web analytics

Inlagda rödbetor med rödlök, timjan, vitlök & persiljerot

Gjorde ett man tager vad man haver- inlagda rödbetor recept. :)

Jag började med det här receptet på inlagda rödbetor med vitlök & timjan men har modifierat det ett varv till. Har ingen aning om jag ställer till nånting med själva inläggningen nu men jag testar i alla fall. Tyckte det var lite för skarpt i smaken och hade för tillfället ingen pepparrot hemma så jag tog persiljerot. Kan som sagt gå hur som helst 🙂

Ingredienser:

1-2 persiljerötter
5 st vitpepparkorn
1 ½ dl ättiksprit, 12 %
2 ½ dl vatten
2 dl socker
1 tsk salt
5 st vitlöksklyftor
en rödlök
½ kruka timjan
1 kg rödbetor

1. Koka rödbetorna på svag värme under lock tills de är mjuka, 20-30 minuter. Spola dem i kallt vatten och dra av skalet.

2. Skala vitlöksklyftor, rödlök och persiljerötterna. Tärna persiljerötterna och skiva rödlöken.

3. Koka ingredienserna till lagen några minuter. Dvs ättiksspriten, vatten, socker, salt, 5 vitlöksklyftor, hälften av rödlöken och persiljerötterna samt några kvistar timjan.

4. Varva rödbetor, tärnad persiljerot, 5 halverade vitlöksklyftor och timjan i en glasburk.

5. Sila av lagen och häll den över rödbetorna.Sätt på lock och förvara svalt. Rödbetorna är färdiga att ätas efter en vecka.

Print Friendly, PDF & Email

Onsdagsbiffar!

Untitled

Jag veeet. Den här årstiden är den som fotografguden glömde och när man bara tar ett snabbt foto med Iphonen så blir det si så där men ni får tänka på innehållet. 😉 Jonne köpte ett stort tråg med köttfärs och gjorde köttfärssås (vad annars). Jag norpade det som blev över, ca 800 g och gjorde biffar. Biffar är så himla bra för man kan:

1. Ha i vad som helst nästan.
2. De är lätta att frysa in och plocka fram som nödmat.
3. Man kan göra fler när man ändå håller på, det är inte jobbigt till skillnad från när man t ex steker triljaders pannkakor.

Jag gjorde en kylskåpsrensning och slängde bort sånt som hunnit bli för gammalt (tar på skämsstruten) och använde sånt som inte gått åt. I biffarna hade jag i ströbröd, vatten, hackad rödlök, tomatpuré, svensk senap, riven rå persiljerot och salt och peppar. Det blir inget regelrätt recept eftersom jag gjorde som jag brukar när jag inte ska skriva ett recept, jag höftar, slänger i lite allt möjligt och smakar av men på ett ungefär.

Ingredienser:

ca 800 g valfri färs
1 msk senap
1 msk tomatpuré
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 stor rödlök
100-150 g persiljerot
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
smör att steka i

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Hacka rödlök och skala och riv persiljerot. Jag tog det näst största men det är en smaksak.
3. Blanda alla ingredienser förutom färsen i en bunke. När du blandat klart, tillsätt färsen och blanda om.
4. Forma till biffar.
5. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna på medelhög värme ca 2 min/sida. Lägg i en ugnsform allteftersom de stekts, de ska inte bli klara.
6. Stek i mitten av ugnen i ca 10 min. Vill du steka dem i stekpannan så är det ca 4 min/sida.
7. Servera med valfritt tillbehör.

Jag letade fram lite champinjoner ur kylen som jag hackade och fräste i samma panna som jag stekt biffarna i för att fånga upp den goda smaken. Tillsatte mjölk, vispgrädde, buljong, senap, tomatpuré salt peppar och lite maizena och lät det puttra ihop till en sås. När biffarna var klara hällde jag även i stekskyn från formen. Serverade med SEVAN:s nudelbulgur och vitkålssallad.

Det är även gott med en kall sås. I matyoghurt eller crème fraiche så kan man blanda i lite vad som och göra:
1. Vitlöksås
2. Fetaostsås
3. Ajvarsås
4. Äppel- och rödlöksröra
5. Pestosås
6. Morots eller rödbetscoleslaw

Som sagt, inventera kylen och frysen och rädda lite trötta grönsaker, rensa bland alla konstiga burkar, varför inte ha lite hackade oliver i biffarna? 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Tips: Pickipickis chokladkalender


Foto: Pickipicki

Jag kan vara så dålig på att tipsa om saker som jag gillar, som tex älskade Pickipickis aka Tinas chokladjulkalender. Bilden ovan visar Lucka 6 där det döljer sig… tadaaa! Mariannetryfflar! Ni hör ju hur gott det låter. Säger hon som bunkrar påsar med Mariannekulor varje gång hon är i Finland.

(Och Tina om du är skitsur över att jag norpade bilden så plockar jag bort den men jag ville liksom illustrera den ljuvliga chokladkalendern. Okejisch?)

Print Friendly, PDF & Email

Lucky you

Jag orkar inte med nån regelrätt adventskalender, sådant får andra sköta men jag har i alla fall fixat så att ni får 25% rabatt på valfritt plagg hos Luckyellen.com en vecka från nu. Koden koala ger 25% rabatt på ett valfritt plagg. Rabatten utgår från ordinarie priser. Rabattkoden matas in i fältet för rabattkoder när man kommer till kassan i shopen.

Själv har jag ju min cerisa tunika från Lucky Ellen som jag älskar, tyvärr alldeles för kall för att använda nu.

Enjoy!

Print Friendly, PDF & Email

Lite juligt

Jag startar december med att tipsa om mina favvisar. I år ska vi fira hos svärföräldrarna i Finland och jag tänker inte göra många knop kan jag säga. Men passar på att påminna om förra årets favoriter. En del bilder saknas för tillfället eftersom Einstein (jag) fick för mig att rensa i Iphoto. Ahum. Anyway, har ni inte bakat lussekatter än så måste jag tipsa om mina saffransbullar som jag gjorde förra året. Om jag säger att de är goda så gör jag dem inte rättvisa.

Världens bästa saffransbullar

Egen rödbetssallad är så värt det. Här är en variant som fick stående ovationer på julbordet.

God Jul rödbetssallad

När ni tröttnat på att stå i köket, gör en snabb men tokgod omelett. Ta din favoritost eller varför inte rensa kylen på alla ostskidbackar som blivit kvar efter julbordet?

Enkel omelett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Translate »