saffransbulle

OK, det låter ju lite kaxigt, det gör det ju. Världens bästa saffransbullar liksom. Det är mycket att leva upp till men vet ni, de blev verkligen förbaskat goda. Både stora och små magar uppskattade dem kan jag säga.

Jag gör ju sÃ¥ att jag scannar av nätet efter bra recept sen meckar jag ihop ett eget. Det här är för er som kanske inte orkar göra allt pÃ¥ samma dag eller vill ha riktigt goda lÃ¥ngjästa saffransbullar! Själv är jag lite av bÃ¥da. 😉 De här bullarna fÃ¥r en lite vuxnare smak med muscovadosocker som smaksättare. Jag har hört att knepet för att fÃ¥ riktigt bra bullar är mycket smör och kesella sÃ¥ jag kör pÃ¥ det. Bullarna kalljäser över natten och gräddas sen pÃ¥ morgonen. Jag satte en jästid pÃ¥ 12-14 timmar. (Det blev en ganska lÃ¥ng sovmorgon. Ahum. Man kunde säkert grädda dem 4 timmar tidigare med tanke pÃ¥ monsterstorleken pÃ¥ dem.) Om du vill ha en kortare jästid, ta 2-3 g mer jäst dÃ¥. De flesta ingredienserna som jag använder är ekologiska. Det blir godast sÃ¥.

Ca 30 goda bullar

Ingredienser:
2 pkt saffran (1 g)
1 tsk whisky (Det var det jag hade hemma. Rom eller annan god sprit funkar också)
1 tsk mörkt muskovadosocker
5 dl gammaldags mjölk
3 g färsk jäst
200 g smör
250 g kesella (1 fp)
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
russin att dekorera med eller ½ dl i degen.

Fyllning:
250 g smör
2 msk äkta vaniljsocker
2 dl mörkt muscovadosocker

1 ägg till pensling
russin att dekorera med eller ½ dl i degen.

  1. Blanda ihop 1 tsk mörkt muscovadosocker, 2 pkt saffran och 1 tsk alkohol (i mitt fall whisky) i en liten skål. Smält 200 g smör i micron eller på spisen tillsammans med 5 dl mjölk. Då blir det lättare att smälta jästen sen.
  2. Häll lite av degblandningen  i en skål eller degmaskin och tillsätt 3 g jäst. Rör om tills jästen löses upp. Tillsätt resten av degblandningen, saffransblandningen, 1½ dl socker, ½ tsk salt, 250 g kesella och nästan allt mjöl (15 dl).
  3. Knåda tills det blir en smidig deg (för hand tar det ca 10 min, 5 med maskin). Undvik att tillsätta mer mjöl om du vill ha en saftig bulle.
  4. Låt degen vila 1 timme i skålen. Ta fram 250 g smör så att det blir rumstempererat.
  5. Fyllning: Knåda ihop 250 g smör, 2 msk äkta vaniljsocker och 2 dl mörkt muscovadosocker till en jämn smet med hjälp av degvispen.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till två rektangulära bitar (ca 30 x 40).
  7. Fördela fyllningen över bitarna och rulla ihop dem  (från långsidan) till varsin lång rulle.
  8. Skär dem i 3-5 cm stora bitar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt allteftersom.
  9. Stänk lite vatten på bullarna och låt dem jäsa över natten i en avstängd ugn. Så här spännande såg det ut under arbetets gång:

lussebulle

 

  1. Morgonen efter: Ta ut bullarna ur ugnen. Sätt ugnen på 250° och se till att den blir riktigt varm. Pensla bullarna med 1 uppvispat ägg och strö över lite russin eller muscovadosocker. Eller pärlsocker om du föredrar det.
  2. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 min.

Färdigt!

 

Hur vill jag sammanfatta experimentet nu när bullarna är klara dÃ¥? De blev verkligen över förväntan. Det jag kanske gör nästa gÃ¥ng är att köra muscovadosockret i matberedaren först sÃ¥ att det separeras, det blir lätt klumpigt. Ã… andra sidan sÃ¥ gjorde inte de där klumparna smaken sämre. Att lÃ¥ngbaka pÃ¥ det här sättet var riktigt avslappnat faktiskt. Först göra deg, lÃ¥ta vila och sen baka ut till bullar utan en lÃ¥ng jästid. Sedan bara lÃ¥ta dem vila i ugnen över natten och grädda pÃ¥ morgonen. Mycket nöjd med det konceptet. Detta lär bli en klassiker hemma hos oss. 🙂

Om ni provar receptet kan ni väl lämna en kommentar och berätta vad ni tyckte?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 comments on “Världens bästa saffransbullar”

  1. Hej Michael!
    Ja 3g jäst räcker för att det ska jäsa ordentligt. 🙂
    (Ursäkta för sent svar)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *