web analytics

Zetas pappardelle

Det här är den enda torrpastan vi skickar med i kassarna. Vet ni varför? Jo. Såvitt jag vet så är det fortfarande den ENDA pastan på den svenska marknaden som när den innehåller ägg har ägg från frigående höns som får picka fritt, nåt som jag tycker är viktigt. Köper ni ekologiska ägg eller vanliga? Jag köper alltid ekoägg och ekomjölk, dock inte ekokött så ofta men alltid svenskt kött. Om det skiljer sig med några få kronor mellan icke-eko och eko så väljer jag eko.

Zetas

Print Friendly, PDF & Email

LOB Design

Tänkte bara tipsa om att Members.com har en kampanj på en hel del fina köksgrejer just nu. Om ni gillar köksprylar lika mycket som jag så kan ni passa på. Själv beställde jag hem ovanstående saker. Håller på och bygger upp ett litet köksporslinslager här hemma då det är lite roligare att ha olika sorters porslin när jag fotar. Har inte tänkt bli nån matstylist (men vem vet 😉 )
Anyway, vet inte om man måste få en inbjudan för att bli medlem men om så är fallet, hojta till i kommentarsfältet så skickar jag en i så fall. Tror dock att det bara är 2 dagar kvar på kampanjen så skynda fynda!

Print Friendly, PDF & Email

Söndagsslapp

Pilav

Ska inte söndagar vara slappa och mysiga? Har farit runt som en tätting sedan imorse. Båda ungarna går på gympa, något som jag bittert ångrar varje söndag då jag vill ha sovmorgon. Inte nog med det, därrefter var de bjudna på kalas och efter kalas tog de med en kompis hem som skulle leka. Och äta.
Jag panikhandlade som sagt igår och hade i alla fall nån sorts plan. Köpte kycklingben och kycklinglår, marinerade dem och la på plåt. Rotade runt i skafferiet och hittade carnaroliris men godast blir faktiskt ”pilav” (Som är en typisk makedonsk söndagsrätt) med grötris för det är så mamma gjort den. Jag har en gammal variant på det här receptet i bloggen men det har ju modifierats ett par gånger sedan dess. Det är i alla fall godast om man har riktig kycklingbuljong som man gör själv än att stoppa ner en tärning i vattnet vilket jag gjorde idag pga av tidsbrist.

Det jag tänkte tipsa om är att gömma grönsaker i riset. Ovan så fräser jag hackad lök, riven palsternacka och morot tillsammans med riset, något som ungarna inte märkte av. Men då river man på det näst grövsta så smusslas det ganska lätt ner i diverse rätter.
Kidsen var rätt mätta på pocorn, tårta, chips, godis och andra sockerstinna saker så att säga att de åt är en överdrift men i vanliga fall gillar de det här. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Plenty, kokböcker & eko

Jag säger det, MAXI är livsfarligt. Vi drog iväg på en sen kvällshandling för att kidsen skulle få sitt lördagsgodis och medan de härjade runt som galningar på leksaksavdelningen (vilket betyder att de tjatar sönder öronen på mig om allt de vill ha eller leker häst med varandra i gångarna) så släntrade jag bort till kokbokshyllan. Ahum. Sen svartnade det för ögonen eller nåt tror jag.

Jag har varit sugen på den här boken ett tag, i alla fall sedan jag åt en riktigt god bön och nötsallad hemma hos min chef men jag vill ha mina kokböcker på svenska, så lat är jag.
Men nu finns i alla fall Plenty – vegetariska favoriter på svenska så nu ska det bli laga av!

Untitled

Det var ju inte så att detta är den enda kokboken jag köpte på sistone heller. Köpte Jonas Cramby bok Texmex från grunden efter tips från Anne och Din matkasse : recept, inköpslistor, middagsmys som Husmorsorna har skrivit. Återkommer med recension längre fram. Apropå eko, gröna saker och närproducerat så borde ni kika in hos Gröna Skafferiet. Fina bilder, bra reflektioner och ja, mysigt helt enkelt. 🙂

Tipsa gärna om era favoritbloggar, både mat och vanliga, jag läser allt. 😀

Print Friendly, PDF & Email

Kyckling i cashewnötssås

Kyckling i cashewnötssås

Sweet lord! Det här var en sån här rätt som överraskade en. Jag skrev ihop en variant på det här receptet i kassen men gjorde en egenmodifierad version hemma. Jag gillar ju inte curry (Santa Marias gulcurry på burk alltså, inte riktiga grejer) så jag tweakade den ganska mycket som jag ville ha den. Jag tyckte om den, Jonne tyckte om den, Nike ÄLSKADE den. Har aldrig sett henne skyffla in mat så snabbt i munnen någon gång tror jag. Om ni gillar kycklingspett i jordnötssås på ert lokala thaiställe så lär ni gilla den här. En riktig god rätt. Det blir lite kassa mobilbilder nu men det blir så när jag fotar i farten. Ska försöka skärpa mig 😉

Ingredienser:
1 påse cashewnötter, 150 g
1 burk kokosmjölk (Jag använder Kung Markattas)
1 msk kinesisk soja
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
½-1 tsk sambal oelek (beror på hur starkt man vill ha)
1 tsk honung
2 vitlökslyftor
1 rödlök
1-2 msk citronsaft
600 g kycklinglårfilé
250 g broccoli
3 morötter
1 röd paprika
salt & svartpeppar
neutral olja eller kokosolja att steka i

1. Cashewnötsås: Mixa cashewnötter med kokosmjölken, sojan, gurkmejan, ingefäran, sambal oelek och honungen med en stavmixer i en mixerbunke. Hacka 1 rödlök. Hetta upp 1 msk neutral olja i en gryta, pressa i 2 vitlöksklyftor och tillsätt löken. Fräs på medelvärme i 3 min. Tillsätt cashewkokosmjölken och låt såsen sjuda på låg värme i ca 10-15 min. Pressa i 1-2 msk citronsaft när såsen sjudit klart.

2. Skala och skär morötter i 1 cm breda stavar. Ansa och halvera broccolin på längden. Skiva brococlin tunt. Strimla paprikan.

3. Skär kycklinglårfilé i 1 cm breda strimlor. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Hetta upp 1 msk neutral olja i en stekpanna och bryn kycklingen på hög värme i två omgångar ca 5 min/omgång. Lägg i grytan med cashewnötssås allteftersom det steks och låt det sjuda i såsen på låg värme.

4. Hetta upp 1 msk neutral olja i en stekpanna och fräs broccolin och morötterna på medelhög värme i 4 min. Tillsätt paprikan, 2 krm salt, 1 krm svartpeppar och fräs i ytterligare 2 min.

5. Pressa 1-2 msk citronsaft direkt ner i grytan med kycklingen.

6. Klart! Servera med ris.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Translate »