web analytics

Ketchup!

Untitled

#blogg100 nr.16

ÄNTLIGEN!
Jag har velat prova Granny’s Secret-ketchup hur länge som helst men de finns inte i de butiker jag handlar i så det har inte varit helt lätt. Nu förbarmade sig SEVAN-Sandra över mig och skickade över två flaskor. När jag kom hem idag så hade familjen redan satt i sig halva flaskan. Himla typer alltså. recension kommer sen (om jag lyckas få smaka) men kan i alla fall rekommendera ajvarn från samma märke. Den är den godaste burkajvarn jag ätit faktiskt.

Print Friendly

Små citroner gula

scg
#blogg100 nr.15

Igår var jag och min vän Hanna på förhandsvisningen av Kajsa Ingemarssons bok ”Små citroner gula”. Det var JÄTTELÄNGESEN jag läste boken men minns att jag tyckte om den för att den handlade lite grann om mat, relationer och livets ups and downs. Hade inga större förväntningar på filmen eftersom jag kan tycka att svensk film kan vara rätt medioker. Men jag gillade verkligen filmatiseringen. Den var rolig, så rolig att jag skrattade så jag kiknade på ett flertal ställen. Men sedan var det en scen som fick mig att gråta stora Lille Skutt-tårar, förmodligen för att jag kunde relatera så mycket så jag såg ut som en puffig tvättbjörn när jag gick ut från lokalen men det är smällar man får ta. 😉
Tyckte att skådespelarna var bra castade och filmen är verkligen tokcharmig. Jag lyckades få biljetter via 4good som är jordens roligaste inspirationsnätverk. De har även haft en del temaföreläsningar som jag gått på så de rekommenderas varmt. Såg att Arla dessutom har en temasajt med recepten från filmen. Kan ju vara roligt att prova. Jag tänker i alla prova Mauds fiskelycka. 😀

Här kan du se trailern om du inte gjort det.

Som vanligt så är jag inte sponsrad av vare sig Arla eller 4good om jag inte skriver det.

Print Friendly

Köttbullar med gräddsås & lingon

Untitled
#blogg100 nr.14

Jag satt och skrev recepten till matkassen som kommer vecka 17 och då har vi svenska veckan med tadaa köttbullar. Vabbar så förutom att försöka jobba medan ungarna är för sjuka för dagis (magproblem) men pigga nog för att vara små pain in the… så sysselsatte jag dem med att rulla köttbullar då jag blev lite sugen medan jag skrev recepten. Det gjorde jag dock efter att de sett Kalle och chokladfabriken, lekt med Pet Shops och ritat så jag fick några timmars jobb i alla fall. Det här är mitt recept och liknar inte riktigt det i kassen, precis som det ska vara. Sen kan man självklart förenkla och byta ut potatisen i köttbullarna mot ströbröd och strunta i att steka löken och nu provade jag med kalvfärs men både nöt och bland funkar lika bra. Om man dessutom har nån stackars kvarglömd burk svartvinbärsgelé hemma så kan man ha 1 tsk i såsen.

Ingredienser:
1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
25 g smör + steksmör
1 stor gul lök
500 g kalvfärs
1 morot
½ köttbuljongtärning
2 dl vispgrädde
2 tsk kinesisk soja
1 fp lingon, 225 g
500 g haricots verts
senap, tomatpuré, timjan, salt & svart- & vitpeppar

1. Potatismos: Skala och skär 1 kg mjölig potatis i grova bitar och koka dem i en kastrull med 1 msk salt tills de är mjuka, ca 10-15 min. Häll av vattnet och ta undan ca 2 potatisar till köttbullarna. Stöt resten till mos med en potatisstöt. Värm ca 2 dl mjölk och 25 g smör (eller så mycket så du skäms) i en kastrull. Blanda med moset och smaka av med salt och peppar.

2. Köttbullar: Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnsform. Finhacka 1 stor gul lök och fräs på medelvärme i en kastrull. Lägg hälften av löken en stor bunke och tillsätt 2 mosade potatisar, ½ dl vispgrädde, 1 msk timjan, ½ msk dijonsenap, ½ msk tomatpuré, 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar i bunken. Blanda ner 500 g kalvfärs. Forma färssmeten till 20-25 köttbullar och stek i omgångar i en stekpanna tills de får färg, ca 5-7 min. Lägg sedan i formen och stek i ugnen i ca 10 min.

3. Sås: Skala och tärna 1 morot. Fräs löken och moroten i kastrullen med ½ msk tomatpuré och en klick smör på medelvärme i ca 5-10 min. Rör ner 1 msk maizena i 2 dl mjölk. Häll i kastrullen och tillsätt ½ köttbuljongtärning, 1½ dl vispgrädde, 2 tsk kinesisk soja och 1 krm vitpeppar i kastrullen. Puttra på låg värme under lock i 10 min. Häll sedan såsen i en mixerbunke och mixa den slät med en stavmixer. Smak av med salt och peppar.

4. Rårörda lingon: Rör ihop 1 fp tinade lingon (225 g) med ca ½ dl socker i en skål tills sockret löst upp sig.

5. Koka 500 g haricots verts i 3 min.

6. Servera köttbullarna med den kokta potatisen, såsen, lingonen och haricots vertsen. (Kan även bytas ut mot gröna ärtor).

Print Friendly

Dagens tips!

Untitled

#blogg100 nr.13

Var och handlade till jobbet på IKEA och såg att de sålde djupa tallrikar för 9:-/st! Har inga djupa tallrikar till mina turkosa då de bara hade skålar i den serien så jag slog till. 108 pix, är inte det billigt? De är suveräna dessutom. 🙂

Print Friendly

Bokrea!

kokbok
#blogg100 nr. 12

Jösses Amalia säger jag. Har redan en del i hyllan men måste tipsa om lite godingar! Självklart går jag på kokböckerna, vanliga böcker köper jag på Stadsmissionen eller lånar på bibblan 😉

Om jag var din hemmafru : eller hur man får en vardag att smaka som en lördag
Paolo Robertos stora italienska kokbok
Niklas husmansklassiker : 100 recept du bara måste kunna
Markus pasta
Jamie Grillar
Oaxen julbord : klassisk julmat
Kärleksmums : 101 söta favoriter
Familjens hälsokokbok : lagom nyttig vardagsmat
Jamie upptäcker : Spanien, Italien, Marocco, Grekland, Frankrike
Majas klimatmat
Ekolådans Recept : 346 recept och 10 odlare från A till Ö
Böckerna kostar från 49:- till 139:-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly
Translate »