web analytics

Chokladtryffelmousse

#blogg100 Nr.1

Untitled
Här kan man se alla desserter fint upplagda ;).

Kan det här vara gott tänker ni? Svaret är ja faktiskt. Gjorde den här till vår AW och inte en enda kunde gissa att det var svarta bönor i den. Hittade den på Vildabarn.se. Har inte testat den på kidsen än men ska göra det. 🙂

Ingredienser:

1 burk svarta bönor (ca 400 g)
3 msk kokosfett
8 msk kakaopulver
1 msk äkta vaniljpulver
½ dl agavesirap (det här kan du justera efter smak, i originalreceptet var det 1 dl)
lite himalayasalt, ungefär en knivsudd (smaka av)

1. Skölj bönorna i ett durkslag och lägg dem i matberedaren tillsammans med resten av ingredienserna. Mixa slätt. Tillsätt lite vatten om det blir för stabbigt.

Dekorera om du vill. Vi hade fruktspett med ananas och mango, lite hallon och karamelliserade nöttter.

Print Friendly

#blogg100

Aw

Lite bilder från vår AW. Spenatknytena har ju dykt upp här förut. Hakar på #blogg100 lite grann i efterhand. Man ska skriva ett inlägg om dagen i 100 dagar (Iiick!). Det som blir mest intressant är faktiskt att se om det ger nånting. Tänker inte lova 100 regelrätta recept men det blir en mix av ditt och datt.

Print Friendly

Nytt & fint

kollage1

Eller ljust och fräscht 😉 Skämt åsido så surfade jag in på Åhléns hemsida och ville såklart tipsa om mina favoriter som jag har hemma och de som kanske… eh… borde flytta hem till mig. Sambon är av en heeelt annan åsikt och förstår inte min faiblesse för köksredskap. Egentligen tycker han nog att jag borde öppna en köksredskapsbutik och get on with it typ. 😀 Men ja, favoriterna var det ja!

Äggkoppar Jag har de här äggkopparna hemma. Har varit extremt kräsen och inte haft några tills jag hittade de här och vem blir inte glad av starka färger (förutom min sambo då´rå).
Glasflaska med pip Jag har en grön, också från Åhléns som jag använder flitigt. Det är nämligen i den jag gör dressing som räcker nån vecka i stöten. Jag kör på 2 delar olja, 1 del valfri vinäger, salt, citronpeppar och oregano. Inget fancy men gott.
Citruspress Jag har en gammal rackare men den här fina kostar bara 99:- på Åhléns. En liknande på t ex Bagaren och Kocken går på 2-300:-
Prickig tekopp Oooh prickar! Jag hade en blomkruka som såg ut så här. Mer prickar åt folket! (Har även en prickig rockabillyklänning men det hör eh inte hit)
Salt & pepparkar Turkosa salt- & pepparkar, what´s not to like. Sen kanske man inte BEHÖVER dem men de är fina.

Pst! Jag är inte sponsrad av Åhléns för att skriva det här inlägget, jag råkar bara gilla prickar, knalliga färger och turkost.

Print Friendly

Snabbmiddag: Korv, mos & colelsaw

Untitled
Seeen snabbmiddag. Taylor & Joneskorv, coleslaw & blomkåls- & broccolimos

Jag har en tendens att bli smått otrevlig (eller väldigt otrevlig) när jag blir hungrig. Det är nästan så man kan se när blodsockret faller, jag skojar inte. Just ikväll kom jag hem senare från jobbet, lyckades missa hållplatsen där jag skulle gå av, fick gå tillbaka (10 min extra) så det var alltså way past my feedingtime. Från början hade jag högtflygande planer på sesampanerad kyckling och yaddi-yadda men insåg att jag förmodligen skulle börja gnaga på sambons ben innan det var klart så jag tänkte om. Hade faktiskt köpt hem en förpackning Taylor & Jones-korv i förebyggande syfte. (Jag känner mig själv rätt bra).

Korvarna sköter sig själva i ugnen på 180° i 20 min så under tiden kokade jag blomkål och broccoli i buljong tills de blev mjuka. Strimlade lite spetskål och hyvlade rättika till coleslawn. La dem i ett durkslag och när blomkålen och broccolin var klara hällde jag dem i ett durkslag men lät vattnet rinna ner i skålen med kålen och rättikan så att de ”slakades”.
Vispade ihop 1 dl créme fraiche, 1 tsk senap, ½ tsk flytande honung och salt och peppar. Hackade i lite rödlök och hade i en näve salladsmix. Sedan tillsatte jag kålen och rättikan som jag sköljt i kallt vatten och blandade om.
Avslutade med att mixa blomkålen och broccolin med 1 msk smör och 1 msk créme fraiche. Jag tror faktiskt att det gick på under halvtimmen.
Iblnad behöver det inte vara svårare än så. Jag plockade av det jag hade hemma, både i mos och coleslaw kan man ha nästan lite vad som helst om man vill. Eller det man tycker om såklart. Vad har ni för snabbmiddagsknep?

Print Friendly

Rostad tomatsoppa med fetaoströra

Tomatsoppa

Den här tomatsoppan är ljuvligt god och hyfsat poppis bland ungar. När de inte är på extremt dåligt humör dvs. Min fem-åring här hemma tyckte att allt var ”äckligt” just idag. *räknar till 10*. Jag har märkt att ungar äter alla soppor så länge de är släta. Det är när det kommer bitar i som de kan protestera, i alla fall mina.
Den passar självklart till vuxna också och vill man pimpa den lite mer kan man ha i färsk röd chili, mer cayennepeppar eller chiliflakes men den är väldigt god som den är. På sommaren kan kan kyla den och äta den som en gazpascho.
Använd fetaoströran i soppan eller bred ut den på bröd.

Ingredienser:

600 g tomater
1 röd paprika
3 stora rödlökar
1 stor morot
1 ½ msk vetemjöl
1 burk hela tomater
½ dl tomatpuré
1 msk honung
2 vitlöksklyftor
1 dl crème fraiche
salt & svartpeppar
en klick smör

KRYDDNING:
1½ msk basilika eller oregano
1 buljongtärning
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar

FETAOSTRÖRA:
150 g fetaost
1 dl crème fraiche
1 krm svartpeppar

1. Sätt ugnen på 275° grill. Om ugnen bara går till 250° går det bra också.

Tomatsoppa 1
Halvera grönsakerna…

2. Halvera 600 g tomater (6-7 st) och lägg på en ugnsplåt. Kärna ur och halvera paprikan, skär rödlöken i klyftor. Skala och skär moroten i slantar och lägg allt på plåten (paprikan med skinnsidan upp). Om du vill kan du ringla över lite olivolja, svartpeppar och nån torkad ört. Stek högt upp i ugnen 10 min. (15 om ugnen är på 250°). Ta ut plåten och låt svalna. Om du är kinkig kan du lätt dra av skinnet på tomaterna och paprikan när de svalnat. Jag brukar göra det.

Tomatsoppa 2
Rör ihop fetaoströran…

3. Fetaoströra: Smula ner 1 fp fetaost (150 g) i en liten skål. Tillsätt 1 dl créme fraiche, 1 krm svartpeppar och blanda om tills det blir en slät kräm.

Tomatsoppa 2
Låt puttra…

4. Smält en klick smör på medelvärme i en gryta och vispa ut 1½ msk vetemjöl i smöret. Tillsätt 6 dl vatten, ugnsgrönsakerna, 1 burk hela tomater, ½ dl tomatpuré, 2 msk honung, 2 vitlöksklyftor, 1½ msk basilika, 1 buljongtärning 2 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt puttra på medelvärme under lock i 15-20 min tills grönsakerna är mjuka.

5. Mixa soppan slät med en stavmixer direkt i kastrullen. Rör ner 1 dl crème fraiche och låt soppan bli varm, ca 2 min.

6. Servera med valfritt bröd, vi gjorde vitlöksbröd till.

Om du vill printa ut receptet så kan du använda Print-Friendly pluginet (Ovan Facebook Gilla-knappen) och klicka bort bilderna så att du bara har texten kvar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly
Translate »