web analytics

Kalvstek i ugnen med ugnsrostade rotfrukter

Jag gned in kalvsteken med lite olivolja, salt & peppar och vegeta sedan skar jag små hål i köttet och petade in vitlöksklyftor. Gned även köttet med färsk rosmarin, därefter stekte jag på den i stekpannan för lite färg. Snöret var där sedan innan.

Skala potatis, morötter, lök, rotselleri och rödbetor, på med champinjoner som du förstekt lite. Häll på lite olivolja och de kryddor du gillar, jag tog bara lite salt och peppar för att inte rödbetorna skulle smaka konstigt.


Sätt in köttet i den nedre delen av ugnen. Innertemperaturen på köttet skall vara 75˚ så det bästa är om du har en stektermometer. Ugnstemperaturen skall vara 175˚ och tiden varierar mellan 1-1½ timme. De första 40 minutrarna hade jag på folie för att inte rotfrukterna skulle bli torra. När termometern visar på 75˚ så är köttet klart.

Låt köttet vila i folie ca 15 min innan det skärs upp. Servera med rotfrukterna och lägg upp det lite snyggt. Voilá! Tranbärsgelé skall visst vara ett populärt tillägg har jag hört.

Lite tips från Svensk Köttinformation

Steka i ugn

Att laga mat i ugn är smidigt, maten tar hand om sig själv och du kan under tiden ägna dig åt annat. Det är en fettsnål metod och resultatet blir ofta saftigare än om man steker på spisen.

1. Använd en lagom stor form, är formen för stor torkar köttsaften in och fastnar.
2. Använd alltid köttermometer, hela röret ska vara inne i den tjockaste delen av köttet.
3. Skär gärna små fickor i köttet och fyll med t ex vitlök och örter.
4. Sätt in köttet i den nedre delen av ugnen.
5. Låt köttet vila i folie ca 15 min innan det skärs upp.

Print Friendly, PDF & Email

Kärleksmums

Ingredienser:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk 3%
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk bakpulver
1 msk vanillinsocker

Chokladkräm:
100 g smör
2 dl visp- eller mellangrädde
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
2 msk kakao
Garnering:
1-2 dl kokos

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret och mjölken. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vanillinsocker. Rör försiktigt ner det i äggsmeten.
Bred ut smeten i en smörpappersklädd långpanna, ca 30X40 cm.
Grädda i ugn vid 225˚, 10-15 min. Strö lite socker på ett smörpapper. Stjälp upp kakan.
Dra av papperet. Pensla papperet med lite kallt vatten om det inte lossnar. Låt kakan kallna.

Krämen:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt grädde, socker, vetemjöl och kakao. Koka krämen tills den tjocknar, ca 5 min. Bred den över kakan. Strö över kokos. Skär kakan i 30 bitar.

Ger ca 30 st.

Print Friendly, PDF & Email

Dagens skratt

Sambons kommentar på min önskan om att inhandla Anthony Bourdains bok Anthony Bourdains franska kök

Jag förstår mig på konsten att sälja kokböcker…. ett par recept och få matlagning att verka roligt och enkelt, voilá där sitter varje svenne med eller utan hårspänne med tillräckligt antal kokböcker för att ha en eget bokbål…* fnys *

*asgarv*

Känner nån vag hint om att det är stopp på kokboksshopping för tillfället. 🙂 Jag röjde runt lite hemma igår och hittade en till kartong som bland annat innehöll kokböcker och sa till Jonne att jag måste stuva om i köksbokyllan för att få plats med dem.

-Vadå?! Har vi mer kokböcker? Du får väl stoppa in några i förrådet.

Kan ju han fetglömma. No one puts my babies in the corner 😉

Print Friendly, PDF & Email

Bara sÃ¥ ni vet…..

Jag står upp till halsen i flyttkartonger men det är inte problemet. Problemet är miffo-Bredbandsbolaget som inte kopplat in bredbandet! Och jag vet fortfarande inte när det blir gjort! *pissarg*
Har i alla fall en massa fina matrelaterade bilder, lite soppor och annat smått och gott men med min otur så lär jag förmodligen kunna uppdatera i nästa århundrande…. *mutter*
Så nu vet ni varför jag inte uppdaterar.

Print Friendly, PDF & Email

Jakten på de perfekta muffinsarna

Av sidekicken Millan. Vad gör man inte när man inte har tid själv 😉

För några år sedan startade en muffinsvåg genom Sverige. Jag vet inte riktigt vad som utlöste det, men jag misstänker skarpt att sajten Dagensmuffin hade något med det att göra. Plötsligt skulle alla baka muffins och resultaten blev minst sagt skiftande. Från torra små muffins som knappt nådde över kanten på formen till muffins som flöt ut och bildade en enda jättemuffin. Själv har jag inte gjort alla missarna, men många av dem. Så nu, när Koala frågat mig om jag vill gästblogga här hos henne tänkte jag ta chansen att försöka dela med mig av mina muffinskunskaper, samt ett och annat smaskigt recept på vägen.

Vi börjar med lite grundkunskaper om muffins.

muffin -et; pl. = el. muffins -et pl. = s. bakverk
från Svenska Akademiens ordlista över svenska språket

* Blanda alltid de torra ingredienserna för sig (ex. mjöl och bakpulver). Risken är annars stor att bakpulvret inte finns i hela smeten.

* En grundregel när man bakar muffins är att man inte ska röra för mycket i smeten när man väl tillsatt mjölet. Det bästa är att röra bara så mycket att ingredienserna precis blandas med varandra.

* Vill man slippa muffins som flyter ut över hela plåten så finns det ett par saker man kan göra. Man kan köpa dyra engångsformar som kostar från 1 kr/styck och uppåt, eller köpa en teflonform för muffins och använda vanliga ”bakformar”.

Moccamuffins (bilden här ovanför)
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
1/2 dl farin
2 tsk bakpulver
2 tsk snabbkaffepulver
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl mjölk
100 g smält smör eller margarin
1 ägg
100 g hackad blockchoklad

Topping
1 dl vetemjöl
4 msk farin
1/2 tsk malen kanel
5 msk smör eller margarin

Blanda mjöl, socker, farin, bakpulver, kaffepulver, kanel och vaniljsocker i en bunke.

Blanda samman mjölk, smält matfett och ägg. Blanda ned mjölkblandningen i de torra ingredienserna. Hacka chokladen och tillsätt den.

Fyll muffinsformarna till cirka 3/4 med smet. Blanda toppingen med mjöl, farin och kanel. Skär matfettet i bitar och hacka samman det till en grynig massa.

Strö blandningen över muffinsen och grädda i mitten av ugnen i 200 grader cirka 15 minuter. Låt muffinsen svalna på galler.

Morotsmuffins (bilden här ovanför)
2 medelstora rivna morötter
100 g smält smör eller flytande margarin
2 ägg
2 dl socker
3 tsk kanel (eller efter smak)
2 msk citron juice (cirka 1/2 citron) (eller efter smak)
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Riv morötterna. Blanda i resten av ingredienserna, inkl morötterna (ni kommer väl ihåg vad jag just sa om att först blanda de torra ingredienserna?). Häll i form, eller muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter på 200 grader.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Translate »