web analytics


Squash & potatisköttfärsgratäng

img_5790.jpg

Jag antar att man skulle kunna kalla det här nån variant på moussaka men nu får den heta som den heter. :) Fick nåt recept nån squashgratäng för 100 år sen som jag modifierade kraftigt och resultatet blev riktigt bra. Väldigt matig. Det blev ungefär 6 stora portioner. Perfekt för att frysa in som extra matlåda.

Ingredienser:
800 g köttfärs
1 stor gul lök
2 hela vitlökar, solo
1 stor squash
1 kruka färsk basilika (har du inte det så kan du skippa det)
1 klick smör och lite olivolja att steka i
1-2 köttbuljongtärningar
1 tetra krossade tomater med basilikasmak från ICA
salt & peppar
4-5 stora potatisar
1 halv tetra vatten

1 liten burk creme fraiche
1 fp riven Västerbottenost

Skölj och skär ca halva squashen i skivor. De ska täcka toppen på gratängen sen. Hacka resten i mindre bitar och ställ åt sidan. Mixa oreganon med 2 vitlökar och ½ dl olivolja. Ta lite av röran och blanda den med squashskivorna. salta och ställ åt sidan.

Skala och hacka löken och fräs den i pannan, fräs köttfärsen och ha sedan i de krossade tomaterna, vatten, buljongen, squashen och resten av vitlök/oreganoröran. Krydda med lite salt och peppar och låt puttra ett tag om du har tid. Det gör inget om du saltar lite extra eftersom potatisen är osaltad.

Skala och skiva potatisen tunt, helst i matberedare. Varva sedan köttfärssåsen och potatisen i en större ugnsform och avsluta med köttfärs. Blanda creme fraichen med den rivna osten och lägg det överst i formen. Ta sedan den skivade marinerade squashen och lägg den överst.
Grädda i ugnen på 200° tills potatisen är mjuk, ca 45-55 minuter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 kommentarer hittills

 

Lämna en kommentar Kommentera här!

Gravatar Icon

:smile: Det ser jättegott ut,måste testa receptet.Trvlig blogg:)

Gravatar Icon

Vilken härlig matblogg! Inspirerande! Hittade hit via Styleroom där du visar upp ditt fina hem :)

TrackBack URI

Lämna en kommentar
Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(måste anges)

(måste anges)
Meny

Senaste inläggen

Slumpade inlägg

Mest kommenterade inläggen

Senaste kommentarer

Meta

Sociala medier


RSSJag älskar att laga mat helt enkelt. Inte så fancy-smanchy men med mycket kärlek och bra ingredienser. Brinner för ekologisk mat och försöker vara så klimatsmart som möjligt. Jobbar på Middagsfrid som inköpsansvarig, vegokasseansvarig & menyplanerare sen maj 2011. Gör ibland frilansuppdrag vid sidan av. Vill du kontakta mig? Jag vann priset som Årets mat- & bakblogg på Mammabloggalan 2012.
Mail lena (at)koala.nu

  @lenaolivia

bloglovin

Insta @lenaolivia

Appar Crock-pot Högtider Barnmat Sett i butik Koala´s Kitchen testar Fina fredag Redskap Kokböcker Kryddor Pasta, ris, gryn & korn Soppa Matsnack Snabbt LCHF/GI Sallad Lättlagat Fisk & skaldjur Söta saker Tips! Bakat, bröd, skorpor & fika Kött Kyckling Dressingar, marinader, smaksättningar, inläggningar, såser & röror Veggie Recept Yaddi-yadda