Hittade det på nåt finskt mammaforum och nu blir det baktillfälle nr 2. Ska ha på vispat ägg och sesamfrön + pumpakärnor och lite mer salt den här gången. Men det gick utmärkt att frysa, 2-åringar gillar det och det är lättbakat!

1 dl vetekross + 5 dl vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (kokvattnet medräknat)
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 msk socker
1 dl solrosfrön
4 dl grahamsmjöl
ca 8 dl vetemjöl

Koka vetekrosset i 10 minuter i 5 dl vatten, häll av vattnet (och spara det!) och låt vetekrosset svalna. Smula jästen i en bunke. Tillsätt så mycket kallt vatten i kokvattnet att du får 5 dl fingervarmt vatten. Häll vattnet över jästen och rör om. Tillsätt olja, salt, socker, vetekross och solrosfrön, rör om. Blanda i grahamsmjölet och sedan vetemjölet och rör tills smeten är jämn (elvisp med degkrokar brukar fungera bra, och smeten får gärna vara lite kladdig). Låt degen jäsa övertäckt i 30-40 minuter.

Häll ut den jästa degen på ugnsplåt (den djupare sorten) täckt med bakplåtspapper. Strö över lite grahamsmjöl och jämna ut degen så att den täcker plåten och är någorlunda slät. Jäs övertäckt i 30 min.

Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 20-30 minuter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *