linsgryta

Ingredienser

Fas 1
2 gula lökar
1 palsternacka
½ liten rotselleri
1 morot
2-3 vitlöksklyftor
4-5 fläskkotletter
1½-2 buljongtärning (mörk oxbuljong eller Knorrs organiska köttbuljong)
1 tetra (Helst ICA:s med basilika) krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
1-1½ l vatten
3 lagerblad
1 röd chili

Fas 2
1,5 dl gröna linser
2 morötter
färsk timjan
1,5 dl röda linser
salt, peppar

Observera att den här grytan tar tiiid så spara den till nån dag när du inte känner dig stressad med att få maten på bordet snabbt. Det är perfekt att börja med den på morgonen och låta den småputtra i några timmar, ju längre desto godare. Den kräver minimalt med arbetsinsats.

Nu, jag valde att använda fläskkotletter i grytan just för att jag är helt värdelös när det gäller grytbitar.
Kokar jag dem i flera timmar så är de hårda och smakar skosula, kokar jag dem i 45 minuter så är de också hårda och smakar lika mycket skosula så jag har gett upp på grytbitsfronten på ett tag.

Därav fläskkotletterna! Fina, fina kotletter, de funkade jättebra och blev både möra och smakade som de skulle. Jag valde kotletter med ben för jag gillar att gnaga. Börja med att plocka ut så många som du vill ha. Jag gjorde ofrivilligt för mycket i en alldeles för liten gryta så se till att du har plats.

Börja sedan med att tvätta kotletterna i kallt vatten, det här kanske låter lite konstigt men på så sätt får du bort alla köttflisor och annat jox som hamnar på kotletten när de ligger flera i tråget. Sedan delar du dem i mindre bitar och lägger dem åt sidan.

Skala och tärna alla morötter utom en och lägg dem åt sidan. Skala rotsellerin och pasternackan men låt bli att dela dem. De ska bara koka med i början så det är lättare att plocka upp dem när de är större.

linsgryta1.jpg

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs dem i lite matfett så att de får lite färg. Därefter har du i kotletterna och fräser på dem också.

linsgryta2.jpg

När de fått lite stekyta häller du på vattnet, sedan i med buljongen, tomatpurén och de krossade tomaterna. Sedan har du i palsternackan, den hela moroten och rotsellerin. Krydda lite lätt med salt och peppar ifall att du tycker att det behöver lite mer smak. Ha även i lagerbladen.

När det kokat upp sänker du värmen så att det kan småputtra i sisådär 45 minuter – 2½ timme beroende på hur mycket tid du har på dig.

linsgryta3.jpg

Efter 1½-2½ timme tar du bort palsternackan, rotsellerin och moroten. Släng dem eller använd dem till barnmat om de inte är för kryddade. Eventuellt kan du ta upp dem och mixa dem och hälla tillbaka mixen i grytan. Sedan har du i de gröna linserna, de ska kokas i ca 25 minuter. Ha i de tärnade morötterna. Du kan även ha i andra grönsaker som du tycker passar.

Ha även i färsk timjan. Du behöver inte hacka den utan ha i så stora bitar som möjligt, de är lätta att plocka bort sen och smaken den avger är suverän!
Efter 15 minuter har du i de röda linserna som ska kokas i ca 15 minuter. Efter en kvart kan du smaka av och kolla konsistensen på linserna. Om du vill att de ska vara mjukare så kokar du de bara längre. Passa i så fall på att smaka av med salt/peppar för att få till den sista touchen.

Servera som ensamrätt, med bröd, potatis eller råris. För vegetariskt alternativ, skippa köttet och välj grönsaksbuljong istället.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

1 comment on “Linsgryta med fläskkött”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *