Före
Långrostade tomater
Efter
Tomater

Jag har aldrig tyckt om soltorkade tomater, de är för torra och koncentrerade i smaken för min del men semi-torkade eller lättorkade som jag provat tycker jag väldigt mycket om. Om du inte orkar göra egna så har Markatta en burk med lättorkade tomater som inte går av för hackor heller. Men nu till the real deal.
Förutom att använda dem direkt till tex en pasta, paj eller pizza så kan man (såvitt jag googlat mig till det) ”konservera” dem genom att lägga dem i en burk och sedan täcka dem med olja. Då ska de hålla ett par månader i kylen. Jag gör just burkvarianten och hackar i lite färska örter också. När man väl har gjort dem fungerar de utmärkt som smaksättare. Mixa ett par stycken med en rouleost så har du en god röra som passar till kött eller som dip till diverse saker eller bara till att bre på mackan. Du kan även mixa tomater med lite smör för att få ett gott kryddsmör. Det här är också ett bra sätt att använda upp de där mjuka tomaterna som man inte riktigt vill ha i en sallad. Ni vet de där som legat kvarglömda på fatet ett tag.

Ingredienser:
Ca 1 kg blandade tomater
½ dl olivolja
1 nypa flingsalt
2 msk honung
färska örter (jag tog körvel och oregano)
6-7 vitlöksklyftor

1. Sätt ugnen på 100°.

2. Skölj och halvera tomaterna. Lägg dem med snittsidan uppåt på en plåt.

3. Ringla över honung och strö över salt, hackade färska örter och ringla över olivoljan.

4. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i skivor. Fördela jämnt över plåten.

5. Sätt in i ugnen och låt stå i cirka 2-4 timmar beroende på hur torra du vill ha dem. Större tomater tar längre tid. Tomaterna skall se lite skrumpna ut, men inte vara helt torra.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *