Enkel kycklingsoppa
En god och närande kycklingsoppa som passar bra på vintern, speciellt bra i förkylningstider då just kycklingsoppa verkar ha antiinflammatoriska egenskaper. 🙂
Till soppan behövs:
1 hel kyckling
4-5 morötter
1 gul lök
1 palsternacka
1 bit rotselleri
1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1-2 liter vatten
2 buljongtärningar
färsk bladpersilja
salt
hela pepparkorn
sopp-pasta
Plocka upp kycklingen ur förpackningen och skölj den i vatten, jag gör alltid det med kyckling, kött etc. Mamma gör alltid det och då har det blivit en vana för mig också. Verkar logiskt då man inte vet hur många som pillat på köttet heller. Lägg kycklingen i en stor kastrull och lägg i de skalade grönsakerna inklusive vitlöken, du behöver inte hacka dem för de ska ändå slängas sen. Fyll på med vatten så att det täcker kycklingen och lite till.
Jag kom på i mitt tycke världens fiffigaste idé när jag la alla svartpepparkorn i en tesil och hade ner den i soppan. 🙂
Låt koka upp och ha då i buljongtärningarna och nån näve salt. Sänk sedan värmen och låt småputtra i ca en halvtimme. Vill bara poängtera angående soppgrönsakerna att ni kan ha i vad ni vill som ni tycker ger soppan smak. Kolla om kycklingen är genomkokt genom att skära ner till benet, är den röd nånstans så får den koka lite till.
OBS! Har du stoppat i en fryst kyckling så får du lägga på en halvtimme i tid.
Ta upp upp kycklingen och lägg den på en skärbräda för att låt svalna lite. Under tiden kycklingen svalnar så silar du bort grönsakerna och behåller buljongen. Rensa kycklingen på allt kött och skär köttet i ätvänliga bitar, lägg tillbaks det i buljongen och skiva de resterande morötterna och ha i dem också. Låt småputtra tills morötterna är mjuka.
Jag köpte den här pastan och hade i vilket visade sig inte vara så bra efter ett tag då den blev supermjuk, det bästa är att koka pastan för sig och ha i den i tallriken när du serverar istället.
Smaka av med salt och peppar och stäng av värmen. Nu var jag lite lat när jag gjorde soppan men du kan ha i andra grönsaker såsom, ärtor, blomkål, purjolök, majskorn etc etc.
Hade inte heller några färska kryddor hemma förutom persiljan annars hade jag hackat i ett gäng såna.
Lägg lite pasta i skålen, finhacka persiljan och garnera med den…
…servera med ett gott bröd till och så har du en god och närande soppa för kalla dagar!
Om du tycker att en hel kyckling är superäcklig att mecka med så kan du byta ut den mot några tråkiga kycklingfileér istället, fegis! 😉
Kycklinggryta
Oj, oj, oj, stackars försummade blog. Får skylla på att livet kommer emellan. Det här världens enklaste kycklingryta, jag tog vad jag hade hemma i princip.
3 kycklingfileér
2 vitlöksklyftor
1 burk kokosmjölk
1 msk tomatpuré
Vegeta
salt & peppar
1 burk hela champinjoner
Strimla och fräs kycklingen, hacka vitlöken fint och ha i den med. Häll av champinjonspadet och lägg champinjonerna i pannan. Krydda med lite vegeta, salt & peppar, eller ta de kryddor du gillar bäst. Häll på kokosmjölken och rör om, låt puttra i några minuter på medelvärme samtidigt som du har i en klick tomatpuré. Vill du ha mera sås kan du bara ha i lite vatten och nån sked Maizenamjöl.
Det här är verkligen panikgryta som jag gjorde en kväll så du kan ha i vad du vill, minimajs, färsk koriander, färska zucchini, paprika etc etc.
Servera med nån rissort som du gillar, jag tog basmatiris just den här gången.
Makedonsk kyckling
Det här brukade i alla fall mamma laga och det är vanligt att man lagar den här rätten i Makedonien på söndagarna. En av mina favvisar.
Ingredienser:
1 hel kyckling
6 dl grötris/1,2 l vatten
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri
1 purjolök
1 palsternacka
1 kruka basilika
salt & peppar
2 tärningar kycklingbuljong alt. grönsaksbuljong
vegeta
1 klick smör
Det här receptet tar lite längre tid men är definitivt värt det!
Börja med att stycka kycklingen i mindre delar, bröst, lår, vingar osv. Sedan tar du ryggdelen och lägger den i en stor kastrull.
Skala morötterna, 1 lök, palsternackan, rotsellerin och dela i mindre bitar. Skär även purjolöken i mindre bitar och lägg allting i kastrullen. Häll på vattnet (1,2 l) och ha sedan i buljongtärningarna och en klick smör. Låt allting koka upp och koka sedan på lägre värme i ca 20 minuter eller under tiden som du marinerar resten av kycklingen och förbereder riset.
Marinera kycklingen, jag använde olivolja, vegeta, färsk basilika, hackad vitlök, salt & peppar, paprika och skalet från en citron. Testade även kycklingkryddan från Oil & Vinegar som jag fått i födelsedagspresent och den fick med beröm godkänt. Det man kan tänka på när man gör marinader är att det inte är så himla noga. Du väljer själv vad du vill marinera med och du kan variera marinader i det oändliga.
Anyway, jag brukar stoppa allting i en plastpåse, det är smidigt!
Ta den sista löken, skala och hacka den i små bitar. Fräs den lite lätt i en stekpanna på medelstark värme, när den fått lite glansig yta kan du hälla i grötriset (okokt) i pannan och steka det tills det fått färg. Ha i lite hackad basilika också.
När det är klart är det dags att joxa med buljongen.
Ta fram en form med höga kanter och som rymmer 1,2 liter vatten. Lägg riset i formen, och sila buljongen så du inte får med några grönsaker eller ryggdelen på kycklingen. Häll buljongen i formen.
Stoppa in formen i mitten av ugnen på 225˚ i ca 30 minuter. Stoppa in kycklingen samtidigt i botten av ugnen. Efter 30 minuter så tar du ut formen med riset och sedan tar du kycklingen och lägger på riset. Sedan in i ugnen igen i ca 20 minuter.
Rätten är klar när all vätska är borta och kycklingen har en vit vätska. Eftersom rätten är god som den är så räcker det om du serverar lite kålsallad eller gurksallad till.
Skälet till kringelkrånglet med skilda formar är för att kycklingen har en tendens att bli.. eeh… snustorr om man har den i buljongen från början. Nåja! Hoppas det smakar! Ni kan gärna hojta till om/när ni provlagat och säga vad ni tyckte.
Thaisoppa
Den här soppan blev ett litet hopplock av vad jag hade hemma. Skulle egentligen varit äggnudlar i men what the heck 🙂
3 strimlade kycklingfileér
Ca 1½ dl haricot verts (frusna)
3 morötter
1 burk kokosmjölk
1 bit ingefära
Ca 4 dl vatten
1 (ev 2) kycklingbuljong
salt & peppar
1 knippe färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1 klick smör
Nu var det ett tag sen jag gjorde den här soppan så jag tror jag får till receptet. 🙂
Strimla kycklingfileérna i lagom stora strimlor. Vill du ha annat format så går det bra också.
Koka upp vattnet i en kastrull och lägg i kycklingbitarna, buljongen och en klick smör. Hacka vitlöksklyftan och ha i den också. Låt småkoka i ca 10 minuter eller tills kycklingen är genomkokt. Häll därefter i kokosmjölken.
Under tiden som kycklingen kokar så kan du ta fram haricot vertsen ur frysen och skala och stava morötterna.
Stoppa ner morötterna i kastrullen och låt koka i ca 5 minuter, lägg därefter i haricot vertsen, färsk hackad basilika och en bit riven ingefära, du har i så mycket ingefära som du själv vill. Låt koka tills haricot vertsen är krispiga men de ska fortfarande vara gröna i färgen inte gulgröna.
Smaka av med salt & peppar. Låt soppan svalna några minuter innan servering och servera sedan med ett gott bröd till.
Valfritt: Äggnudlar
