Jag gned in kalvsteken med lite olivolja, salt & peppar och vegeta sedan skar jag små hål i köttet och petade in vitlöksklyftor. Gned även köttet med färsk rosmarin, därefter stekte jag på den i stekpannan för lite färg. Snöret var där sedan innan.

Skala potatis, morötter, lök, rotselleri och rödbetor, på med champinjoner som du förstekt lite. Häll på lite olivolja och de kryddor du gillar, jag tog bara lite salt och peppar för att inte rödbetorna skulle smaka konstigt.


Sätt in köttet i den nedre delen av ugnen. Innertemperaturen på köttet skall vara 75˚ så det bästa är om du har en stektermometer. Ugnstemperaturen skall vara 175˚ och tiden varierar mellan 1-1½ timme. De första 40 minutrarna hade jag på folie för att inte rotfrukterna skulle bli torra. När termometern visar på 75˚ så är köttet klart.

Låt köttet vila i folie ca 15 min innan det skärs upp. Servera med rotfrukterna och lägg upp det lite snyggt. Voilá! Tranbärsgelé skall visst vara ett populärt tillägg har jag hört.

Lite tips från Svensk Köttinformation

Steka i ugn

Att laga mat i ugn är smidigt, maten tar hand om sig själv och du kan under tiden ägna dig åt annat. Det är en fettsnål metod och resultatet blir ofta saftigare än om man steker på spisen.

1. Använd en lagom stor form, är formen för stor torkar köttsaften in och fastnar.
2. Använd alltid köttermometer, hela röret ska vara inne i den tjockaste delen av köttet.
3. Skär gärna små fickor i köttet och fyll med t ex vitlök och örter.
4. Sätt in köttet i den nedre delen av ugnen.
5. Låt köttet vila i folie ca 15 min innan det skärs upp.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

2 comments on “Kalvstek i ugnen med ugnsrostade rotfrukter”

  1. *dregel*
    Ok, var är andra halvan av det här inläggt? Receptet? Tider? Tempen?!
    Skrutt oxå! Nu vart jag ju skithungrig!!
    😯
    *kramen*

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *