IMG_1395

Hade en frystorkad påse med sojafärs i skafferiet som jag köpte i nån stund av tillfällig sinnesförvirring tror jag. Jag gillar vegetariskt, är dock inte så förtjust i alla sojaprodukter som ska vara substitut för kött. De har oftast en rätt så läbbig konsistens. Men nu hade jag köpt den fördömda påsen och då kände jag inte riktigt att jag kunde slänga den med gott samvete. När jag hade förvällt den och stekt den med kryddorna i receptet så smakade den… skit rent ut sagt och jag tänkte att nu har jag slösat bort de andra bra råvarorna.
Men när jag väl hade lagat till pajen och smakade av den så smakade den faktiskt nästan som köttfärs. Men bara nästan.

Frågade på Twitter om nån hade nåt tips på nåt jag kunde laga av färsen och Kicki tipsade mig om en LCHF-tacopaj. Kan säga att det inte är sista gången jag gör det här receptet, att ha ägg/grädde som pajdeg istället för vanlig var en riktig höjdare.

Här kommer Kickis recept:

Receptet här är för 4 personer/1 ugnsform:

Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg 2 msk smör i en ugnsform och ställ in i ugnen. När smöret smält, ta ut formen, se till att smöret täcker botten och häll i äggsmeten som blir ”pajskalet”:

Pajskalet: Vispa ihop 4 ägg och 1 dl grädde (funkar också bra med 1/2 dl creme fraîche).

Ställ tillbaka formen i ugnen ca 10 min. Ta ut formen ur ugnen när pajskalet stelnat och blivit puffigt. Låt det sjunka ihop och svalna lite innan du fyller det. Under tiden du gräddar pajskalet, gör fyllningen.

Fyllning: Fräs 1 hackad gul lök i 1 msk smör/olja. Tillsätt 400 g färs och bryn den tillsammans med 1 tsk salt, 1½ tsk chilipulver, 1½ tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin och 1 krm cayennepeppar. Tillsätt 1/2 dl vatten och 1 msk tomatpuré och låt det koka in lite.

Lägg i fyllningen i det något avsvalnade pajskalet, häll över 1 dl grädde och fördela 2 dl riven ost över. (Det går bra med creme fraiche eller turkisk yoghurt också, men dessa tjockare produkter tillsätter jag hellre direkt till köttfärsröran så att de fördelar sig jämnt i fyllningen).

Täcke: Täck färsen med 2 skivade tomater eller 200 g halverade körsbärstomater (körsbärstomater ser lite lyxigare ut) och lökringar från 1 skivad gul lök.

Gratinera i ugnen ca 15 minuter! Servera med t.ex. guacamole och en god sallad!

Jag serverade det med min trotjänare vitkålssallad och tja, jag tror att allt smakar bra till det. 🙂
Stella tyckte det var gott men var något bekymrad över den smälta osten. Jag blandade den och då gick det bättre. Nike vet jag inte ens om hon smakade, hon var i alla fall måttligt road. Det roliga är att jag vet att hon skulle gilla det om hon smakade, hon är den som inte är kinkapan i familjen. Hennes brist på aptit kan ju bero på att vi spenderade hela eftermiddagen på altanen och då gick det åt en himla massa vindruvor + lite kinesiska snacks…

Så här såg pajen ut innan jag slängde in den i ugnen och tjoffade upp den på tallriken:

IMG_1391

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *