Jag får skämmas tycker jag. Hittade på det här receptet i juni förra året. Dessutom så tävlade jag med det i Västerbottenosts 100-tävling och vann! Vinsten är att få vara med i deras kokbok. Skälet till att jag inte publicerat det? Jag orkade inte leta fram bilden. Sen tycker jag i och för sig att gratänger ser likadana ut allihopa men en bild är alltid trevligt ändå. 🙂 Kanske nånting för söndagsmiddagen? Om man är vegetarian eller bara vill ha den som tillbehör till kött odyl. så kan man bara ta bort baconet.

IMG_3791

Ingredienser:

30 g torkad Karl Johan svamp (eller färsk om du har)
1 pkt tärnad bacon
1 stor gul lök
3-4 vitlöksklyftor
6-7 jordärtskockor (ca 300 g)
1,2 kg potatis eller så många som får plats i formen
1 knippe färsk timjan
Salt & peppar
5 dl grädde
1-2 dl Västerbottenost

Sätt ugnen på 200 °. Lägg svampen i blöt. Skala potatis och jordärtskockor. Skala och hacka löken och vitlöksklyftorna. Häll av vattnet och grovhacka svampen.
Fräs svamp, lök och vitlök med lite smör och olivolja tills de får lite färg och vätskan försvunnit från svampen. Salta och peppra i pannan. Skiva potatis och jordärtskockor för hand eller med en matberedare. Fräs baconet i pannan och låt det torka på ett hushållspapper. Blanda baconet med lök och svamphacket. Varva potatis, jordärtskockor, bacon och svamphack med salt och peppar och några kvistar färsk timjan. Häll på grädde tills det nästan täcker potatisen och stoppa in formen i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut formen då och då och pressa ner potatisen. Efter 30 minuter strör du på Västerbottenost och gratinerar den i 15 minuter.
Servera med en stor grönsallad.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

2 comments on “Potatis & jordärtskocksgratäng med bacon, Karl johansvamp & timjan”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *