Jag har aldrig bakat med surdeg och nu är det på tiden! Detta står på baksidan av rågmjölsförpackningen.
Dag 1
1 dl vatten ca 40 grader
1 dl grovt rågmjöl
Blanda vatten och rågmjöl i en rejäl bunke som rymmer 3-4 l. Täck den väl med en bakduk Låt bunken stå framme på bänken i 3 dygn i rumstemperatur.
Obs! Rör om varje dag!
Dag 4
1 l vatten 40 grader
1 l grovt rågmjöl
Rör ihop allt till en lös deg, som får stå 1 dygn i rumstemperatur
Dag 5
Degen är färdig. dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar. Frys in 9 och baka på den 10:e.
Bra att veta: Degen kan förvaras i frys ca 1 år och i kyl ca 5 dygn. Den sista burken gör du ny surdeg av. Tillsätt vatten och rågmjöl som dag 4 och låt stå 1 dygn.
Min första surdeg!

har den börjat bubbla ännu? lycka till med utbaket 🙂
Gör min surdeg på eget malt dinkel eller durumvete .Även pastan blir toppen po nymalen durum. Fullkor ibåda.
Det ska stå På och Fullkorn