Den här soppan går snabbt, är lätt att variera och dessutom hur god som helst. Svamp innehåller mycket ”Umami” och är en fröjd för smaklökarna. 😉
Ingredienser:
2 gula lökar
1 tråg champinjoner, 250 g
1 stånd stjälkselleri
5 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl vispgrädde
salt/ peppar
Riven parmesan &frästa champinjoner till garnering
Så här gör du:
- Grovhacka champinjonerna (men lägg undan 4-5 stycken till garneringen), löken och stjälksellerin. Smält lite smör i en gjutjärnsgryta och fräs champinjonerna på hög värme i 5 min. Sänk till medelhög värme och tillsätt löken och sellerin och fräs ytterligare 4 min.
- Häll på 5 dl vatten, lägg i 1 buljongtärning och låt småputtra på medelvärme i 15 min.
- Under tiden: Grovriv parmesan, skiva champinjonerna och fräs dem på hög värme i en het torr panna i ca 3 min. De ska få färg. Krydda med salt och peppar och klicka i lite smör. Fräs ytterligare 2 min.
- Dra av från plattan och mixa soppan slät med en stavmixer.
- Sätt tillbaka grytan på plattan, tillsätt grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
- Häll upp soppan i en djup tallrik, lägg på lite champinjoner och strö över riven parmesan. Servera!
Man kan lätt variera den med andra grönsaker. Lite överbliven potatis i kylskåpet kan koka med. Fräs purjolök med bacontärningar och ha som topping. När det är kantarellsäsong eller om de råkar ha väldigt billiga portabellosvampar i butiken så kan man byta ut champinjonerna. Testa er fram. 🙂
Vad jättegott! Jag brukar nog skvätta i lite sherry eller madeira i min svampsoppa ocksÃ¥, om jag har hemma…
Låter toppen! Svamp är helt klart umami, och som soppa är det oerhört gott och lyxigt <3