web analytics

#tjejträffgävle

Ifall nån undrade vad jag gjorde i helgen så kommer maten i bilder. Jag var på bloggträff med Bloggdinosaurierna dvs vi som bloggat i över 10 år. Det ni! Plockat från Isnatgram så bildkvaliteten är si så där.

Vi intar förrätt på #tjejträffgävle :)

Vi intar förrätten. Nån sorts kräftceviche typ 😉

Oxfilé, rotfruktsgratäng, rödvinssås och sallad. #tjejträffgävle

Oxfilé, rotfruktsgratäng, rödvinssås och sallad. Jag rockade när jag stekte köttet 😀

Efterrätt Deluxe #tjejträffgävle

Efterrätt. Två olika sorters pannacotta, kladdkaka, grädde och bär. Och så undrar jag varför jag sov som en klubbad säl på bussresan hem.

Print Friendly

Sesam- & solrosfröpanering på burk

Untitled

Man kan såklart göra panering just vid matlagningstillfället men jag tycker det är rätt smidigt att ha en burk med en panering som man gillar. hittade svarta sesamfrön på MAXi av alla ställen. Det är Risenta som börjat med det. Hurra säger jag.

Ta fram 1 del svarta sesamfrön, 1 del vita sesamfrön och ½ del solroskärnor. (Jag tog 1 dl och ½ dl). Lägg allt i matberedaren och mixa tills det blir lite mer finfördelat. Häll i en burk och förvara i skafferiet.
Det jag ångrar att jag inte gjorde var att rosta dem men det kan man göra även när de är mixade så om du orkar, rosta fröna 3 min i en het panna utan att de bränns vid. Det tar fram smaken. Häpp!

Sesam- & solrosfröpanerad fisk med kålrotspommes frites, vitlöksremoulad & matig sallad ( bl.a. Broccoli)
Jag gjorde sesam- & solrosfröpanerad fisk med kålrotspommes frites, vitlöksremoulad & matig sallad (bl.a. Broccoli)

Print Friendly

Dagens husmorstips

Det där med att man stekte små mini-biffar redan igår så kidsen kan få det till middag sen. Känner mig som värsta praktmorsan. :D

De som följer mig på Instagram @lenaolivia har redan sett den här bilden men ni får väl stå ut. 😉 Det jag ville tipsa om är att spara tid. Jag köpte 1 kg köttfärs i helgen för att göra biffar till middag. Vi äter såklart inte upp 1 kg köttfärs vid en middag så vad gör man med resten förutom att frysa in?
När jag ändå står och steker biffar så blir det inte så mycket jobbigare att göra ett par till så jag gjorde resten i miniatyrformat, allt för att pleasa ungarna och slängde i frysen. Vi har väl alla såna dagar när man egentligen bara vill ta en macka till middag men man måste ju… ehm vara lite mer ansvarsfull när man har barn. Brukar då tina biffarna, koka lite bulgur och skära upp grönsaker. Vi har alltid morötter hemma. Det älskar mina kids.

Print Friendly

Barnvänlig tacokrydda

Untitled

Det finns en hel del varianter på tacokrydda på nätet. Min är en lite barnvänligare version. Har även minskat på saltet då jag tycker att de flesta smakar alldeles för salt. Det är ju så lätt att lägga till det själv i efterhand. Vill du ha mer hetta i den, tillsätt ytterligare 1 tsk cayennepeppar. Detta blir en burk som räcker till ett antal middagar. Beräkna 1½ msk på 500 g färs.

Och ja jag vet att burken är skitful men hur får man bort de där klisterlapparna undrar jag? De sitter ju som berg.

Ingredienser:
½ dl oregano
½ dl spiskummin
½ dl paprikapulver
½ dl chilipulver
2 msk salt
2 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar

Mät upp alla kryddor och blanda dem i en burk.

Print Friendly

Hemmagjord tacosås & ostsås

Ni har väl sett den där cheddardipen i tacohyllan i butiken va? Den som är tokorange och huserar i en liten röd burk från Santa Maria? Ifall ni inte visste det så innehåller den knappt ost alls. 4% cheddar står det på burken. Resten är skummjölkspulver, diverse tillsatser och smakförstärkare. Inget jag är sugen på att stoppa i mig men jag gillar ostsås så jag gjorde egen. Så TOKENKELT att det inte ens behöver en ingredienslista.

Ostsås: smält 1 dl crème fraîche, 1 dl valfri riven ost (jag tog västerbotten), salt, peppar eller cayenne i kastrull på låg värme. Klart!

Hemmagjord tacosås

En egen variant av tacosås. Inte så sur men ganska kryddig. istället för att köpa en dyr burk á 20-30 spänn (hur mycket kostar de?) så kan du lätt göra egen med billiga ingredienser.

Ingredienser:
1 gul lök
1 rödlök
½ grön paprika
1 burk krossade tomater
2 msk äppelcidervinäger
1 msk socker
½ tsk salt
2 tsk chilipulver
1 vitlöksklyfta

1. Finhacka lökarna, vitlöken och paprikan.

2. Lägg i en kastrull tillsammans med de torra ingredienserna och de krossade tomaterna.

3. Låt koka upp och koka i 10-15 min.

Imorgon kommer ett recept på egen tacokrydda! (Fördelen med att att skriva inlägg under helgen, man tidsinställer och bloggen lever ett eget liv).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly
Translate »