Jag har aldrig bakat med surdeg och nu är det på tiden! Detta står på baksidan av rågmjölsförpackningen.

Dag 1

1 dl vatten ca 40 grader
1 dl grovt rågmjöl

Blanda vatten och rågmjöl i en rejäl bunke som rymmer 3-4 l. Täck den väl med en bakduk Låt bunken stå framme på bänken i 3 dygn i rumstemperatur.
Obs! Rör om varje dag!

Dag 4

1 l vatten 40 grader
1 l grovt rågmjöl

Rör ihop allt till en lös deg, som får stå 1 dygn i rumstemperatur

Dag 5

Degen är färdig. dela upp den i 10 burkar eller plastpåsar. Frys in 9 och baka på den 10:e.

Bra att veta: Degen kan förvaras i frys ca 1 år och i kyl ca 5 dygn. Den sista burken gör du ny surdeg av. Tillsätt vatten och rågmjöl som dag 4 och låt stå 1 dygn.

Min första surdeg!

surdeg.jpg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

4 comments on “Surdeg”

  1. Gör min surdeg på eget malt dinkel eller durumvete .Även pastan blir toppen po nymalen durum. Fullkor ibåda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *