IMG_4292

Det blev inga laxburgare. Jag ville se om jag kunde göra egna laxköttbullar (låter som om man har kött i men jag menar kött som i fiskkött, laxkött. 🙂 ) och då passade jag på att pimpa till dem lite.

Ingredienser:
Rivet citronskal från 2 citroner
Laxfilé utan ben, ca 800 g
Fiskbuljong
salt & peppar
färsk dill (om du har)
ströbröd
ägg
1 gul lök
lite olivolja

Jag brukar rensa laxen från skinnet och sen låta sjuda i en hög panna i 7-8 minuter. Jag har oftast i fiskbuljong. Jag försöker undvika E-nummer men buljong är en av de få saker som jag inte riktigt kan ge upp än. 🙂 Så, fiskbuljong, ibland fryst dill, lite salt & peppar. Mängden beror på hur mycket vatten du har i pannan. Smaka av.
Häll av (såvida du inte vill göra nån soppa eller fond), låt svalna och mosa sen med gaffel. Mixa en skalad gul lök med lite olivolja. Olivoljan är mest för att det är lättare att mixa med mixerstaven då. Blanda ner löken med laxen, ha i rivet citronskal, knäck i ett ägg och strö lite ströbröd över. Blanda och se om du kan rulla laxen till en bulle utan att den faller isär, då räcker det med det sistnämnda. 🙂 För de som inte vill ha gluten eller bröd i så kan man nog köra utan, ska testa det nästa gång. Man får vara lite försiktigare när man steker bara.

När du rullat bullarna så hettar du upp pannan och har i lite matfett. Jag använde kokosfett men olivolja/smör funkar också. I med bullarna i pannan och sänk lite grann. De behöver bara en minut eller två på varje sida så att de ska få lite färg sen får man vända dem försiktigt, de är lite ömtåliga. Sen är det bara att servera med det du gillar till. I vårt fall blev det en sallad på vintermix och tomat, sommarsåsen från Fårö och potatismos.

Just det där rivna citronskalet i blev en god liten twist på det hela.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

4 comments on “Citronlaxbullar”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *