Det här brukade i alla fall mamma laga och det är vanligt att man lagar den här rätten i Makedonien på söndagarna. En av mina favvisar.
Ingredienser:
1 hel kyckling
6 dl grötris/1,2 l vatten
2 gula lökar
2 morötter
1 bit rotselleri
1 purjolök
1 palsternacka
1 kruka basilika
salt & peppar
2 tärningar kycklingbuljong alt. grönsaksbuljong
vegeta
1 klick smör
Det här receptet tar lite längre tid men är definitivt värt det!
Börja med att stycka kycklingen i mindre delar, bröst, lår, vingar osv. Sedan tar du ryggdelen och lägger den i en stor kastrull.
Skala morötterna, 1 lök, palsternackan, rotsellerin och dela i mindre bitar. Skär även purjolöken i mindre bitar och lägg allting i kastrullen. Häll på vattnet (1,2 l) och ha sedan i buljongtärningarna och en klick smör. Låt allting koka upp och koka sedan på lägre värme i ca 20 minuter eller under tiden som du marinerar resten av kycklingen och förbereder riset.
Marinera kycklingen, jag använde olivolja, vegeta, färsk basilika, hackad vitlök, salt & peppar, paprika och skalet från en citron. Testade även kycklingkryddan från Oil & Vinegar som jag fått i födelsedagspresent och den fick med beröm godkänt. Det man kan tänka på när man gör marinader är att det inte är så himla noga. Du väljer själv vad du vill marinera med och du kan variera marinader i det oändliga.
Anyway, jag brukar stoppa allting i en plastpåse, det är smidigt!
Ta den sista löken, skala och hacka den i små bitar. Fräs den lite lätt i en stekpanna på medelstark värme, när den fått lite glansig yta kan du hälla i grötriset (okokt) i pannan och steka det tills det fått färg. Ha i lite hackad basilika också.
När det är klart är det dags att joxa med buljongen.
Ta fram en form med höga kanter och som rymmer 1,2 liter vatten. Lägg riset i formen, och sila buljongen så du inte får med några grönsaker eller ryggdelen på kycklingen. Häll buljongen i formen.
Stoppa in formen i mitten av ugnen på 225˚ i ca 30 minuter. Stoppa in kycklingen samtidigt i botten av ugnen. Efter 30 minuter så tar du ut formen med riset och sedan tar du kycklingen och lägger på riset. Sedan in i ugnen igen i ca 20 minuter.
Rätten är klar när all vätska är borta och kycklingen har en vit vätska. Eftersom rätten är god som den är så räcker det om du serverar lite kålsallad eller gurksallad till.
Skälet till kringelkrånglet med skilda formar är för att kycklingen har en tendens att bli.. eeh… snustorr om man har den i buljongen från början. Nåja! Hoppas det smakar! Ni kan gärna hojta till om/när ni provlagat och säga vad ni tyckte.
Var tvungen att flytta pÃ¥ mig för att inte dreggla pÃ¥ tangetbordet 🙂 Vilka smakminnen fotot väcker! Roligt att kryddan uppskattades! Kram / Din ”kyckling-soulmate”
Detta är en av mina favo-rätter..rekommenderas till alla att prova! Love Macedonia!
Denna maträtten är väldigt god, jag älskar den! PÃ¥ makedonska heter den ” Pilav ” 🙂 Love Macedonia!
Och allas vÃ¥r kära Vegeta. 😉
Kul att du kört igång matbloggen igen. Kram!
Skriver ut direkt. MÃ¥ste testas! 🙂