web analytics

Mamma mus fantastiska kycklingbiffar

Kycklingbiffar

Jag ljuger för mina ungar. Så att jag blir blå ibland. När jag försökte sälja in kycklingbollar innan jag lagade middag så var det idel skeptiska miner och nääää-iga läten. Men jag hade gett mig den på att göra nåt med kycklingfärsen så jag gjorde den ändå. Och kallade den ”Mamma mus fantastiska kycklingbiffar” och sa att jag hade hittat receptet på ”interneeet”. (Ett av tipsen i mitt Att få barn att äta-inlägg) Och ja, jag vet att kossor inte äter kyckling men nu blev det så här, ok?! Mina ungar är fortfarande såpass små att de inte kan kontrollera sanningshalten i det hela.
Uppenbarligen så var det nog inte biffarna i sig utan namnet som sålde in rätten men de åt som små grisar och mmmm-ade högljutt vid varje tugga. Jag får leva med min pinnocchionäsa om det går så här bra 😉

Rent tekniskt så kan jag säga hur jag gjorde så att ni slipper göra som jag. 😀 Jag gjorde dem i matberedaren och då blir det rätt kleggigt. Skopade först upp dem med sked och kluttade ner dem i pannan. Det funkade men blir inte toksnyggt. Bytte taktik och blötte händerna i ljummet vatten innan jag formade biffar och då blev de toksnygga så ja. Vatten är ett tips.

P:S Jag ljuger faktiskt bara om mat, inte andra saker.

Ingredienser:

500 g kycklingfärs
1 salladslök
1 ägg
2½ tsk potatismjöl
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
smör att steka i

1. Om du gör i matberedare: Hacka salladslöken och mixa med ägg, potatismjöl och kryddor. Tillsätt färsen och pulsmixa tills allt blandats.
Manuellt: Finhacka salladslöken, vispa ihop ägg, potatismjöl och kryddor. Tillsätt salladslöken och färsen och blanda om.

2. Forma till biffar och bryn dem på medelhög värme ca 1 min/sida. När alla är stekta, stek dem klart i ugnen i 10-15 min på 175°.

3. Servera med t ex. bulgur, äppelröra, vitkålssallad.

Print Friendly, PDF & Email

Äppelröra

Untitled

Du kan använda lite allt möjligt som bas i den här röran. Gräddfil, matyoghurt, crème fraiche, turkisk yoghurt, tjock fil osv. Ibland varierar jag den genom att ha i en msk majonnäs och ha i olika sorters senap. dijon smakar mer vuxet, svensk senap, tex ”mild och söt” tillsammans med en dutt honung gör den sötare. Om du har matyoghurt eller turkisk yoghurt kanske du vill ha i nåt sött som balanserar syran. Byt ut äpplet. Jag har gjort den både med rött och grönt. Mina ungar gillar inte lök men ibland kan man lura dem om man finhackar den, prova dig fram!

Ingredienser:
1 dl créme fraiche/gräddfil/matyoghurt
1 msk senap
1 msk majonnäs (valfritt)
1 äpple
50 g rödlök eller salladslök (vuxenvarianten)
salt & svartpeppar

Version 1. Den barnvänliga sorten Blanda créme fraiche med senap, majonnäs, ½ tsk honung och 1 krm salt i en stor skål. Halvera, kärna ur och skär 1 äpple i 1 cm stora tärningar. Blanda ner äpplet i créme fraichen.

Version 2. Den vuxna sorten Blanda gräddfil med senap, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i en stor skål. Hacka 1 rödlök. Halvera, kärna ur och skär 1 äpple i 1 cm stora tärningar. Blanda ner löken och äpplena i gräddfilen.

Version 3. Den med en liten twist Blanda créme fraiche med senap, 1 krm salt och 1 krm svartpeppar i en stor skål. Hacka 1 salladslök och skär 1/3 gurka i 1 cm stora tärningar. Halvera, kärna ur och skär 1 äpple i 1 cm stora tärningar. Blanda ner löken och äpplena i gräddfilen.

Print Friendly, PDF & Email

Kasslergratäng

IMG_2512

Håhå! En variant på den här rätten kommer från Middagsfrids barnkasse men jag gjorde en egen variant men hade väl inga större förhoppningar om att lilla fröken-”bara ris eller pasta” skulle smaka ens en gång. Men det gjorde hon! Inte nog med det, hon fullkomligt tryckte i sig kasslergratäng så om jag tror att barn gillar den här? Japp. Det jag ändrade i receptet var att jag bytte ut krossade tomater mot passerade. Lagade med krossade men mina kiddos gillar inte tomatbitarna. Ehm. inte jag heller. Det man kan göra också är hälla burken i en mixerbunke och mixa det slätt. Just nu kommer jag inte ihåg om det är nån större smakskillnad mellan passerade och krossade men som sagt, mixa är en variant.
Nike tyckte att det luktade pizza när den stektes i ugnen och kallade såsen för pizzasås. Jag höll med henne lite faktiskt.

Den här rätten kan förberedas, täckas med folie och stå i kylen tills man kommer hem och skjutsar in den i ugnen. Smidigt.

Ingredienser:
ca 600 g kassler
125 g mozzarella
1 burk passerade tomater
2 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 msk oregano
4 portioner ris/gryn
salt & svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225° och ta fram en ugnsform (15×20 cm).

2. Skär ca 600 g kassler i 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i formen. Skär 125 g mozzarella i skivor och läg mellan kasslerbitarna.

3. Blanda 1 burk passerade tomater med 2 dl vispgrädde, 2 msk tomatpuré, 1 msk oregano, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i en bunke och häll över kasslern. Gratinera kasslern i mitten av ugnen i 20- 25 min. Strö över 1 dl riven XO-ost och gratinera i 5-10 min tills den fått färg.

4. Koka valfritt ris/gryn till 4 personer.

5. Servera med sallad.

Print Friendly, PDF & Email

Middagstips

emd

Luften gick visst ur mig lite grann. Skyller på vädret och att alla foton ändå blir fula. Under tiden så måste jag bara tipsa om Helenas blogg. Förutom fina, personliga inredningsinlägg, (utan att det känns upprapat och nåt man tagit från företagens pressutskick) så har hon även en Middagstips-kategori. Vet inte vad jag gillar bäst, recepten och de personliga kommentarerna eller de toksnygga kollagen. 🙂 Kika in bums!

Print Friendly, PDF & Email

Blää!

#blogg100 sket sig ju rätt rejält kan man säga. Var på jobbresa till Falkenberg och gick upp vid 4 tiden. Hälften av tiden satt jag på ett tåg med usel uppkoppling så då blev det som det blev. Jaja. Jag får väl blogga som vanligt igen men i helgen blir det mest ompysslande av febrig dotter och sömn. Är helt sömnbakis efter jobbresan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Translate »