Det ligger nåt harmoniskt i att göra vardagliga saker just idag. Jag tvättar enorma mängder tvätt, drar ett varv med dammsugaren och testar att vira bacon runt kycklingfiléer fyllda med färskost. Allting är normalt. Vardagligt.
– Vad gör du mamma? säger min älskade minsting. Stora är outsourcad till bästa kompisen och när jag ringde så gick allt så bra. Hon behövde inte hämtas förrän lilla skulle sova. Mycket spring i benen där och mycket kärlek hyser de två för varann. Bra så.
Jag har suttit som klistrad framför tvn, Twitter och nyhetsflödet och har försökt att förstå. jag har läst och läst och gråtit. Rösten har brutits när jag läser upp vissa delar för min vän. Jag föreställer mig skräcken hos ungdomarna på ön. Läser hur gärningsmannen skjutit ner 7-åringar som följt med sina föräldrar på lägret, hur 14-åringar ringt hem till sina föräldrar och skrikit i panik. Nästan kunna känna vanmakten och maktlösheten hos föräldrarna som fått det samtalet. Jag vet inte vad jag hade gjort själv och mitt hjärta är öppet för dem. Jag gråter och gråter, både för föräldrarna som kommer titta in i tomma rum där deras tonåring aldrig mer kommer hem och de skräckslagna ungdomarna vars liv togs på ön. Skräcken hos alla överlevande. Hur lång tid tar det innan man blir människa igen? Blir man nånsin det? Mitt i allt detta så visar Norges statsminister vilken man han är, vilket stöd han ger till sina landsmän i deras stora sorg.

We must never give up our values.
We must show that our open society can pass this test too.
That the answer to violence is even more democracy.
Even more humanity.

På Twitter så kärleksbombas det.
”Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan vise sammen.”

Det är ju så. Vi kan inte falla i samma mönster som gärningsmannen även om det är svårt. Enda sättet att visa att man är bättre än onda människor är att visa sina nära och kära hur mycket de betyder för en. Och behandla sina medmänniskor med respekt och medkänsla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

1 comment on “Norge”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *