img_5790.jpg

Jag antar att man skulle kunna kalla det här nån variant på moussaka men nu får den heta som den heter. 🙂 Fick nåt recept nån squashgratäng för 100 år sen som jag modifierade kraftigt och resultatet blev riktigt bra. Väldigt matig. Det blev ungefär 6 stora portioner. Perfekt för att frysa in som extra matlåda.

Ingredienser:
800 g köttfärs
1 stor gul lök
2 hela vitlökar, solo
1 stor squash
1 kruka färsk basilika (har du inte det så kan du skippa det)
1 klick smör och lite olivolja att steka i
1-2 köttbuljongtärningar
1 tetra krossade tomater med basilikasmak från ICA
salt & peppar
4-5 stora potatisar
1 halv tetra vatten

1 liten burk creme fraiche
1 fp riven Västerbottenost

Skölj och skär ca halva squashen i skivor. De ska täcka toppen på gratängen sen. Hacka resten i mindre bitar och ställ åt sidan. Mixa oreganon med 2 vitlökar och ½ dl olivolja. Ta lite av röran och blanda den med squashskivorna. salta och ställ åt sidan.

Skala och hacka löken och fräs den i pannan, fräs köttfärsen och ha sedan i de krossade tomaterna, vatten, buljongen, squashen och resten av vitlök/oreganoröran. Krydda med lite salt och peppar och låt puttra ett tag om du har tid. Det gör inget om du saltar lite extra eftersom potatisen är osaltad.

Skala och skiva potatisen tunt, helst i matberedare. Varva sedan köttfärssåsen och potatisen i en större ugnsform och avsluta med köttfärs. Blanda creme fraichen med den rivna osten och lägg det överst i formen. Ta sedan den skivade marinerade squashen och lägg den överst.
Grädda i ugnen på 200° tills potatisen är mjuk, ca 45-55 minuter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

2 comments on “Squash & potatisköttfärsgratäng”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *