Men?
Vad är det där för typer? Vad gör de i bloggen?

Det är mamma och pappa Koala som kommer över för att hjälpa mig med ajvarn. Mamma Koala passade på att stoppa in de röda paprikorna i ugnen tills de blev mjuka, tippar på 250 grader i nån halvtimme. Kan du lätt dra av skalen när du tar ut dem då är de klara.

Låt dem svalna innan du drar av skalen, inte kul att leka het potatis med varma paprikor ska ni veta, inte för att jag vet *host*.

Titta här, skalade och fina!

När du skalat av paprikorna så kan du antingen testa mammas (inte) så briljanta idé och köra dem genom en uråldrig köttkvarn. Kan tillägga att vi gav upp den idén efter en halvtimme när:

1. Jonne skulle vara hjälpsam och haka på borrmaskinen så vi slapp veva.
2. Den idén inte funkade men han var tvungen att mecka med det en halvtimme ändå.
3. Jag insåg och lyckades övertyga mamma om att vi skulle vara klara med den där ajvarn lagom till festen om hon envisades med att trycka paprikor genom köttkvarnen.

Jag tog fram matberedaren och ”rev” dem istället och då gick det i ett nafs.
När man väl har gjort det så ska man göra samma sak med auberginer, roligt va?
Enligt mamsen så blir det ingen ajvar utan auberginer. Så in med auberginer i ugnen men denna gång på högsta värmen tills de blir mjuka.
Se till att sticka hål i dem med en tandpetare först annars så händer det samma sak med dem som ett ägg i micron. Gissar jag på. För det vet jag ju inte. *harkel*

När ni gjort det så river ni dem i matberedaren också och blandar ihop dem med paprikan.
Sådär! Nu börjar det roliga och om ni hängt med förresten så kan ni ju köra paprikan och auberginen i ugnen direkt efter varandra, skälet till att jag är så rörig är för att mamma kom med färdigbrända paprikor… eller nåt.

Anyway, nu börjar det tråkiga för nu ska du hälla röran i en stooor kastrull för här ska reduceras.
Häll i rapsolja, ca en dl, du ska ha plattan på 3:an (av sex) och röra, och röra ungefär som med risgrynsgröt, den får inte brännas vid.
Så fort det blir för torrt ska du ha i lite mera rapsolja.
Efter ca 45-60 minuter så ska vätskan ha försvunnit.
Däremellan så kan du krydda med lite salt och peppar beroende på hur mycket röra du har.
Vi hade 4 kg paprika och 5 stora auberginer. Nu lär jag i och för sig få äta ajvar tills jag dör men det är en annan femma.
När du har reducerat färdigt då har du i pressad eller väldigt finhackad vitlök. Det är helt upp till dig hur mycket du vill ha, beror som sagt på hur mesig du är.

När man gjort ett ton ajvar som jag så kan man ge bort lite i present och pynta med vad man nu har hemma, i mitt fall gamla adressetiketter och brevpapper från Cancerfonden. 🙂

Visar en finare bild när jag kommer till buffé/födelsedags-inlägget.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

2 comments on “Ajvar Relish”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *