Det här receptet ger 25 stycken minisemlor. Bjöd på dem när jag hade ett Meandiparty och de blev väldigt uppskattade. Själv gillar jag verkligen minivarianterna, blir precis lagom då. 🙂 Hittade receptet i COOP:s Mersmak så jag kan inte ta åt mig äran.
Ingredienser:
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk baksirap eller socker
1 krm salt
3 msk kakao
7 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
Mandelmassa:
1 dl skållad, skalad sötmandel
0,5 dl socker.
0,5 msk vatten
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 msk kakao
Garnering:
2 tsk florsocker
2 tsk kakao
Gör så här:
Värm mjölken i en kastrull till 37 grader. Häll den i en bunke och smula i jästen. Rör tills jästen är löst. Tillsätt baksirap eller socker, salt, kakao och nästan allt mjöl. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i bunken, täckt med handduk, cirka 45 minuter.
Dela degen i 25 bitar på mjölat bakbord. Rulla dem till bollar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, låt dem jäsa övertäckta med en handduk cirka 25 minuter. Grädda semlorna i mitten av ugnen 5–7 minuter.
Mixa mandel, socker och vatten till en massa. Skär ett lock av varje bulle. Ta bort lite av bullens inkråm med en gaffel och fyll bullarna.
Vispa grädden med florsocker och kakao. Fördela chokladgrädden på bullarna och lägg på locken. Häll florsocker i en sil och pudra sockret över semlorna.
gud s[ gott!!