#blogg100 Nr.3
Bouilljabäääääs

I veckan fick jag hem min Middagsfridskasse. Det är Franska veckan-tema så förutom bouillabaissen är det ankbröst med sötpotatispuré och Kotletter med fransk potatissallad i min kasse. Nu är det ju så att trots att det är jag och Carina som skrivit recepten så kan jag inte låta bli att fippla själv. Just en tomatbaserad soppa är smidig om man har slattar i kylen man vill bli av med. Jag hade en halv burk med Saltås oliv/kaprispastasås som behövde tas om hand så den åkte ner. Trötta grönsaker kan man också hacka ner i soppan. Det är såklart inget revolutionerande med den här soppan (förutom att den är väldigt god) men det finns som sagt tuuusen varianter. Det här är min. Det är alltså inte densamma som den i kassen.

Ingredienser:

3 morötter
1 fänkål
1 röd chili
½ röd paprika
1/3 purjolök
1½ dl vitt vin
1 dl tomatpuré
1 burk krossade tomater
6 dl vatten
3 vitlöksklyftor
1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning)
1 tsk socker
ca 200 g sejfilé
ca 200 g laxfilé
1½ kg blåmusslor
1 dl smetana
½ kruka persilja
salt & svartpeppar
smör att steka i

1. Skala och skär 3 morötter i tunna slantar. Ansa och finstrimla 1 fänkål. Kärna ur och finhacka 1 röd chili. Skölj och strimla 1/3 purjolök (valfri del). Kärna ur och tärna ½ röd paprika.

2. Smält 1 msk smör i en gryta. Tillsätt 1 dl tomatpuré och alla grönsaker utom paprikan. Fräs på medelhög värme i 5 min. Tillsätt 1½ dl vitt vin och låt det småkoka i ca 5 min.

3. Tillsätt 1 burk krossade tomater, (jag tillsatte även pastasåsen) 6 dl vatten, 3 pressade vitlöks-
klyftor, 1 msk buljongpulver (alt. 1 tärning), 1½ tsk salt och 2 krm svartpeppar i grytan. Låt puttra under lock i ca 10-15 min tills grönsakerna är mjuka.

4. Skrubba och skölj 1½ kg blåmusslor. Knacka på skalet på öppna musslor. Stänger de sig inte, släng dem. Tillsätt musslorna i grytan och låt puttra under lock på medelvärme i ca 5 min..

5. Gör plats för fisken genom att fösa musslorna lite åt sidan och lägg försiktigt ner 200 g sejfilé och 200 g laxfilé. Är bitarna jättestora kan du skära dem i grova bitar. Se till att de är täckta av vätska och låt sjuda på låg värme under lock i ca 5 min. sedan är det klart att äta.

6. Hacka 1 kruka persilja och strö över hälften innan servering.

OLIKA TILLBEHÖR:

RÖRA: Blanda 1 dl smetana/gräddfil/crème fraiche i en skål. Tillsätt lite hackad persilja, salt och peppar (½ krm var) och en dutt citronsaft.

AIOLI: Knäck 1 ägg i en bunke och tillsätt ½ msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 krm salt och vispa. Tillsätt 1½ dl neutral olja droppvis och vispa hela tiden tills den tjocknar. Klart!

SNABBT VITLÖKSBRÖD: Ibland orkar man inte riktigt göra hela balunsen med ett stort vitlöksbröd. Då kan man fuska lite.
Sätt ugnen på 225°. Skär några skivor av en baguette, gärna lite snett så att de får en större snittyta. Drissla över lite olivolja och strö över lite salt och peppar. Pressa 1 vitlöksklyfta och gnugga in det i brödet. Skär några tunna skivor smör och lägg på varje skiva. Strö över lite färsk persilja (eller torkad örtkrydda) och gratinera i ugnen i 5-10 min (beroende på ugn).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *