web analytics

Öppen lasagne med svamp & jordärtskockor

Untitled

En variant av den här kommer i kassen vecka 3 men jag var så nyfiken på den att jag gjorde en egen variant hemma först. Den är så god. Originalreceptet kommer från kokboken Fredagskocken men då serveras den till ankbröst. Jag tycker att den klarar sig alldeles utmärkt på egen hand. Ett bra tips är att verkligen koka klart lasagneplattorna. Jag gjorde misstaget att koka dem 1-2 min. Det blev NÅGOT knaprigt om man säger så.

Ingredienser:
300 g jordärtskockor
500 g valfri svamp (jag tog champinjoner)
2 dl vispgrädde
50 g hackad mandel
250 g färska lasagneplattor
50 g parmesan
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk kinesisk soja
1 pressad vitlöksklyfta
½ romansallad
2 morötter
1 salladslök
10 romanticatomater
2 msk rapsolja
1 msk vit balsamvinäger

salt & svartpeppar
smör att steka i

1. Sätt ugnen på 225°. Koka upp ca 4 liter vatten med 2 tärningar grönsaksbuljong i en kastrull (till lasagneplattorna).

2. Torrosta 50 g hackad mandel (eller mortla hela, det gjorde jag) på medelhög värme i en traktörpanna i ca 3 min under omrörning. Lägg åt sidan i en liten skål.

3. Fyllning: Ansa och skär 500 g champinjoner tunna skivor. Hetta upp pannan och bryn svampen på hög värme i 5 min. Lägg svampen åt sidan på ett fat.

4. Skala och skär 300 g jordärtskockor i tunna skivor. Smält en klick smör i pannan och stek jordärtskockorna mjuka, ca 5 min. Lägg tillbaka svampen i pannan och tillsätt 2 dl vispgrädde, 1 tsk kinesisk soja, 1 pressad vitlöksklyfta, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Låt allt puttra på medelvärme i ca 5 min.

Untitled
Så här såg den ut innan den åkte in i ugnen.

5. Koka 250 g färska lasagneplattor (totalt 8 st), 4 åt gången om du har plats i kastrullen. De kan lätt klibba ihop så ta 2 åt gången om du är osäker. Fiska upp med en hålslev och lägg på en bakpappersklädd plåt.

6. Fördela fyllningen över plattorna och täck med de resterande fyra. Strö över 50 g riven parmesan och mandeln. Om du har färsk basilika kan du riva av några blad och tryck in det i fyllningen. Gratinera högt upp i ugnen i ca 5 min.

7. Strimla ½ romansallad, skala och hyvla 2 morötter, halvera ca 10 romanticatomater, strimla 1 salladslök och lägg i en skål. Passa på att rensa kylen på trötta grönsaker!

8. Blanda 2 msk rapsolja, 1 msk vit balsamvinäger, 2 krm salt & 1 krm svartpeppar med salladen.

Ät och njut.

Print Friendly, PDF & Email

Varmrökt lax med mandarindressing

Untitled

Jag var skittrött och döhungrig häromkvällen så jag gjorde det snabbaste jag kunde komma på och rensade kylen på samma gång. Tog fram en bit varmrökt lax, fräste vitkål med smör, salt & peppar och gjorde en dressing. Höftade lite så jag skriver ungefär.

Ingredienser:

2 delar rapsolja
1 del vitvinsvinäger
1 pressad mandarin
1 tsk senap
salt & peppar
en nypa persilja

Mixa ihop och servera till vad du vill.

Print Friendly, PDF & Email

Egna risbräcken

Untitled

Jag ville göra nånting med ungarna som de kunde vara delaktiga i och kom ihåg att jag hade köpt bovetepuffar förut så jag kompletterade med 2 kakor mörk choklad sedan var det dags. Smälte chokladen men sedan fick de hälla i och blanda ihop det med bovetepuffarna. Tillsatte lite salt och sedan kluttade vi ut det på plåt och ställde ut det på altanen. Man väljer själv hur mycket puffar man vill ha i.
Gick på ett kick och de är väldigt spända på att få smaka sitt egna godis. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

En turkos jul från Sweet Paul

Jag är inte den som brukar gå julbananas och just de klassiska julfärgerna som rött och grönt har aldrig varit min melodi. En jul pyntade jag med vitt och silver, en annan så såg hela granen ut som en ehm… thailändsk bordell men som sagt. Rött och grönt, inte så poppis. Men det här. Jag dör så fint det är. Sen är ju turkos just min favoritfärg så det kanske inte är så konstigt. Kolla in magasinet Sweet Pauls julspecial.

Print Friendly, PDF & Email

Fredagsfrukt!

Untitled

Ungarna krävde att vi skulle införa ”Fredagsmys” för det hade de minsann på dagis. Istället för tacos, chips och diverse annat så kör vi på fruktfredag vilket går ut på att vi köper frukt vi inte testat förut. Oftast har de märkliga namn som rambutan, nånting med tillo på slutet osv. Sedan googlar vi upp hur man äter dem (Vi testade tex Cherimoya sist) och har fruktprovsmkaning.
Det är en riktig succe här hemma och vi varvar med vanlig honungsmelon och pomelo så att de slipper den frukt de tycker illa om. 🙂

Varsågod, dagens tips 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Translate »