#blogg100 nr.14
Jag satt och skrev recepten till matkassen som kommer vecka 17 och då har vi svenska veckan med tadaa köttbullar. Vabbar så förutom att försöka jobba medan ungarna är för sjuka för dagis (magproblem) men pigga nog för att vara små pain in the… så sysselsatte jag dem med att rulla köttbullar då jag blev lite sugen medan jag skrev recepten. Det gjorde jag dock efter att de sett Kalle och chokladfabriken, lekt med Pet Shops och ritat så jag fick några timmars jobb i alla fall. Det här är mitt recept och liknar inte riktigt det i kassen, precis som det ska vara. Sen kan man självklart förenkla och byta ut potatisen i köttbullarna mot ströbröd och strunta i att steka löken och nu provade jag med kalvfärs men både nöt och bland funkar lika bra. Om man dessutom har nån stackars kvarglömd burk svartvinbärsgelé hemma så kan man ha 1 tsk i såsen.
Ingredienser:
1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
25 g smör + steksmör
1 stor gul lök
500 g kalvfärs
1 morot
½ köttbuljongtärning
2 dl vispgrädde
2 tsk kinesisk soja
1 fp lingon, 225 g
500 g haricots verts
senap, tomatpuré, timjan, salt & svart- & vitpeppar
1. Potatismos: Skala och skär 1 kg mjölig potatis i grova bitar och koka dem i en kastrull med 1 msk salt tills de är mjuka, ca 10-15 min. Häll av vattnet och ta undan ca 2 potatisar till köttbullarna. Stöt resten till mos med en potatisstöt. Värm ca 2 dl mjölk och 25 g smör (eller så mycket så du skäms) i en kastrull. Blanda med moset och smaka av med salt och peppar.
2. Köttbullar: Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnsform. Finhacka 1 stor gul lök och fräs på medelvärme i en kastrull. Lägg hälften av löken en stor bunke och tillsätt 2 mosade potatisar, ½ dl vispgrädde, 1 msk timjan, ½ msk dijonsenap, ½ msk tomatpuré, 1 tsk salt och 2 krm vitpeppar i bunken. Blanda ner 500 g kalvfärs. Forma färssmeten till 20-25 köttbullar och stek i omgångar i en stekpanna tills de får färg, ca 5-7 min. Lägg sedan i formen och stek i ugnen i ca 10 min.
3. Sås: Skala och tärna 1 morot. Fräs löken och moroten i kastrullen med ½ msk tomatpuré och en klick smör på medelvärme i ca 5-10 min. Rör ner 1 msk maizena i 2 dl mjölk. Häll i kastrullen och tillsätt ½ köttbuljongtärning, 1½ dl vispgrädde, 2 tsk kinesisk soja och 1 krm vitpeppar i kastrullen. Puttra på låg värme under lock i 10 min. Häll sedan såsen i en mixerbunke och mixa den slät med en stavmixer. Smak av med salt och peppar.
4. Rårörda lingon: Rör ihop 1 fp tinade lingon (225 g) med ca ½ dl socker i en skål tills sockret löst upp sig.
5. Koka 500 g haricots verts i 3 min.
6. Servera köttbullarna med den kokta potatisen, såsen, lingonen och haricots vertsen. (Kan även bytas ut mot gröna ärtor).