IMG_4275

Alla pratar alltid om ”falukorvsträsket” och det har alltid en negativ klang. Handen på hjärtat så älskar jag korv stroganoff, Stella är också en stor fan. – Jag vill ha korv och ris och sås! säger hon alltid när jag frågar vad hon är sugen på. Vilket hon såklart inte alltid får. Jag tycker inte att man ska äta falukorv 3 gånger i veckan men det behöver inte alltid vara så himla illa.
En av sakerna jag alltid gör när jag ska köpa falukorv är att dels kolla om den är ekologisk, sen hur hög kötthalten är. Är den inte över 80% så blir det ingen falukorv.
De märken som jag hittat med hög kötthalt är Familjen Olsons falukorv utan E-nummer som har en kötthalt på 82% om jag inte minns fel. Mälarchark har en ekologisk med 84%. De är såklart dyrare men mycket godare.

En sak som man kan göra för att göra den lite nyttigare är att ta hälften kokosmjölk/tomatsås ha i lite kinakål, morötter, minimajs eller annat gott. Tyvärr är mina ungar små minidiktatorer när det kommer till korv stroganoffen. Alla grönsaker ratas totalt. I stroganoffen dvs. Bredvid går det alldeles utmärkt att hälla upp lite majs, skiva lite gurka, tomat eller stava morötter. Ibland mixar jag champinjoner och morötter och har i men oftast gör jag den som de vill ha den och gör en stor sallad till oss vid sidan om.

Det jag har i min korvstroganoff:
1 gul lök
1 burk krossade tomater, just nu Mutti
1 hel eller halv falukorv beroende på hur många som ska äta.
svartpeppar
lite tomatpuré
1 lagerblad
lite färsk chili eller 1 torkad piri-piri
1 dl grädde (inte alltid)
hackad färska basilika

Som sagt VÄLDIGT basic men god. Har aldrig salt i för korven avger tillräckligt med sånt.
Jag antar att de flesta vet hur man gör korv stroganoff men utifall att:

Skala och hacka lök, Dela falukorven i mindre bitar. Fräs löken i lika delar olivolja/smör så att den får lite färg och blir mjuk. Ha i falukorven och fräs den några minuter på medelvärme. Sänk värmen och i med resten, rör om och låt puttra sisådär en kvart eller tills riset kokat klart.
En annan sak. Fuska inte! Jag blev bjuden på Arlas stroganoffpanna och hujedamej säger jag! Den var salt, hade en konstig bismak och var rätt nasty helt enkelt. Kollade vad den kostar och cirkapriset för 1 fp är ca 20 kr. Om man gör stroganoff på hel falukorv så behöver man två= 40 kr.
Pris för 1 burk krossade tomater: 6-12 kr. Grädde: 7-10 kr.
Ganska stor skillnad va?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

4 comments on “Falukorvsträsket”

  1. Korvstroganoff är en storfavorit här hemma ocksÃ¥, hos alla utom pappan 😛 SÃ¥ vi brukar passa pÃ¥ när han jobbar över!

    Eller ja, falukorv i alla former gÃ¥r ner hos de här tvÃ¥ ungarna. De äter till det sprutar ur öronen…typ. Brukar dock ocksÃ¥ försöka hÃ¥lla koll pÃ¥ kötthalten. Känns som att korv kan bestÃ¥ av bÃ¥de det ena och det andra…

  2. När jag läser ditt inlägg så vill jag be dig läsa detta

    http://louisekonsumentkoll.se/falsk-e-nummerfri-falukorv/

    Där diskuteras huruvida Olssons falukorv ens är en falukorv enligt EUs gällande difinition. Sen har man nitrit i korven även om den tillsätts i form av acerolabär bara för att undervika E-nummret.

    Vad det gäller köttmängder/kötthalter så är systemet ruttet.

    Kolla här

    http://svtplay.se/v/2279790/rapport/det_ar_skillnad_pa_korv_och_korv

    Korvar gjorda på fläskkött har alltid en högre kötthalt/köttmängd än samma korv gjord på nötkött tack vare trolleri med sammansättningarna.

  3. Vilken röra när man läser i kommentarerna. Man vet inte vad man ska tro. Skulle i alla fall vara trevligt att hitta nåt falukorvsliknande med hög kötthalt och utan massa E-nummer i. En del kommentarer hamnade i mitt skräppostfilter vilket jag upptäckte idag så det är därför jag svarar så sent.

  4. Det är väldigt missvisande att titta på kötthalt när man berömmer om en korv är bra eller inte. I grund och botten så är det ju din smak som avgör men vet man inte hur kötthalten beräknas så har man heller ingen nytta av att läsa den raden på förpackningen.

    Hög kötthalt är inte lika med hög kvalitet så som beräkningarna fungerar i dagsläget. Aldeles för mycket mygel i beräkningarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *