Tomatsoppa

Den här tomatsoppan är ljuvligt god och hyfsat poppis bland ungar. När de inte är på extremt dåligt humör dvs. Min fem-åring här hemma tyckte att allt var ”äckligt” just idag. *räknar till 10*. Jag har märkt att ungar äter alla soppor så länge de är släta. Det är när det kommer bitar i som de kan protestera, i alla fall mina.
Den passar självklart till vuxna också och vill man pimpa den lite mer kan man ha i färsk röd chili, mer cayennepeppar eller chiliflakes men den är väldigt god som den är. På sommaren kan kan kyla den och äta den som en gazpascho.
Använd fetaoströran i soppan eller bred ut den på bröd.

Ingredienser:

600 g tomater
1 röd paprika
3 stora rödlökar
1 stor morot
1 ½ msk vetemjöl
1 burk hela tomater
½ dl tomatpuré
1 msk honung
2 vitlöksklyftor
1 dl crème fraiche
salt & svartpeppar
en klick smör

KRYDDNING:
1½ msk basilika eller oregano
1 buljongtärning
2 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar

FETAOSTRÖRA:
150 g fetaost
1 dl crème fraiche
1 krm svartpeppar

1. Sätt ugnen på 275° grill. Om ugnen bara går till 250° går det bra också.

Tomatsoppa 1
Halvera grönsakerna…

2. Halvera 600 g tomater (6-7 st) och lägg på en ugnsplåt. Kärna ur och halvera paprikan, skär rödlöken i klyftor. Skala och skär moroten i slantar och lägg allt på plåten (paprikan med skinnsidan upp). Om du vill kan du ringla över lite olivolja, svartpeppar och nån torkad ört. Stek högt upp i ugnen 10 min. (15 om ugnen är på 250°). Ta ut plåten och låt svalna. Om du är kinkig kan du lätt dra av skinnet på tomaterna och paprikan när de svalnat. Jag brukar göra det.

Tomatsoppa 2
Rör ihop fetaoströran…

3. Fetaoströra: Smula ner 1 fp fetaost (150 g) i en liten skål. Tillsätt 1 dl créme fraiche, 1 krm svartpeppar och blanda om tills det blir en slät kräm.

Tomatsoppa 2
Låt puttra…

4. Smält en klick smör på medelvärme i en gryta och vispa ut 1½ msk vetemjöl i smöret. Tillsätt 6 dl vatten, ugnsgrönsakerna, 1 burk hela tomater, ½ dl tomatpuré, 2 msk honung, 2 vitlöksklyftor, 1½ msk basilika, 1 buljongtärning 2 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt puttra på medelvärme under lock i 15-20 min tills grönsakerna är mjuka.

5. Mixa soppan slät med en stavmixer direkt i kastrullen. Rör ner 1 dl crème fraiche och låt soppan bli varm, ca 2 min.

6. Servera med valfritt bröd, vi gjorde vitlöksbröd till.

Om du vill printa ut receptet så kan du använda Print-Friendly pluginet (Ovan Facebook Gilla-knappen) och klicka bort bilderna så att du bara har texten kvar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

1 comment on “Rostad tomatsoppa med fetaoströra”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *