En variant av den här kommer i kassen vecka 3 men jag var så nyfiken på den att jag gjorde en egen variant hemma först. Den är så god. Originalreceptet kommer från kokboken Fredagskocken men då serveras den till ankbröst. Jag tycker att den klarar sig alldeles utmärkt på egen hand. Ett bra tips är att verkligen koka klart lasagneplattorna. Jag gjorde misstaget att koka dem 1-2 min. Det blev NÅGOT knaprigt om man säger så.
Ingredienser:
300 g jordärtskockor
500 g valfri svamp (jag tog champinjoner)
2 dl vispgrädde
50 g hackad mandel
250 g färska lasagneplattor
50 g parmesan
2 grönsaksbuljongtärningar
1 tsk kinesisk soja
1 pressad vitlöksklyfta
½ romansallad
2 morötter
1 salladslök
10 romanticatomater
2 msk rapsolja
1 msk vit balsamvinäger
salt & svartpeppar
smör att steka i
1. Sätt ugnen på 225°. Koka upp ca 4 liter vatten med 2 tärningar grönsaksbuljong i en kastrull (till lasagneplattorna).
2. Torrosta 50 g hackad mandel (eller mortla hela, det gjorde jag) på medelhög värme i en traktörpanna i ca 3 min under omrörning. Lägg åt sidan i en liten skål.
3. Fyllning: Ansa och skär 500 g champinjoner tunna skivor. Hetta upp pannan och bryn svampen på hög värme i 5 min. Lägg svampen åt sidan på ett fat.
4. Skala och skär 300 g jordärtskockor i tunna skivor. Smält en klick smör i pannan och stek jordärtskockorna mjuka, ca 5 min. Lägg tillbaka svampen i pannan och tillsätt 2 dl vispgrädde, 1 tsk kinesisk soja, 1 pressad vitlöksklyfta, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Låt allt puttra på medelvärme i ca 5 min.
Så här såg den ut innan den åkte in i ugnen.
5. Koka 250 g färska lasagneplattor (totalt 8 st), 4 åt gången om du har plats i kastrullen. De kan lätt klibba ihop så ta 2 åt gången om du är osäker. Fiska upp med en hålslev och lägg på en bakpappersklädd plåt.
6. Fördela fyllningen över plattorna och täck med de resterande fyra. Strö över 50 g riven parmesan och mandeln. Om du har färsk basilika kan du riva av några blad och tryck in det i fyllningen. Gratinera högt upp i ugnen i ca 5 min.
7. Strimla ½ romansallad, skala och hyvla 2 morötter, halvera ca 10 romanticatomater, strimla 1 salladslök och lägg i en skål. Passa på att rensa kylen på trötta grönsaker!
8. Blanda 2 msk rapsolja, 1 msk vit balsamvinäger, 2 krm salt & 1 krm svartpeppar med salladen.
Ät och njut.