web analytics

Chokladtryffelpaj med 2 olika sorters choklad

Chokladtryffelpaj

Jag hittade receptet på chokladtryffelpaj på Monica Eisenmanns blogg och blev väldigt sugen på att prova. Jag älskar choklad och för det mesta så förstår jag inte vitsen med andra efterrätter än just chokladefterrätter. Jag gjorde om receptet litegrann och ändrade toppingen på min paj. Pajen är väldigt mäktig och söt i sig så jag tyckte att de salta macadamianötterna bröt av på ett fint sätt. Istället för 400 g mörk 70% choklad så hade jag 200 g + 200 g mjölkchoklad. Inte Marabous utan nåt dyrt, kravmärkt, fairtrademärke. Fyra 100 grams chokladkakor gick på över 80 spänn! Jeeez!

Nästa gång kommer jag nog testa vispad créme fraiche istället för grädde och servera vid sidan av, skippa sockret i chokladsmeten och grovhacka nötterna och strö över dem precis innan den ska stelna i kylen. Jag hade inga röda vinbär men jag skulle lätt testa med dem också. Fick dessutom en idé till en nötbotten istället för chokladpajdegen som jag tyckte var sisådär spännande men som sagt, nästa gång!

Ingredienser:

Chokladpajdeg
3 dl vetemjöl
150 g rumsvarmt smör eller margarin
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk iskallt vatten

Alternativ pajdeg
2 dl valfria mixade nötter
1 dl mandelmjöl
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1½ msk kokosocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk iskallt vatten

Fyllning
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker (kan skippas)
200 g mörk choklad (minst 50 % kakaohalt)
200 g mjölkchoklad (en fin en, inte Marabou!)
75 g rumsvarmt smör

Topping
1 förpackning färska bär
1 påse salta macadamianötter
2-3 dl vispad grädde

1. Sätt ugnen på 200°.

2. Börja med att pajskalet. Krama ihop mjöl och smör i en bunke så att smöret fördelas fint. Blanda ner florsocker och kakao och tillsätt sedan äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt degen vila i minst 30 minuter i kylskåp.

TIPS! Om du gör den i matberedare så mixar du först mjöl och iskallt smör till en smulig massa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och kör till en fast deg. Om det råkar bli en boll (ahum) innan resten av ingredienserna ska i så är det inte hela världen. dela degen lite, tillsätt resten och nån msk vatten så löser det sig.

3. Kavla ut pajdegen tunt om du har en kavel och klä en pajform (ca 25cm i diameter. (Annars går det bra att trycka ut den med händerna direkt i formen). Nagga pajskalet lätt med en gaffel och låt stå kallt i ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i ca 10 minuter.

TIPS! Om degen blivit för varm när du knådat den så kan du stoppa in den 10 min i kylen innan du kavlar ut den. Är den kladdig att kavla så kan du använda lite florsocker som ”mjöl”.

4. Koka upp grädde och socker. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och blanda sedan i smöret i små klickar. Häll fyllningen i pajskalet och låt svalna.

5. Ställ pajen i kylskåpet över natten för att stelna. Om du vill äta den samma dag så tror jag (dock inte testat) att du kan stoppa in den i frysen en stund.

6. Vispa grädde. Dekorera pajen med vispad grädde, nötterna och valfria bär

Print Friendly, PDF & Email

Sesamsnacks

Sesamsnacks

Jag är så HIMLA sugen på nåt att tugga på ibland men vill inte sätta i mig för mycket onyttiga saker. Jag älskar sesamfrön och hade provat nån variant på kex förut som var ok men jag ville vidareutveckla det lite. Den här gången provade jag att rosta sesamfröna innan (ca 3 min i het panna) men jag tror faktiskt inte att det behövs. Man kan även öka på mängden parmesan tycker jag. Nästa gång tänker jag prova nån torkad örtkrydda också. Tror att det ger en lite mer spännande smak.

En annan variant är att breda ut hela som ett fröknäcke och sedan låta den gå på svagare värme, t ex 150° en längre tid. Det får bli nästa projekt. Men det här funkar som sagt om du inte vill äta så mycket kolhydrater. Är inte så insatt men tror att det funkar för LCHF:are också. 🙂

Tips! Ta din favoritkrydda, t ex paprikapulver och lägg 1 tsk i en plastpåse och skaka snacksen i påsen när de fortfarande är varma.

Ingredienser:
1 dl vatten
2 dl sesamfrön
2 msk hela linfrön
1 msk fiberhusk
1 ägg
2 krm himalayasalt

Eventuell smaksättning kan vara egen tacokrydda, chilipulver, torkad örtkrydda, finriven parmesan eller annan favoritost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Knäck ägget och vispa det i en skål tillsammans med vattnet och saltet. Tillsätt fiberhusk, linfrön och sesamfröna. Blanda runt ordentligt. Tillsätt eventuell smaksättning. Jag använder ungefär 1 dl finriven parmesan.

3. Klicka ut smeten i teskedsstora klickar på en bakpappersklädd plåt och smeta ut den så att de blir lite plattare. Jag använde en gaffel vilket gick finfint.

4. Grädda dem i ugnen ca 8-10 minuter eller tills det att de har fått färg.

5. Stäng av ugnen när du gräddat alla plåtar (det blev ca 3 st för mig).

6. Vänd på snacksen och ställ in plåtarna i ugnen igen och låt dem gå på eftervärme med ugnsluckan på glänt i ca 30 min. De ska bli torra.

Print Friendly, PDF & Email

Matig sallad

Här snackar vi marig sallad! Bönor, broccoli & grillade grönsaker!

Ibland hittar jag så fina foton i mitt Instagram som jag vill belysa lite extra på bloggen men som inte nödvändigtvis behöver bli ett recept. Här hade jag tex i lite olika bönor (brukar koka och frysa in i småpåsar), kokt broccoli som fått svalna lite och en färdig burk grillade grönsaker. Tror att det var en Garantburk om jag inte minns fel. Jag silade bort oljan från grönsakerna men sparade den och tog lite som jag använde i en dressing till salladen. En ganska bra genväg när man inte hinner men egna grillade grönsaker är ändå godare. Hade även i romansallad, paprika, tomat och salladslök.
Salladen blev rätt matig så man äta den istället för ris/gryn, pasta eller potatis till nåt protein. Eller äta den som den är och göra lite goda röror till och köpa ett riktigt gott bröd med hård skorpa. Själv älskar jag riktiga surdegsbaguetter där man får gnaga sig igenom den stenhårda skorpan. 😀

Print Friendly, PDF & Email

Rostad het majsröra

Untitled

I förra veckan fick jag hem min Middagsfridsleverans och ett av skälen till att jag beställde den här veckan var den här majsröran. Resten av rätten, Mexikanska biffar med klyftpotatis & sallad var såklart god men inte svårt att göra själv. (Jag tömde kryddskåpet och tog lika delar, ca 2 tsk chilipulver, spiskummin, paprikapulver och sedan en dutt cayennepeppar och svartpeppar samt tomatpuré vilket inte var med i originalreceptet).

Majsröran är också så simpel att göra men smakar som om den tillagats på nåt spektakulärt sätt. Jag gjorde lite småändringar såsom ugnstemperaturen och chilistorleken. Den ska egentligen finhackas men jag skar den grovt. Gör som ni vill, jag gillade lite heta chilibitar i röran.

1. Sätt ugnen på 250°.
2. Sila av vattnet från en stor burk majs (340 g). Skala 4 vitlöksklyftor.
3. Kärna ur och grovhacka 1 röd chili.
4. Lägg allt i en ugnsform och rosta högt upp i ugnen i 20 min.
5. Mixa allt slätt i en mixerbunke. Om du vill ha den lite mildare kan du tillsätta ½ dl créme fraiche.

Klart!

Så här såg den färdiga rätten ut. Taget med Instagram så inte den bästa bilden tyvärr.

Mexikanska biffar med rostad het majsröra, ugnspotatis, avokado & sallad #matinspo2012

Print Friendly, PDF & Email

Snabbmat!

Kallrökt lax, egen hovmästarsås osv. Snabbmat då det är föräldramöte om en timme. #matinspo2012

Om ni har jefligt bråttom, läs föräldramöte när man knappt hunnit komma hem så kan man få till hyfsad mat rätt snabbt. Jag la fram kallrökt lax, egen hovmästarsås (finns köpt), kokade potatis, ägg och broccoli och så var det klart. Sedan orkade jag äta ungefär hälften på tallriken när jag väl stressat färdigt…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Translate »