Av sidekicken Millan. Vad gör man inte när man inte har tid själv 😉
För några år sedan startade en muffinsvåg genom Sverige. Jag vet inte riktigt vad som utlöste det, men jag misstänker skarpt att sajten Dagensmuffin hade något med det att göra. Plötsligt skulle alla baka muffins och resultaten blev minst sagt skiftande. Från torra små muffins som knappt nådde över kanten på formen till muffins som flöt ut och bildade en enda jättemuffin. Själv har jag inte gjort alla missarna, men många av dem. Så nu, när Koala frågat mig om jag vill gästblogga här hos henne tänkte jag ta chansen att försöka dela med mig av mina muffinskunskaper, samt ett och annat smaskigt recept på vägen.
Vi börjar med lite grundkunskaper om muffins.
muffin -et; pl. = el. muffins -et pl. = s. bakverk
från Svenska Akademiens ordlista över svenska språket
* Blanda alltid de torra ingredienserna för sig (ex. mjöl och bakpulver). Risken är annars stor att bakpulvret inte finns i hela smeten.
* En grundregel när man bakar muffins är att man inte ska röra för mycket i smeten när man väl tillsatt mjölet. Det bästa är att röra bara så mycket att ingredienserna precis blandas med varandra.
* Vill man slippa muffins som flyter ut över hela plåten så finns det ett par saker man kan göra. Man kan köpa dyra engångsformar som kostar från 1 kr/styck och uppåt, eller köpa en teflonform för muffins och använda vanliga ”bakformar”.
Moccamuffins (bilden här ovanför)
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1/2 dl farin
2 tsk bakpulver
2 tsk snabbkaffepulver
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjölk
100 g smält smör eller margarin
1 ägg
100 g hackad blockchoklad
Topping
1 dl vetemjöl
4 msk farin
1/2 tsk malen kanel
5 msk smör eller margarin
Blanda mjöl, socker, farin, bakpulver, kaffepulver, kanel och vaniljsocker i en bunke.
Blanda samman mjölk, smält matfett och ägg. Blanda ned mjölkblandningen i de torra ingredienserna. Hacka chokladen och tillsätt den.
Fyll muffinsformarna till cirka 3/4 med smet. Blanda toppingen med mjöl, farin och kanel. Skär matfettet i bitar och hacka samman det till en grynig massa.
Strö blandningen över muffinsen och grädda i mitten av ugnen i 200 grader cirka 15 minuter. Låt muffinsen svalna på galler.
Morotsmuffins (bilden här ovanför)
2 medelstora rivna morötter
100 g smält smör eller flytande margarin
2 ägg
2 dl socker
3 tsk kanel (eller efter smak)
2 msk citron juice (cirka 1/2 citron) (eller efter smak)
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker pösigt. Riv morötterna. Blanda i resten av ingredienserna, inkl morötterna (ni kommer väl ihåg vad jag just sa om att först blanda de torra ingredienserna?). Häll i form, eller muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter på 200 grader.

Men GUD vad gott det ser ut! Nu blev jag ju så sugen!
Men jag har ingen muffinsform… 😉
Gud vilka läckra!! :9 .. Mina muffins blir alltid cp (sÃ¥ som du beskrev ovan ;).. Har fÃ¥tt dem perfekta 1 gÃ¥ng 😛