web analytics

Litet tips om små handlare

Om man har fördelen att bo i en förort så är det ett ypperligt tillfälle att ta vara på dess fördelar. Är uppvuxen i Fittja och överallt där det bor mycket invandrare poppar det upp små ”inhemska” butiker med spännande produkter i, Haninge är inget undantag. En sak som jag verkligen älskar är smågurkor. Inte Västeråsgurkorna med tjockt skal utan vanliga gurkor i litet format. När jag var liten brukade mamma säga att vi skulle gå upp till ”turken” och handla och jag var alltid lika glad för förutom gurkorna fanns det rostade pumpafrön, krämig fårost, roliga kakor, sesamkakor osv. och av nån anledning är deras frukt och grönt alltid bättre än ICA:s.
Innan jag får några ilskebyttor på halsen så kan jag säga att mamma är första generationens invandrare och benämningen ”turken” har aldrig varit menat som nånting rasistiskt. I hennes land benämner man saker för vad de är liksom och det var ett sätt att särskilja en butik från en annan och vi gillar turkar och alla andra sorters människor också. Så.

Tillbaks till butiken. Uppe i Brandbergen finns det ett litet livs med roliga grejer. Igår slank jag förbi för att se om de hade ”mina” gurkor och det hade de! Förutom gurkorna så köpte jag två helt gula, mogna mangos för ett kilopris på 50:-, stora fina äpplen och persikor som smakade gudomligt så jag måste verkligen tipsa om era lokala handlare. ICA-butikerna får ju sina produkter från sitt stora centrallager medan de flesta småbutiker köper direkt från grossist så i alla fall jag tycker att det är en skillnad i kvalitet. I vissa fall har man sån tur att de säljer bulgarisk fårost. Har ni smakat den någon gång? OMG säger jag bara.

På agendan idag står bad och mata änder. Dessutom så föreslog jag för tjejerna att vi skulle laga egna köttbullar tillsammans. Får se om vi hinner med den saken men jag tänkte verkligen bli ännu mer aktiv med att låta barnen vara med i matlagningen. Jag är ingen lekmamma såvida det inte är Lego de leker med men de tycker om att vara med och hjälpa till så jag ska verkligen se till att laga mat med dem när tiden finns. Imorgon börjar jag jobba igen så då blir det förhoppningsvis mer traditionell matlagning. 🙂 Har även en idé som jag fnular på för att komma igång lite mer med lite roligare matlagning, det ni!

Print Friendly, PDF & Email

Nattsudd & nyhet

Vissa morgnar KRÄVER en stor kopp kaffe. Det har varit lite för sena kvällar och på måndag börjar jag jobba igen (Hjälphurskadetgå). Jag hoppas på att jag tar mig i kragen och lägger mig i god tid på söndag kväll, annars lär jag se ut som en zombie på måndag.

Vissa dagar tar jag den stora koppen...

Hittade den här nyheten från ICA i frysdisken. Frysta granatäppelkärnor. Jag brukar köpa frysta hallon och blåbär som ungarna äter till frukost med flingor och mjölk ibland och tänkte att den här kanske kan vara god som substitut för godis för de älskar färska sådana men nej. De smakar som när man skalar ett granatäpple, lägger kärnorna i en skål och glömmer den på diskbänken i ett par dagar. inte speciellt gott med andra ord. Så ni som undrat: Köp ej.

Nyhet från ICA. Frysta granatäppelkärnor. Inte tokgoda faktiskt.

Print Friendly, PDF & Email

Stor batch med rödbetsbiffar

27 biffar blir det! Rödbetor, färs, kokt potatis, grädde, senap & kryddor i.

Vi gjorde en variant på rödbetsbiffar i provköket för en tid sedan. Kommer i kassen vecka… (får återkomma om det) men då grovrevs de och det var lite andra kryddor och sånt i. Det här är inget regelrätt recept men går ändå bra att testa. Köpte ett stort tråg med nötfärs och hade 1 kg rödbetor som jag skalade och finrev. Lat som jag är så använde jag matberedaren. Hade även 3 överblivna färdiga bakpotatisar som revs ner.

Så, blanda
ca 1½ kg nötfärs
1 kg finrivna rödbetor
3 kokta rivna bakpotatisar eller 5-6 vanliga
3 finhackade rödlökar (vanlig går också bra, jag körde dem i matberedaren)
1½ dl vispgrädde
½ dl senap (valfri sort)
2 ägg
Eventuellt färsk eller torkad timjan om du har
salt & peppar

Skälet till att jag inte anger kryddmåtten är för att jag bara hystade i lite salt och peppar allt eftersom och smakade av så jag vill inte ljuga ihop nåt men det krävs mer salt än man tror då det är mycket färs och rödbetor.
Man kan även grovriva rödbetorna och ta mindre mängd, det är bara att prova sig fram. Mina blev väldigt saftiga och porösa så jag rekommenderar verkligen att riva ner grönsaker i biffar. 27 biffar blev det allt som allt.

Det bästa i kråksången är att man sätter ugnen på 200°, formar biffarna och lägger på plåt sedan kan man köra båda plåtarna i ugnen (varmluft) i 20-25 minuter beroende på hur stora man gjort dem så man slipper stå och stek och få stekos i hela köket. Bra va?! På bilden är de alltså ostekta. Tog ett foto med Iphonen och sedan glömde jag dokumentera resten.

Om du testar receptet så får du väldigt gärna berätta vad du tyckte!

Print Friendly, PDF & Email

Rice & glad kylväska

Untitled

Hörni jag vet att jag är en USEL bloggare just nu men jag går in i de sista dagarna på semestern och försöker krama ur varje droppe. En dag tog jag med mina uttråkade barn för att egentligen komplettera med fler Ricemuggar men de hade inte mönstret jag letade efter så vi nöjde oss med de här skålarna also known as flingskålarna. Det här är ingen shoppingblogg men ibland slinker det in lite smått. Jag har en hangup för vissa saker så är det bara, varav Rice är en av dem. Annars så lyckas jag alltid komma hem med ljushållare, kokböcker, muggar och udda fat odylikt från diverse loppisar eller secondhandaffärer.

Hittade en liten kylväskskaramell för 40:- på Willys!

Passade på att åka och handla och hittade den här lilla kylväskskaramellen för 40:- på Willys vilket passar bra då vi tänkte hänga på stranden imorgon och inte göra många knop. Köpte även ett stort tråg nötfärs för även rödbetsbiffar står på agendan. Jonne är just nu i Danmark på en motorcykelfestival (det är precis så töntigt som det låter, han har tom skinnväst) så jag och ungarna har avancerat ensamhäng vilket är mysigt värre. Dock gillar de inte riktigt när man lutar sig tillbaka i soffan och ”bara ska kolla mailen”.
Om jag orkar så kanske det dyker upp ett rödbetsbiffinlägg vad det lider. Jag har verkligen latat mig när det gäller matlagningen. Oftast har jag bara skurit upp lite grönsaker, gjort nån enkel sallad med diverse saker i och grillat på nåt djuriskt. Idag kokade jag pasta och tinade två matlådor med köttfärssås. MIN köttfärssås iofs men det är nivån nu, hitta nåt färdigt i frysen, tina det och ät. 😀
Jag tog mig i kragen till lunchen och bjöd på sallad med matvete, halloumi, rårivna rödbetor, salladsmix och lite annat så det har inte heeelt fallerat här hemma men nästan. Jag återkommer såklart inom några dagar så ni får ha det så bra så länge. Kom gärna med lite kommentarer om sånt ni vill läsa om eller om ni har några frågor. Shoot!

(Och jag inser att jag får sitta hemma och gråta om INGEN frågar någonting alls 😉 )

Print Friendly, PDF & Email

c/o Häringe slott

Untitled

Jag överraskade sambon med en övernattning på Häringe slott som faktiskt bara ligger nån mil från oss. Det var en sen födelsedagspresent som blev väldigt uppskattad. Den stora behållningen var faktiskt smeden som vi träffade i salongen och pratade med ett bra tag. Han hade arbetat med smidessaker till Häringe slott redan på 50-talet så ni förstår historian bakom. Det jag kan säga lite kort, maten, frukosten och personalen, underbar!

Untitled

Rummet var nog bland det fulaste jag bott i. Det såg helt enkelt ut som om nån kräkts upp en tapet, valt ut möblerna ur nån hotelmöbelkatalog, fyndat kakel på Bauhaus och lånat mormors gamla lampor. Inte riktigt slottsfeeling över det om man säger så. Vi bodde i Wenner-grens pavljong så jag tror att rum i de andra husen kan se annorlunda ut. Men det var såklart trevligt ändå. Ska strax berätta mer om maten men jag börjar väl i rätt ände.

Untitled

<modeblogg>
Jag hade rotat fram Jennies gamla mammaklänning ur garderoben. Nej, jag är inte gravid, den är bara väldigt bra som klänning ändå. Gillar flikarna längst ner. Och färgen såklart. 😀 </modeblogg>

Untitled

Men tillbaks till maten. Jag har ätit på Häringe två gånger tidigare och en av gångerna så åt jag grillad tonfisk eller hjort med blåbärssås & potatiskaka. De bar alltså in allt på fat och man fick välja vad man ville ha. Jag kunde inte välja och smakade på allt men kunde inte välja en favorit ändå för allt var så gott. Och den där blåbärssåsen! Sweet jesus säger jag! Den hemsöker mig fortfarande. Jag grinade nästan när jag blev så mätt att jag inte orkade äta mer, så god var den!
Jag blev inte besviken den här gången heller även om inget slår blåbärssåsen. 😀

Förrätt:
Oxfilécarpaccio med syltade nypon, hyvlad västerbottenost samt sallad på senapskål, kallpressad raps & rökta mandlar – Jag älskar carpaccio och den var god men de syltade nyponen tog överhanden. Om man bara minskade lite på det, saltade carpaccion liiitegranna så hade den varit perfekt. Rucolan, also known as senapskål var krispig, pinfärsk och smakade nåt heelt annat än den ibland trötta påsrucolan på ICA.De rökta mandlarna lär jag definitivt norpa till nån egen förrätt. Allt som allt: 3½ koalor


Varmrätt:
Gödkvalsentrecôte med citron – & timjansmör, röd & grön tomatsallad samt potatisgratäng – Jonne tyckte att det här var bland det godaste han ätit. Smöret var en riktigt smakhöjare. Den lilla touchen av citron var verkligen pricken över iet. Potatigratängen var superb, lika bra som den vi gör hemma, skyn gudomlig osv. Det enda minuset från min sida var de skivade tomaterna. de var snyggt upplagda men skivade tomater är bara jobbiga. De är för stora så de måste skäras, de är för tunna så de smakar inte så mycket. Vet att det inte ser lika fint ut på tallriken men jag hade antingen grovhackat dem eller tärnat dem i mindre bitar, det hade gett mer smak. Köttet var perfekt stekt, vi bad om medium och fick en fin köttbit, lätt rosa i mitten. Underbart! Så 4 koalor.

Efterrätt: Mörk choklad- och kolapaj med portvinskokta körsbär – Man hade kunnat döda nån med den här efterrätten. Jag gillar choklad men jag blev proppmätt efter en tredjedel av kakan. Hilfe! Den var fint komponerad men inget som man direkt äter efter en maffig köttbit. Mycket efterrätt för pengarna. 🙂 3 koalor!

Untitled

Ett tag trodde jag att sambon flytt fältet men han kom som tur var tillbaks efter en stund. Vi höll igång till ett innan vi gick tillbaks till rummet och däckade så vi var något trötta dagen efter. Vissa var mer bakis än undertecknad om man säger så. 😉 En oväntat överraskning på frukostbordet var att äggröran smakade som om den var gjord på färska ägg, inte de där på flaska. Med tanke på Häringes ekotänk så tror jag att de var ekologiska också, den smakade i alla fall som om den var det.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email
Translate »