Här kommer den lilla såsen. Grunden kommer egentligen från ett Top Chef Masters-program där en av deltagarna pratade om att hon alltid blaskade i lite balsamicovinäger i pannan och blandade med smör. Jag gjorde min egen variant och som jag sagt, den smakar som en dyr restaurangsås. Toklätt att göra.

Så: Balsamicosås:

  1. Finhacka 2 rödlökar. Smält en klick smör i en kastrull och fräs löken på medelvärme i 5 min. Den ska mjukna men inte bli bränd. Jag brukar göra så att jag sätter kastrullen på medelvärme medan jag hackar klart löken, sedan har jag i löken och smöret, rör om och låter det småsteka en stund medan jag gör annat.
  2. Tillsätt sedan 1½ dl balsamvinäger och höj värmen till på hög och låt koka i 8-10 min tills den tjocknar (den ska inte brännas vid). Den ska inte bli jättetjock utan snäppet innan kolasåskonsistens typ. När du smakar på den så ska en del syra ha försvunnit ur den och det ska inte tåras i ögonen när du har ansiktet över kastrullen. 😉
  3. Stäng av plattan och tillsätt 1 krm salt och 1 krm svartpeppar och ca 100-150 g smör. Rör om tills smöret smält. Smöret ska ta bort den sista skarpa smaken och gå ihop med såsen. Om det behövs så kan du smälta smöret på låg värme.

Den passar bra till det mesta, fisk, kyckling, kött, ja you name it. Om du har steksky från tex kött så kan du blanda ner det i såsen också. Hojta gärna om du provar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *