Det här brödet är lätt att göra då det kräver få redskap och minimalt med insats om man har en bakassistent. Annars får man knåda degen i ca 15 min. Man kan även variera smaksättningen om man vill, tex soltorkade tomater och basilika, dill och västerbottensost osv.
Ingredienser:
ca 6 g jäst (1/8 paket)
3,5 dl kallt vatten
5 dl dinkelsikt alt. vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
½ msk salt
½ tsk honung
½ msk olivolja
½ msk rosmarin + ½ tsk
några kärnfria kalamata-oliver
½ tsk flingsalt
1. Smula ner jästen i en bunke/bakassistent och blanda med kallt vatten.
2. Tillsätt de olika mjölsorterna, salt, honung & rosmarin. Kör degen i ca 15 min eller knåda den.
3. Olja en springform med löstagbar botten. Häll i degen i formen och platta till den lite så att den fyller ut formen. Det gör inget om den är ganska lös.
4. Droppa på lite olivolja, strö över rosmarin samt flingsalt och tryck ner några oliver.
5. Låt degen jäsa i 2-3 timmar eller tills den jäst klart. Det ser du genom att trycka lätt med fingret i degen. Om avtrycket ”studsar” upp igen så är den klar.
6. Grädda i ca 35 minuter i 200 grader.
Är det så att du skulle vilja ha den till en middagsbjudning eller dylikt så kan du göra den på morgonen och använda receptet ovan men låta den jäsa i kylen. Eller ta ännu mindre jäst, ca 1 g och låta den jäsa i rumstemperatur. Sedan kan du bara grädda den när tillfället är inne. 🙂