Untitled

Jag veeet. Den här årstiden är den som fotografguden glömde och när man bara tar ett snabbt foto med Iphonen så blir det si så där men ni får tänka på innehållet. 😉 Jonne köpte ett stort tråg med köttfärs och gjorde köttfärssås (vad annars). Jag norpade det som blev över, ca 800 g och gjorde biffar. Biffar är så himla bra för man kan:

1. Ha i vad som helst nästan.
2. De är lätta att frysa in och plocka fram som nödmat.
3. Man kan göra fler när man ändå håller på, det är inte jobbigt till skillnad från när man t ex steker triljaders pannkakor.

Jag gjorde en kylskåpsrensning och slängde bort sånt som hunnit bli för gammalt (tar på skämsstruten) och använde sånt som inte gått åt. I biffarna hade jag i ströbröd, vatten, hackad rödlök, tomatpuré, svensk senap, riven rå persiljerot och salt och peppar. Det blir inget regelrätt recept eftersom jag gjorde som jag brukar när jag inte ska skriva ett recept, jag höftar, slänger i lite allt möjligt och smakar av men på ett ungefär.

Ingredienser:

ca 800 g valfri färs
1 msk senap
1 msk tomatpuré
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 stor rödlök
100-150 g persiljerot
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
smör att steka i

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Hacka rödlök och skala och riv persiljerot. Jag tog det näst största men det är en smaksak.
3. Blanda alla ingredienser förutom färsen i en bunke. När du blandat klart, tillsätt färsen och blanda om.
4. Forma till biffar.
5. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna på medelhög värme ca 2 min/sida. Lägg i en ugnsform allteftersom de stekts, de ska inte bli klara.
6. Stek i mitten av ugnen i ca 10 min. Vill du steka dem i stekpannan så är det ca 4 min/sida.
7. Servera med valfritt tillbehör.

Jag letade fram lite champinjoner ur kylen som jag hackade och fräste i samma panna som jag stekt biffarna i för att fånga upp den goda smaken. Tillsatte mjölk, vispgrädde, buljong, senap, tomatpuré salt peppar och lite maizena och lät det puttra ihop till en sås. När biffarna var klara hällde jag även i stekskyn från formen. Serverade med SEVAN:s nudelbulgur och vitkålssallad.

Det är även gott med en kall sås. I matyoghurt eller crème fraiche så kan man blanda i lite vad som och göra:
1. Vitlöksås
2. Fetaostsås
3. Ajvarsås
4. Äppel- och rödlöksröra
5. Pestosås
6. Morots eller rödbetscoleslaw

Som sagt, inventera kylen och frysen och rädda lite trötta grönsaker, rensa bland alla konstiga burkar, varför inte ha lite hackade oliver i biffarna? 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *