Det här är ett hyfsat nyttigt recept som går fort att laga till. Köpte 2 stora hela laxfileér på MAXi för nån dag sen och hade lite annat i frysen som skulle användas upp.

Ingredienser:

en laxfilé ca 4-500 g
lite matlagningsvin
en klick smör
1 hel purjolök
1 liten burk majs
1 fiskbuljongtärning
ca 3-4 dl mjölk
salt & peppar
lite dill & gräslök, jag tog den frusna varianten
1 påse räkor, den mindre varianten

Receptet är ungefärligt eftersom jag inte direkt kollade hur mycket jag hade i av allting men det går rätt bra att höfta. 🙂 Tina och skala räkorna. Lägg laxfilén i en ugnsform och ställ åt sidan. Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att skära av blasten på purjolöken och finhacka den. Fräs den i en kastrull med lite smör i några minuter. Häll sen på lite matlagningsvin, så det knappt täcker. Låt det småputtra en liten stund så alkoholen kokar bort. Häll på mjölken och smula sen i buljongtärningen, dillen & gräslöken och rör om. Vispa i lite maizena, ta lite åt gången, såsen ska bli lite tjockare men inte så mycket. Tror 2-3 matskedar funkar. När den puttrat några minuter rör du i majsen och låter den puttra lite till. Häll sedan såsen på laxen och ha den i ugnen i 10 minuter. När 10 minuter gått så har du i räkorna och låter den stå i ugnen fem minuter till.
Servera med potatis eller ris.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *