Jag är så HIMLA sugen på nåt att tugga på ibland men vill inte sätta i mig för mycket onyttiga saker. Jag älskar sesamfrön och hade provat nån variant på kex förut som var ok men jag ville vidareutveckla det lite. Den här gången provade jag att rosta sesamfröna innan (ca 3 min i het panna) men jag tror faktiskt inte att det behövs. Man kan även öka på mängden parmesan tycker jag. Nästa gång tänker jag prova nån torkad örtkrydda också. Tror att det ger en lite mer spännande smak.
En annan variant är att breda ut hela som ett fröknäcke och sedan låta den gå på svagare värme, t ex 150° en längre tid. Det får bli nästa projekt. Men det här funkar som sagt om du inte vill äta så mycket kolhydrater. Är inte så insatt men tror att det funkar för LCHF:are också. 🙂
Tips! Ta din favoritkrydda, t ex paprikapulver och lägg 1 tsk i en plastpåse och skaka snacksen i påsen när de fortfarande är varma.
Ingredienser:
1 dl vatten
2 dl sesamfrön
2 msk hela linfrön
1 msk fiberhusk
1 ägg
2 krm himalayasalt
Eventuell smaksättning kan vara egen tacokrydda, chilipulver, torkad örtkrydda, finriven parmesan eller annan favoritost
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Knäck ägget och vispa det i en skål tillsammans med vattnet och saltet. Tillsätt fiberhusk, linfrön och sesamfröna. Blanda runt ordentligt. Tillsätt eventuell smaksättning. Jag använder ungefär 1 dl finriven parmesan.
3. Klicka ut smeten i teskedsstora klickar på en bakpappersklädd plåt och smeta ut den så att de blir lite plattare. Jag använde en gaffel vilket gick finfint.
4. Grädda dem i ugnen ca 8-10 minuter eller tills det att de har fått färg.
5. Stäng av ugnen när du gräddat alla plåtar (det blev ca 3 st för mig).
6. Vänd på snacksen och ställ in plåtarna i ugnen igen och låt dem gå på eftervärme med ugnsluckan på glänt i ca 30 min. De ska bli torra.
Sesamfrön är gott till mycket, jag gillar de söta kakorna med honung i som Risenta har i sitt sortiment, men de här lät ju gott det med!
Förresten sÃ¥ fiskade jag just en gammal kommentar frÃ¥n dig ur min skräpkorg… Jag brukar normalt svara pÃ¥ kommentarer, men den hade jag ju inte sett!
Jag provade ditt recept i torsdags. Smart att göra ”smÃ¥pluttar” istället för en hel kaka (som kan vara svÃ¥r att fÃ¥ av plÃ¥ten i lämpliga delar). Dock tycker jag ägget ger en bismak, sÃ¥ nästa gÃ¥ng provar jag nog att ha kokosolja istället och hÃ¥ller tummarna att de hÃ¥ller ihop iaf.
GUD vad det där ser gott ut! Detta måste provas ikväll!