Jag blir alltid vrålhungrig vid 3- halv fyratiden när jag är på jobbet så jag har börjat med mellanmål. Färsk tärnad mango & avokado med keso. Otippat gott mellis och jag står mig rätt bra på det. Vid middagen är jag inte panikhungrig heller så då äter jag mindre. Men apropå mango, finns det nåt godare? eller jo det finns det väl men mango är så himla gott. Vad har ni för favoritfrukt?
Designfunderingar
Det är nånting med mig. Efter ett tag börjar det klia i fingrarna och jag känner för att ändra lite här, dutta lite där och nu rycker det i göra-om tarmen igen. La ut en förfrågan på Facebook och Instagram där jag ville ha lite feedback på designen här på sidan. Och om det fanns några eventuella önskemål. Slänger ut frågan här också men det jag redan bestämt (än så länge i huvudet) är:
– andra färger, en liten sneakpeak ser ni ovan, nu blir det nåt turkosigt som gäller
– 2 kolumner istället för en och skrivkolumnen blir ändå lite bredare, kanske 100-150 px
– eventuellt en rejäl footer i nederkant med relevant info
Utöver det så spånar jag vilt nu. Behålla vector/retrodesignen? gå över till mer fotodesign? Ett helt annat upplägg osv. Så jag fnular på här och ni får gärna komma med önskemål och feedback. Det jag spontant letar efter är ett tema som är 2-kolumnigt, lätt att implementera egen design, en footer (sidfot), större bredd på skrivfönstret, inga sammandrag utan man kan välja hur många inlägg man vill ha per sida som det är nu. Just nu är det 5 stycken här vilket jag tycker är ganska lagom. Men som sagt, hit me? Fattar ni var arkivet är? Vill ni att jag sätter ihop en lista på inlägg som kan läsas fler gånger, en egen 5-i-topp kanske? Var inte blyga, spamma mig med kommentarer!
VÃ¥rnyheter ej i samarbete med ICA
Jag säger det, det börjar komma mer och mer fina saker överallt. Maxi släppte uppenbarligen vårnyheterna och lite pastelligt skulle inte jag tacka nej till 😀 Lite Leilastuk över det men dubbelt så billigt kan jag tänka mig.
Burkar med lock
Jag fastnade för den knallgula koppen, älskar färg 🙂 Det är lite godislåda över färgerna.
Prickig servis 😀 Fast jag är kräsen, de kändes lite lågbudget men älska prickar.
Och nej, jag är inte sponsrad av ICA och inte heller är detta nåt samarbete, bara lite bilder från den MAXI-beroende mamman. När ungarna var ännu mindre brukade jag åka till Maxi på kvällarna och strosa runt och klämma på grejer i timmar bara för att komma ifrån, haha. Kände inte för en krogrunda men leta upp konstiga burkar med roliga namn på asiatiska hyllan eller hänga vid kokböckerna och klämma på alla köksredskap, det gick bra. 😀
Att få barn att äta
Blev så inspirerad när jag läste Alex inlägg om barn som inte äter. Är man förälder så tror jag att alla varit i den sitsen i omgångar. Min lilla tycker för tillfället att allt utom pasta och grönsaker är tokäckligt så jag vet precis hur det är. Tänkte att jag sammanställer en liten lista på tips, maträtter och andras kloka ord om att få barn att äta. Det kanske hjälper någon? Precis som hos Alex får man självklart fylla på i kommentarerna. Här kan du även läsa ett annat inlägg om barn som bara vill äta köttbullar, pannkakor osv. skrivet av Ulrika Hoffer.
Jag kommer fylla på inlägget allteftersom så fyll på med mera tips så uppdaterar jag när det kommer in nytt. Dela gärna inlägget så att fler ser det.
Den gyllene regeln nr 1 även om det kan vara svårt: Muta aldrig, hota aldrig och lägg ingen uppmärksamhet på om de bara petar runt maten på tallriken. Ställ fram mat och se till att möjligheterna finns för dem att smaka men tvinga dem inte.
Om de äter dåligt, gör barnfavoriter men se till att maxa energivärdet. Om du gör nuggets tex byt ut ströbrödet mot polenta och sesamfrön istället. För att öka chanserna att de smakar, riv ner parmesan eller annan smakrik ost i paneringen. Är nån allergisk mot ägg, använd gräddfil eller yoghurt att doppa i först. OBS, inte en smaksatt sådan 😉
Gör maten lustfylld eller låt det bli lite av en tävling kanske? Tänkte prova att sätta upp ett stort papper i fin färg på väggen med varsin kolumn för varje barn. Varje gång de smakar på nåt de tror att de inte kommer gilla innan så får de en guldstjärna. Om de blir sugna på de där guldstjärnorna så kanske de kan tänka sig att prova en räka eller nåt annat de inte provat förut. Får återkomma om hur det funkar.
Bunkra upp med sånt som du vet att de äter, tex grönsaker. Mina älskar grönsaker så jag skär upp morotsstavar, gurka, körsbärstomater, kålrabbi osv så även om de bara tar två tuggor vanlig mat, äter de iaf massa grönsaker och då har man ändå inte lagat en helt annan mat vilket man vill undvika. En familj i bekantskapskretsen gjorde inte mindre än 3 olika rätter vid varje måltid. Never säger jag.
Jag har en regel hemma. Det är ok att säga att man inte tycker om EFTER att man har smakat. Innan så får man inget mandat att uttala sig i frågan. Däremot så tvingar jag dem aldrig att smaka på nånting som de inte vill.
Har du kinkiga barn, se till att de är rejält hungriga innan de sätter sig till bords. Uppför de sig som om de seriöst håller på att avlida, se till att det finns lite uppskurna grönsaker som de kan tugga i sig. Det är lätt hänt att man slinker åt dem nån macka eller frukt innan men det hämmar verkligen hungern.
Gör maten aptitlig. Strimla kycklinglårfilé och panera i potatismjöl och kryddor innan du steker den. Det blir lite krispigt och oftast väldigt uppskattat. Är de riktigt krisigt, ta fram pepparkaksformarna och stek ägg eller stansa ut köttfärsbiffen. Vem vill inte äta en biff i form av ett hjärta? 😉 Stoppa okokt spagetti i korv och släng i en kastrull. Vem vill inte äta korv med hår? 😉 Och sitter de där och vill äta kall otillagad korv, låt dem göra det så länge den inte är rå. Ibland kanske kall mat funkar bättre än varm? Kall pasta blandat med grönsaker som i en pastasallad går kanske bättre än den varma pastasåsen?
Min minsta gillar inte när saker är ihopblandade. Vi äter nästan aldrig tacos hemma men använder tacoprincipen = allt i olika skålar. Då kan de lätt plocka av det de vill ha och strunta i det de inte tycker om.
Råa vs kokta grönsaker. Mina äter nästan alla råa grönsaker men avskyr kokta så även om du vill servera grönsaker som passar bäst kokta tex blomkål, lägg undan lite och servera rått. Nike älskar rå blomkål och ibland går tom lättkokt (1-2 min) med dressing ner. Däremot skulle hon inte äta den varm föruom om jag gör en soppa och mixar den slät.
Vilket tar mig till nästa punkt. Göm grönsakerna! Gör du en soppa och vet att de inte gillar bitar, mixa den. Gör du köttfärsbiffar, riv i rotfrukter, t ex rotselleri, persiljerot, palsternacka eller morötter i köttfärssmeten. Det syns knappt och märks inte på smaken. Vissa tycker att det är bättre att de får se och lära sig äta grönsakerna och att de inte ska gömmas undan medan jag gömmer dem i allt så de vänjer sig vid smaken. Endera dagen så lär nån grönsak slinka ner självmant.
Exempel: Den klassiska ugnspannkakan kan lätt hottas upp med riven persiljerot eller zucchini i. Den syns inte och märks knappt i smaken. Gör en stor vitkålssallad till och stek bacon. Och så lite lingonsylt. Byt ut till fullkornsmjöl eller dinkel, ha i 5-6 ägg och använd havremjölk eller sojamjölk istället = högre energivärde.
Prova nåt nytt. Även om barn är vanemänniskor och gärna äter samma 5 maträtter så kommer de aldrig lära sig om de inte får prova nåt nytt eller hur? Läste nånstans att ett barn måste smaka ca 15 gånger på en sak innan de kan bilda sig en uppfattning om de gillar det eller inte. I början ratar de nästan allt såvida det inte är sött så kör med utnötningsmetoden och slink in nåt nytt då och då, t ex morotsquina kanske?
Ha inga fördomar om vad de äter och inte äter heller. Har hört ett par gånger att ”Nej Sigge tycker inte om det där, han äter bara…ditt och datt” när vi har haft folk över. Sedan ser man den lilla människan trycka i sig fetaostbiffar för fulla muggar. Barn är inkonsekventa och ändrar ofta smak och beteende. Ibland räcker det faktiskt att man är bortbjuden hos grannen för att man ska prova något nytt.
Gillar de inte frukost? Gör en nyttig smoothie med tex frusen spenat, avokado, nötter (om de tål det), banan, frusna bär eller annan frukt. Tillsätt havremjölk eller sojamjölk, För sötning så funkar banan eller lite honung. Spenat och avokado låter skitläskigt men om du har i tillräckligt mycket annan frukt så märker de inte smaken och får i sig nyttigheterna ändå. Du kan även ha i lite linfröolja, fiskleverolja för extra boost eller proteinpulver om du inte är emot det.
Här hittar du 2 recept, ett med röda bär och ett med mango, ingefära och kiwi. Eller gör en omelett. Mina är inte överförtjusta i mackor såvida jag inte skär dem i tärningar men en omelett med ost i slukar de med hull och hår. Ett tag tärnade jag grönsaker, rullade pålägg och ost och la upp på ett fat. Funkade det med.
Låt barnen vara med. Är barnen med och lagar maten så är det oftast större chans att de äter. Jag beställde hem två MAC barnknivar för att ytterligare underlätta här hemma. Oftast kommer de springande när jag lagar mat och vill hjälpa till, även om det ibland bara rör sig om att hälla ris i kastrullen så betyder det mycket för dem.
Smaker. Bara för att de är barn så betyder det inte att de gillar smaklös mat. Barn ska inte äta mycket salt och en del är inte så förtjusta i stark mat men resten av kryddorna kan man lätt prova. I en smakrik tomatsås kan man ha i rotfrukter, lök, morötter, vitlök, lite lite sambal oelek och torkade eller färska örtkryddor. Så länge de slipper sitta och pilla bort bitar (mixa!) så äter de. Hotta upp kycklingen med lite riven ost, citronskal, apelsinmarinad, honung eller soja. Prova och se vad som går hem. Jag köper nästan alltid hem smakrik korv, t ex bratwurst, kolbazs osv istället för en korv utan smak. Ungarna gillar faktiskt det bättre.
Sälj in maten. Kycklingklubbor med romanesco och sås låter sisådär va? Men om man lindar aluminiumfolie runt klubborna så de kan greppa själva blir det helt plötsligt rymdkyckling. Romanesco ser lite dinosaurielikt ut så jag kallar den dinosauriegrönsak. Sedan brukar jag sätta magiskt framför det mesta. Magisk sås låter ju mer spännande än brunsås. Grön pesto blandat med pasta blir ju monsterpasta. 😀 Ja det är kanske lite skamlöst att göra det så men i vissa fall så funkar det. Att använda rödkål istället för vitkål i en sallad tycker barn är spännande och det smakar nästan likadant. Tillsätt lite dressing och granatäppelkärnor så har du en jättefin sallad, den kan man väl nästan kalla kalassallad väl? 😉
Ta det lugnt. Även om man tror att ungarna kommer svälta ihjäl så gör de faktiskt inte det. Man förstår inte hur de kan vara så aktiva som de är (om än griniga) när de bara har ätit 3 pastaskruvar eller soggigt hamburgerbröd men det gör de. Mat ska aldrig bli ett maktspel så när de för tjugofjärde gången skjuter ifrån sig tallriken och vägrar smaka, låt dem göra det. Till slut blir de antingen hungriga eller nyfikna även om det kanske inte sker just den dagen.
Coleslaw med sting
Vi åt hemmagjorda hamburgare och då ville jag ha en rejäl coleslaw till. Den innehåller inte bara majonnäs som den klassiska utan även créme fraiche. Coleslaw kan precis som allt annat varieras i det oändliga. Riven rå rödbeta, rödkål, fänkål passar också bra i coleslaw. Vill du ha en mer vuxen slaw, tillsätt hackad rödlök.
Ingredienser:
ca 400 g vitkål
200 g morötter (2-3 st)
1 vitlöksklyfta
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk senap
1 msk honung
några droppar tabasco
salt & peppar
1. Koka upp 1½ – 2 liter vatten med 1 msk salt i en kastrull.
2. Finstrimla vitkålen och koka den lätt i vattnet i ca 30 sek. Häll av vattnet och spola med iskallt vatten.
3. Vispa ihop créme fraiche, majonnäs, 1 pressad vitlöksklyfta, senapen, honungen,några droppar tabasco, ca 2 krm svartpeppar och 1- 2 tsk salt (ta lite salt i taget och smaka av!) i en skål och låt dra medan du skalar och river morötterna.
4. Skala och grovriv morötterna. Blanda ned morötterna och vitkålen i skålen med dressingen så att det blir ordentligt blandat. Smaka av med salt och peppar.
5. Servera till tex hamburgare, nuggets eller en god köttbit.