Untitled
Visst blev den snygg? Formen är från Gerbera

Jag älskar svamp och har faktiskt börjat gilla paj mer sedan jag började jobba på Middagsfrid. Innan har jag tyckt att pajdegar är riktigt läskiga. Dock tycker jag att min sojavariant med sesamfrön är snäppet godare än vanliga pajdegar. Om du har någon trött gammal ost i kylen, passa då på att riva den och ha den i pajen, med kanter och allt. Pajdegen kan man göra dagen innan om man vill och förvara övertäckt i kylen.

Ingredienser:
2 dl sojamjöl
125 g keso
3/4 dl sesamfrön
2 tsk timjan
3 msk vatten
ca 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
25 g smör + smör att steka i eller rapsolja.
½ purjolök
1 tråg champinjoner, 250 g
1½ dl mjölk eller vispgrädde
2 dl riven ost
3 ägg
smör att steka i

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Blanda ihop sojamjöl, keso, salt, svartpeppar, smör och sesamfrön i en bunke. Tillsätt 2 msk vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform (ca 26 cm i diameter), nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 min. Ta ut skalet.

3. Strimla ½ purjolök, skiva 1 tråg champinjoner (250 g). Hetta upp en stekpanna och svampen på hög värme (inget fett i pannan) i 5 min. Krydda med ½ tsk salt. Tillsätt 1 msk smör och löken och fräs ytterligare 3 min på medelhög värme.

4. Vispa ihop 3 ägg, 1½ dl mjölk eller vispgrädde, 2 dl riven ost (gärna parmesan eller västerbotten), 2 tsk timjan, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar i en skål.

5. Häll äggstanningen i pajskalet och lägg i den frästa löken och svampen. Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 min.

6. Servera tillsammans med en god sallad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

4 comments on “Champinjonpaj”

  1. Hur långt tid tar det att göra och till hur många personer räcker det till?
    LÃ¥ter riktigt gott, för övrigt…

  2. Hej Alma!

    Jag skulle säga att den tar ca 45 minuter och räcker till ungefär 4 personer. Det beror pÃ¥ hur hungriga de är. 🙂

    Mvh Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *