IMG_4926

Jag fick det här receptet av @Sugarshrink på Twitter men har ändrat litegrann. Inga stora saker men bytte ut vanligt mjöl mot sojamjöl och olja mot kokosolja. 🙂

Ingredienser:
250 gram röda linser
1 burk kikärter (kokta)
1 stor finriven morot
1 stor röd lök
2 vitlöksklyftor
2 ägg
½ dl sojamjöl
1 kruka persilja
1 grönsaksbuljongtärning
Spiskummin
Salt
Svartpeppar
Gurkmeja
Chilipulver (för en mer vuxen smak använd harissa!)

Gör såhär: Lägg kikärter och linser tillsammans i en kastrull med buljongtärningen och koka tills linserna är mjuka och utan tuggmotstånd.
Häll i en sil och låt dem rinna av ca 15 minuter, riv under tiden moroten, finhacka löken och fräs den mjuk i olja. Lägg linser, kikärter, morot och lök i en skål, pressa vitlöksklyftorna och mosa till en ganska lös smet. Låt svalna.
När det blivit svalt blanda i äggen, kryddor, den hackade persiljan och mjölet . Det är omöjligt att forma biffar av detta, så ta lite smet med ett decilitermått eller liknade och klicka i en varm stekpanna. Stek ca 5 min per sida på medelvärme i raps- eller olivolja eller kokosolja. De stelnar efterhand till något som med stor försiktighet kan vändas i stekpannan men räkna med att någon går sönder.

Serveringsförslag är ris & stuvad spenat, vegetarisk hamburgare, bulgur, fåroströra. 🙂 Här blev det ris, vitkålssallad & just fåroströra.
Stella smakade och betedde sig som om jag lagt peppar i hennes mun så det var ingen hit hos henne. Sambon, antivegetarianen åt och tyckte att det var gott men utan fåroströran så var de lite torra. Sugarshrink sa att han har motsatt problem så det är säkert nåt jag gjort. 🙂
Jag tyckte också att de var helt ok men nästa gång så tänker jag ha i grovriven morot & zucchini och ev. hackad champinjon för att få dem lite saftigare. Men de är värda att testas. Förutsatt att man gillar kikärter då såklart. 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

1 comment on “Lins & kikärtsburgare”

  1. Har nyligen upptäckt din blogg och gillar den skarpt! Även jag är jätteintresserad av hälsosam mat för stora & små och har en blogg om detta. Titta gärna förbi!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *