Diptic

Det finns två sätt att göra aioli på. Antingen blandar du alla ingredienser utom oljan och vispar ihop det. Sedan tillsätter du oljan droppvis medan du vispar. Eller så blandar du alla ingredienser i en mixerbunke, ställer in den i kylen i 15-20 min, tar ut den och mixar snabbt med stavmixer. Som sagt, alla sätt är bra utom de dåliga
Jag tog den jobbiga vägen och mixade ingredienserna innan de var jämnkalla och fick en sörja som jag sedan fick rädda med en äggula, mera olja och lite mer vispning. inte lika roligt men det gick! 🙂

Ingredienser:
1 ägg
½ msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1½ dl neutral olja
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
½ pkt tärnad bacon
1 salladslök
50 g riven parmesan

Sätt nr 1: Knäck 1 ägg i en mixerbunke och tillsätt ½ msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 1½ dl neutral olja, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 krm salt. Ställ bunken i kylen. Ta ut bunken efter 20 min, mixa 2-3 sekunder i botten på bunken, vicka sedan på stavmixern tills allt blandats. Klart!

Sätt nr 2: Knäck 1 ägg i en bunke och tillsätt ½ msk vitvinsvinäger, 1 tsk dijonsenap, 1 pressad vitlöksklyfta och 2 krm salt och vispa. Tillsätt 1½ dl neutral olja droppvis och vispa hela tiden tills den tjocknar. Klart!

Grovriv ca 50 g parmesan, tärna ½ pkt bacon och hacka 1 salladslök. stek baconet i en stekpanna på hög värme tills det blir knaprigt, ca 3-5 min. Vänd ner salladslöken, baconet och parmesanen och blanda om. Nu har du en aioli som passar till lite allt möjligt. Jag hade den till en matig sallad med bland annat kyckling och ägg. (Recept kommer).

Jag tidsinställer inlägg på kvällarna så att de poppar upp lite då och då under dagen medan jag är på jobbet. Himla fiffigt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

1 comment on “Lenas aioli med bacon, parmesan & salladslök”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *