Diptic

När det är så här varmt så är ingen i familjen sugen på varm mat. Det som är bra med sallad är att den också är väldigt barnvänlig. Jag gör helt sonika så att jag lägger det mesta separat så de får plocka vad de vill. Win! Jag gjorde en örtolja för några dagar sedan bestående av färsk persilja, oregano och basilika som jag mixade med 2 dl olivolja. Använde lite av den och pressade i en vitlöksklyfta och tillsatte lite salt och peppar. Det penslade jag sedan kycklingfiléerna med.

Ingredienser:
1 broccolihuvud
5 ägg
600 g kycklingfilé
10 romanticatomater
4 morötter (gärna knippe om det är säsong)
1 tråg sockerärtor, 150 g
1 romansallad
2 salladslökar
125 g keso
Egen aioli

1. Sätt ugnen på 200°. Ta fram två ugnsformar. Koka 5 ägg i 7 min.

2. Ansa och skär 1 broccolihuvud i ½ cm tunna skivor (de ska se ut som träd). Lägg broccolin i en ugnsform och ringla över 2 msk olivolja, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.

3. Marinera 600 g kycklingfilé i valfri marinad eller krydda med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i en stekpanna och bryn kycklingen på båda sidor på hög värme i 2 min. Lägg filéerna i en ugnsform och sätt in plåten i mitten av ugnen och stek i 15-20 min.

Tips:
Använd en stektermometer till kycklingen. Stick in den i den tjockaste delen och sätt temperaturen på 70°. Ta ut den när den piper och låt kycklingen vila under folie i ca 5 min när den är klar.

4. Skölj 1 tråg sockerärter. koka upp 3 dl vatten och tillsätt ½ tsk salt. Koka sockerärtorna i 1-2 min.

5. Strimla 1 romansallad och 2 salladslökar. Skala och skär morötterna i stavar. Halvera tomaterna. Lägg alla grönsaker samt sockerärtorna i en stor salladsskål eller i små skålar.

6. Gör aioli.

7. Skiva kycklingen. Skala och halvera äggen. Servera kycklingen med ägghalvorna, keso, salladen, den rostade broccolin och aiolin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *