soppan. Det är såklart inget revolutionerande med den här soppan (förutom att den är väldigt god) men det finns som sagt tuuusen varianter. Det här är min. Det är alltså inte densamma som den i kassen.

Ingredienser:

3 morötter
1 fänkål
1 röd chili
½ röd paprika
1/3 purjolök
1½ dl vitt vin
1 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater
6 dl vatten
3 vitlöksklyftor
1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning)
1 tsk socker
ca 200 g sejfilé
ca 200 g laxfilé
1½ kg blåmusslor
1 dl smetana
½ kruka persilja
salt & svartpeppar
smör att steka i

1. Skala och skär 3 morötter i tunna slantar. Ansa och finstrimla 1 fänkål. Kärna ur och finhacka 1 röd chili. Skölj och strimla 1/3 purjolök (valfri del). Kärna ur och tärna ½ röd paprika.

2. Smält 1 msk smör i en gryta. Tillsätt 1 dl tomatpuré och alla grönsaker utom paprikan. Fräs på medelhög värme i 5 min. Tillsätt 1½ dl vitt vin och låt det småkoka i ca 5 min.

3. Tillsätt 1 burk krossade tomater, (jag tillsatte även pastasåsen) 6 dl vatten, 3 pressade vitlöks-
klyftor, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i grytan. Låt puttra under lock i ca 10-15 min tills grönsakerna är mjuka.

4. Skrubba och skölj 1½ kg blåmusslor. Knacka på skalet på öppna musslor. Stänger de sig inte, släng dem. Tillsätt musslorna i grytan och låt puttra under lock på medelvärme i ca 5 min..

5. Gör plats för fisken genom att fösa musslorna lite åt sidan och lägg försiktigt ner 200 g sejfilé och 200 g laxfilé. Är bitarna jättestora kan du skära dem i grova bitar. Se till att de är täckta av vätska och låt sjuda på låg värme under lock i ca 5 min. sedan är det klart att äta.

6. Hacka 1 kruka persilja och strö över hälften innan servering.

OLIKA TILLBEHÖR:

RÖRA: Blanda 1 dl smetana/gräddfil/crème fraiche i en skål. Tillsätt lite hackad persilja, salt och peppar (½ krm var) och en dutt citronsaft.

AIOLI: Knäck 1 ägg i en bunke och tillsätt ½ msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 krm salt och vispa. Tillsätt 1½ dl neutral olja droppvis och vispa hela tiden tills den tjocknar. Klart!

SNABBT VITLÖKSBRÖD: Ibland orkar man inte riktigt göra hela balunsen med ett stort vitlöksbröd. Då kan man fuska lite.
Sätt ugnen på 225°. Skär några skivor av en baguette, gärna lite snett så att de får en större snittyta. Drissla över lite olivolja och strö över lite salt och peppar. Pressa 1 vitlöksklyfta och gnugga in det i brödet. Skär några tunna skivor smör och lägg på varje skiva. Strö över lite färsk persilja (eller torkad örtkrydda) och gratinera i ugnen i 5-10 min (beroende på ugn).

Print Friendly

En dag på jobbet…

#blogg100 Nr.2
Skickar menyförslag till Carina. Joråsatteh. Ifall nån undrar hur vi menyplanerar ;) #middagsfrid

Jag fyller i lite i vårt menyplaneringsdokument. Ibland så är det kanske inte så där jätteallvarligt. 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly
Translate »