I alla tidningar och veckomagasin så hör man om helvetestimmen innan middag (för de med barn… eller dåligt blodsocker 😉 ) och att människor idag har mycket mindre tid att göra saker och ting på. Därav ökningen av halvfabrikat o dyl. Men man kan faktiskt komma långt med lite förberedelse.
Jag lär komma med fler tips här på bloggen allteftersom så håll utkik.

En sak jag brukar göra när jag storhandlar är att köpa hem sjukt mycket köttfärs. Om jag inte ska göra biffar på det och har använt det jag ska till det jag skulle ha det till (idag blev det fyllda paprikor med dinkel) så brukar jag steka upp resten utan kryddor eller nånting. När det svalnat stoppar jag ner det i fryspåsar och fryser in.

kottfars

Jag har såklart en baktanke med det här. Bara genom att slippa steka färsen så spar jag en del tid och grunden klar till t ex köttfärssoppa, lasagne, köttfärspiroger, köttfärssås osv. (ja, vi lagar rätt mycket köttfärs i den här familjen).

Såhär ser det ut i min frys just nu. Jag svär alltid lite över det trånga utrymmet för om jag fick välja skulle jag säkert köpa en halv ko från Hammersta och frysa in men man gör som sagt det bästa av vad man har. Nästa tips är såklart matlådor!

IMG_4217

Jag har blivit världsbäst på att frysa in överblivna rester. Laddade upp med ett gäng 0,3-matlådor från ICA= enportionsförpackningar och fryser in det mesta. Ungarna har ibland en tendens att ta två tuggor av sin mat och sen får de plötsligt annat för sig. Om maten är ”frysbar”, typ INTE potatis så langar jag bara ner deras mat i varsin låda och skriver: Stella: köttfärsås/spagetti på. När det blir mat över så brukar jag frysa in det i lådorna och skriva på vad det är. Blandar aldrig saker med varann tex gryta och ris fryser jag in var för sig. Oftast ser jag till att laga mat så att riset tar slut, det är alltid godast fräscht. Sånt sparar enormt mycket tid när man inte har lust att laga middag. Kokar lite ris och tinar en, två, tre lådor istället. Försöker i den mån det går undvika att slänga mat, mestadels ur ett hållbart perspektiv. Sen har jag nog fått höra ”Tänk på barnen i Etiopien” lite väl ofta när jag var liten för att med gott samvete kasta mat.

I lådorna just nu finns:
Tomatsås med grädde, Pioneerwomans recept. den är så god så man går av. Passar skitbra till stekt falukorv och ris.
Korv stroganoff, Stellas favvo och jag gillar den med.
Biff stroganoff
Köttfärssås
Thaigryta med kyckling
Parmalindad kyckling
Kasslersås
Olika såser. Jag brukar nästan alltid ta skyn och göra sås när jag lagar mat även om jag inte äter den vid det tillfället. In i frysen, tina när man vill ha den. 🙂
Potatisgratäng
Senapsfisk
Köttfärssoppa
Zucchinilasagne

Vi har såklart lite fabrikat vi också, för tillfället pytten på bilden 😉 men vi försöker minska på det så mycket som möjligt. I påsen längst ner har jag fryst in mitt vetekrossbröd 😉 Det lär komma lite recept på bla. egna köttbullar som inte innehåller massa E-nummer och skit och som man kan göra en stoor sats av. Köttfärs är verkligen mångsidigt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

4 comments on “Tips: Att spara tid”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *